Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX do 27L (closed)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX do 27L (closed)

Witam
    Szybki temat:
    Sub do auta. Trapezoidalny 27L(closed) z dziura 280mm, czyli w gre wchodza 30-stki i 32-ki cm.
    Przez WinISD przepuscilem 3 sztuki STX'a ktore, wedlug mnie najbardziej nadaja sie do closed:
    GDN-30-100-4-SC [64zl]
    GDN-32-150-4-SC [82zl]
    GDN-32-150-4-SS [89zl]
    W teori najlepiej wypada ostatni GDN-32-150-4-SS.
    Chcialbym sie dowiedziec, czy ktos mial do czynienia z ktoryms z tych glosnikow w mniejszych obudowach i
    jakie sa wrazenia. Na forum nie znalazlem info ale moze cos przeoczylem wiec ew prosze o linka.

Pozdrawiam

mnialem stx-32-150-8-ss za tą cene moze i sie opłaca ale ja bym dozbierał na jakis inny przetwornik. ten stx do samochodu sie nie nadaje wiem bo wozilem go troche czasu. nie lepiej wyciąć br i zainwestować w ap-a

Skomentuj

Dzieki za odpowiedz.
      AP gral w tym przez 2 miechy z BR-em(27L@65Hz->przez ograniczenie BR) i
      to wygladalo(bylo slychac :]) tak jakby ta obudowa byla dla niego zdecydowanie "za mala".
      Skrzynia wyszla na 27L z powodu bagaznika. Wyjalem AP i zostawiam do jakiejs przyszlej
      konstrukcji a teraz szukam czegos do tej skrzyni. Sadze, ze taka mala skrzynia zagra
      lepiej jako closed.
      Prosze o wiecej komentarzy.

Skomentuj

powiem Tyle ze stx-32-150-8-ss wymagał ok 50l. hmm chyba raczej glosniki w obudowie br potrzebują mniejszego litrażu

Skomentuj

halogen0, kolego odwrotnie. zawsze skrzynka zamknieta to mniejsza pojemność

Dante_xs, AP nie zagra dobrze w tak małej skrzyni to niego potrzeba ~45L i BR
          jeśli nie masz miejsca to proponuje inny głosnik ale wiecej kosztujacy 10" czyli 25cm np.
          PowerBass S-10 albo Infinity REF 1050W

czym napedzałes tego AP?

Skomentuj

w 27l to raczej coś a'la AP nie zagra.
            Jeśli ma to być 12 to raczej z masakrycznie wysokim mmsem ;]
            Tyle że dochodzi jeszcze kwestia jakości tej gry...
            W takie budy to max 10cali, a nawet 8 niejedna dobrze zagra.

Skomentuj

iNTER
              HPB-604 na mostku oczywiscie

Domyslalem sie, ze mniejsze srednice beda graly lepiej ale na obecnym etapie
              wykonczenia skrzyni dosc sporym problemem bedzie "zmniejszenie" otworu.
              Chcialem zminimalizowac koszty(w granicach rozsadku) dlatego szukalem czegos
              z oferty STX'a. Nie wiadomo jaka super jakosc nie jest w tym przypadku konieczna.
              Mam juz chetnego na tego suba i ten ktos chce go podlaczyc(narazie) pod same radio.
              Rozejze, sie jeszcze ale prosze o konkrety jesli komus cos chodzi po glowie.

Porownalem 22-ki STX'a w WinISD i GDN-32-150-4-SS oraz pozostale 2 glosniki z mojego
              pierwszego postu bija je na glowe(teoretycznie). Oczywiscie jasne jest, ze ta 30-stka i 32-ki
              zagraly by lepiej w obudowach ok 150-200L ale probuje wybrac mniejsze zlo. Z braku
              doswiadczenia z tymi glosnikami opieram sie na teorii i Waszych komentarzach :].

