Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

troche pretensjonalnie: jak budoa do gto1202d

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

troche pretensjonalnie: jak budoa do gto1202d

Dawno już nic nie pisałem na tym forum, no ale wreście sie odmieniło. Zakupiłem dwa głośniczki jbl gto1202d i bede je zasilał wzmacniaczem jbl gto6000. Tutaj notka techniczna, z parametrami T/S i proponowanymi skrzyniami. No i teraz czas na pytania. Głośniki beda grały głownie na techno :/ dlatego chce wybrać obudowe B-R, no i teraz nie wiem czy zaufac w pełni tej notce z JBL-a i zrobić bude pod te głosniki według wytycznych JBL czy lepiej posymulowac troche i wykombinowac coś własnego. Aha ważne chce zrobić tak że każdy z głosników bedzie grał we włsnej ~50l budzie, cewki w głosnikach beda połączone szeregowo na 4R, a głośniki ze sobą równolegle na 2R a wszystko razem bedzie zasilane z mostka też w 2R. jak wy to widzicie??

PS: w załączniku parametry głośnik do WinISD
    Załączone pliki

zrób bude wg producenta.

Skomentuj

a czy pomysł zeby każdy z głośników grał w swojej obudowie oraz sposób ich połączenia jest dobry??

Skomentuj

biorac to na logike niewidze roznicy w tym czy sa w jednej komorze czy w 2 osobnych...
        mozliwe ze bylby jakis wplyw gdyby glosniki byly w jedej komorze a zasilane by byly z 2 oddzielnych zrodel (jakies roznice fazowe czy cos takiego)

Skomentuj

roznica taka ze gdyby byly w jednej budzie to trzeba bedzie kupa wzmocnien a tak jest scianka dzialowa ktora jest wzmocnieniem :P jeden pies :P

Skomentuj

Zamieszczone przez kurian
            cewki w głosnikach beda połączone szeregowo na 4R, a głośniki ze sobą równolegle na 2R a wszystko razem bedzie zasilane z mostka też w 2R. jak wy to widzicie??
            2x 4ohm rownolegle daje 2ohm a to podpiete do zmostkowanego 2-kanalowego wzmacniacza da impedancje 1ohm na kanał. Jesli wzmak jest przy niej stabilny to spoko, jesli nie to polacz glosniki szeregowo co da 8ohm, ale efekt bedzie ten sam jakbys podlaczyl glosniki do osobnych kanałow. Zalezy jeszcze jak zrodlo podasz, bo jak normalne stereo to sygnal z mostka bedzie zsumowany i to lepsze dla suba :)

Skomentuj

No i poskręcałem wszystkio do kupy, wygląda to tak:

testawane to było pod wzmakiem jakimś domowym sony, zdecydowanie za słabym dla tych głośników bo ledwo co sie ruszały. Jak brzmi, według moich i mojego kumpla odczuć to poprawnie bas dynamiczny, nie wlecze sie i nie ma efektu buczenia, uderzenia basu są mocne i precyzyjne. Narazie gośniki sie wygrzewaja i z godziny na godzine gra to coraz lepiej, w przyszłym tygodniu robi przedłużki b-r na 25cm wymagane i robie testy na zejście :twisted: :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
              X