Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynka do Pyle

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynka do Pyle

Na początku chciałbym sie przywitać :smile: Jestem nowy na forum:)

Mam głośnik Pyle PLW10BL. Próbowałem obliczyć skrzynkę do tego głośnika programem WinISD ale chyba robie coś źle bo wychodzi w nim że powinienem zastosować pojemność skrzyni 187l (Obudowa closed). Wydaje mi się to trochę dużo tym bardziej że chciałbym użyć jej do samochodu. Pomoże mi ktoś dobrać odpowiednią pojemność skrzyni do tego głośnika?? Czy w ogóle ten głośnik do czegoś się nadaje??Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Parametry głośnika:
    Fs=35,9Hz
    Qms=5,72
    Qes=0,83
    Qts=0,73
    SPL=86,7dB
    Vas=1,932cuft

Zamieszczone przez Mufa
    Próbowałem obliczyć skrzynkę do tego głośnika programem WinISD ale chyba robie coś źle...
    Śmigaj na stronę główną,jest opisane jak się posługiwać tym softem aby bzdur nie pokazywał.

Skomentuj

Przeczytałem artykuł o WinISD ze strony głównej i dalej to samo. Na stronie http://www.linearteam.dk/ jest ISD online i taki sam wynik uzyskałem 187 l. Może tak musi być?? Nie mam doświadczenia w tej kwestii ale wydaje mi się że to troche za dużo. Może ktoś ma jakieś sugestie na ten temat i doradzi wg. doświadczenia?? WinISD pokazuje błąd "Floating point division by zero." Nie wiem o co chodzi:( Pokazuje się to po wybraniu głosnika z bazy po uprzednim wpisaniu go do niej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mufa
        "Floating point division by zero."
        To jest błąd operacji zmiennoprzecinkowej - dzelienie przez zero ====> Z tego wynika ze gdzies albo zle wpisałes zmienna albo masz przecinek zamiast kropki
        a tak btw to obudowa closed wyszła mi tez około 190 litrów. a w closed wogule świrje bo wywala 380l strojenie na 19hz

Na Twoim miejscu albo bym go zamknał w 45l Closed
        albo bym go wsadził W BR jakieś 40 litrów ze strojeniem na 40 - 45 Hz i zobaczył kak eto gra.
        innej rady niemasz

Skomentuj

czy tak trudno pojąc filozofie obslugi tego programu ?
          Chodzi o to że to nie program który sam zaprojektuje nam optymalą bude,
          bo wywali pudło w którym głośnik będzie najbardziej liniowo grał po prostu.
          Jeśli damy mu do zasymulowania głośnik z wysokim VAS i qts i do tego
          będziemy chcieli bude br to wywali nam coś wielkości ~komody.
          Tu trzeba samemu myśleći wiedzieć jakiej granicy litrażu i strojenia nie przekraczać.
          BTW http://audiomania.info/articles.php?id=10
          Przeczytaj to.

Skomentuj

Obsługa programu nie jest trudna do pojęcia. Pojemność skrzynki, którą program podał uznałem za dużą więc zadałem pytanie do osób bardziej doświadczonych ode mnie aby coś zasugerowali. Tym bardziej iż jestem początkujący w tej dziedzinie.Odpowiedź uzyskałem za co bardzo dziękuję:)

Skomentuj

Witam odkopie temat o niebęde zakładał nowego
              czy może mi ktoś obliczyć skrzynie do takiego głośnika Pyle PL1290BL

chodzi mi tylko o mocny bass, i niewiem czu robić skrzynie z bassrefleksem czy szczelnie zmkniętą
              jestem totalnie zielony w tych tematach
              pozdro ostro

Skomentuj

Qts 0,72 - tylko zamknieta
                jakies 40 litrow powinno byc OK

Skomentuj

Czaruję...
                X