Skomentuj

Dante_xs,

poprostu kup 32-150-4ss i wpakuj go do tej budy(zamknietej of course). to nie jest duza kasa a jak Ci sie nie spodoba zawsze mozesz go puscic dalej z małym spadkiem pienieznym, lub oddac... jesli bedziesz miał paragon i nie zniszczysz go podczas montazu(srubami, lutowaniem).

kilka porad:

-wytłum CAŁĄ szkrzynie wewnatrz wełna mineralna
                -jesli symulujesz głosniki w winISD do samochodu to dodaj transformate linkwitza(EQ/Filter->filter type) i ustaw f0=90-60Hz*; fp=15Hz; Q0 oraz Qp na 0,71

*im mniejszy samochod tym wyzsza wartosc w Hz

Skomentuj

Dante_xs, a patrzyłeś na tego? GDN-27-300-4-SS lub GDN-27-150-4-SS

Skomentuj

iNTER
                    Sprawdzilem:
                    GDN-27-300-4-SS to raczej do B-R(charka przy 27L kiepsko wychodzi),natomiast GDN-27-150-4-SS wypada nieco lepiej niz GDN-30-100-4-SC tylko poniżej 55Hz. Jednak ta roznica jest prawie zadna(jak dla takich f) a przy tym od 55Hz do 300Hz jest z nim gorzej. W ogole to otwory montazowe 27-ek sa na srednicy 266mm a ja mam juz otwor 280mm. Pisalem wczesniej,ze kiepsko bedzie z jego zmniejszeniem(22mm plyta).

Grze
                    Tak mialem zamiar zrobic ale pomyslalem,ze moze ktos na forum rozwieje moje watpliwosci :]. Skrzynia jest od wewnatrz obita wykladzina i ma pochylona tylna sciane(trapezoid) ale wytlumie ja mimo wszystko(zawsze mialem obawy czy duza ilosc wytlumienia wplywa bardzo na litrarz "ogolny" obudowy:/). Dzieki za rade z transformata.

Skomentuj

Dante_xs, no niestety prawda jest taka że 12' w closed 27l nie zagra raczej - tym bardziej domowa...
                      A i 27 150 lekko nie będzie w tej budzie - nieco za mała w sumie.
                      Dowal nowy front i tyle.
                      30 100 bym osobiście nie brał.
                      Zamieszczone przez Dante_xs
                      i ma pochylona tylna sciane(trapezoid)
                      nie używaj słów których znaczenia nie znasz, trapezoid wygląda tak:

Skomentuj

takero
                        Nie byloby problemu gdyby skrzynia nie byla juz wykonczona(lacznie z ladniusim czarnym obiciem zrobionym z 3 elementow). Teraz lepiej zrobic od nowa niz te psuc. Chodzi o to zeby wlozyc tam cos zeby znosnie gralo. Wybierajac mniejsze zlo sprawdze jednak 30-100-4-SC. Dziekuje za komentarze. Temat z mojej strony zakonczony. Jesli ktos chce cos doradzic to prosze ew na PM. Temat jak dla mnie mozna usunac. Moja skrzynia to trapezoid ale z dwoma bokami prawie rownoleglymi :P. Wedlug Twojego rysunku 'b' prawie || 'd' i wtedy pochylona tylna sciana to 'c'.
                        Pozdrawiam

Skomentuj

30 100? to chyba niejest dobry model stx...

Skomentuj

Zamieszczone przez Dante_xs
                            Moja skrzynia to trapezoid ale z dwoma bokami prawie rownoleglymi . Wedlug Twojego rysunku 'b' prawie || 'd' i wtedy pochylona tylna sciana to 'c'.
                            tyle że w definicji trapezoidu leży fakt że boki nie są równoległe :|
                            Strasznie kijowy głośnik wybrałeś - Twój wybór, tylko nie wiem po co forum używać w takim razie...
                            No ale jak chcesz.

Skomentuj

takero
                              Dlatego napisalem "prawie rownoleglymi".
                              Wybralem 30-100, jako najlepiej wypadajacy w teori, bo w powyzszych postach nie
                              znalazlem innego pasujacego typu glosnika. Jesli wymysle sprytny sposob zmniejszenia otworu to zakrece sie za mniejszymi rozmiarami.

Skomentuj

w teori to wiele mozna...

Skomentuj

Wkradl sie blad w moje obliczenia. Najlepiej wedlug WinISD wypada jednak
                                  GDN-32-150-4-SS. Jest to wiekszy brat calkiem dobrego raczej GDN-27-150-4-SS.
                                  Jesli ktos chce, to prosze skomentowac.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X