Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

użytkowanie sprzętu CA zimą - niskie temperatury...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

użytkowanie sprzętu CA zimą - niskie temperatury...

Witam Wszystkich!
    Nie znalazłem na forum tematu, który poruszałby kwestię użytkowania sprzętu CA zimą, tzn. konkretnie chodzi o niskie tempertaury kiedy autko przez noc stoi pod chmurką i cały sprzęt jest "wyziębiony" itd itp... Czy natychmiastowe uruchomieniu sprzętu przy dużym zimnie może mieć negatywny wpływ na głośniki i inne komponenty. Czy na przykład lepiej wymontować sub przy minus 20 itp. Co o tym myślicie??? Czy wogóle jest zagrożenie dla sprzętu przy użytkowaniu w niskich temperaturach... Przykładowo twardnieją materiały, z których wykonane są membrany itp...

Tez mnie ten temat interesuje. Bo autko garażuje pod blokiem. Moze ktoś ze starych wyjadaczy się wypowie :wink:

Skomentuj

Bylo o tym na forum...

Skomentuj

na pewno powinno się zabierać radio jeśli temperatura jest ujemna..

A jak wiadomo każdy materiał pracuje i zmienia swoje właściwości pod różnymi temperaturami..

Skomentuj

chodzi też o bezołowiową cyne która w ujemnych temperaturach jest bardzo krucha...

Skomentuj

jezeli chodzi o elektronike to zapewne wystarczy poczekac az nagrzeje sie od ogrzewania w samochodzie
            co do glosnikow, to wiekszosc typowo samochodowych glosnikow wykonana jest z materialow syntetycznych (plastiki itp) wiec wydaje mi sie ze nic im nie grozi
            Zamieszczone przez ErYk211
            Przykładowo twardnieją materiały, z których wykonane są membrany itp...
            membrana pracuje dopiero przy naprawde duzych obciazeniach (a niepowinna teoretycznie wogole) ale za to guma twardnieje co tylko chwilowo wplynac na zmiane parametrow glosnika
            przeciez w samochodzie jest duzo elementow gumowych ktore w zimie normalnie pracuja (przynajmniej powinny :razz: )
            osobiscie spotkalem sie z negatywnym wplywem wilgoci na glosnik (puscil prawie calkowicie klej poliuretanowy w calym glosniku)ale w zadbanym samochodzie niepowinno cos takiego wystepowac

Skomentuj

ale jeśli elektronika przechowywana jest w chłodnym miejscu (garaż, parking pod blokiem, pod chmurką ) to kiedy dostanie wyższej temperatury powstanie niewielkie zawilgocenie (rosa) co może mieć negatywny wpływ na elementy elektroniczne..
              Dlatego ja w sumie po odpaleniu auta włączam cały zestaw i pozwalam mu się samemu zagrzać i nabrać odpowiedniej temperatury..
              Jedynie jak mówiłem nigdy nie zostawiam panela od radia kiedy autko stoi w zimową porę pod chmurką. Ujemne temperatury powoduję blaknięcie wyświetlaczy..
              Pisało o tym kiedyś w jakimś piśmie..

Skomentuj

powiem tak - poprzednia zima nie nalezała do zbyt ciepłych :) cały czas trzymałem wszystko w samochodzie (AP jako sub) radio i panel tez w samochodzie - poza leniwym zmienianiem się napisów na wyświetlaczu nie zauwazyłem większych problemów....

ponizej -15 CD czasami przeskakiwał

Skomentuj

Rada jest prosta, zanim zaczniecie dość głośno słuchać to przez jakieś 10 min dajcie aby sprzęt pograł cichutko, trochę się podgrzał

Skomentuj

Zamieszczone przez eXe
                    Rada jest prosta, zanim zaczniecie dość głośno słuchać to przez jakieś 10 min dajcie aby sprzęt pograł cichutko, trochę się podgrzał
                    o i taka metoda w zupełności powinna wystarczyć.. no wiadomo z radiem może być najwięcej problemów najbardziej zaawansowane technicznie, dlatego jak bardzo duże temperaturki ujemne to lepiej wyjąć panel do domciu..
                    Ale jak wiadomo przy konstrukcjach CA elementy produkowane są i pod kontem zmiennych temperatur.. więc nie wydaje mi się aby trzeba było robić z tym specjalne zabiegi.

Skomentuj

Czaruję...
                    X