Witamm , mam pytanie odnosnie wygluszenia drzwi w samochodzie , i czy bedzie mialo sens wygluszenie drzwi tasma aluminiowa ?? tasma ma grubosc okolo 1,5 mm. a moze tylko wystarczy okleic tylko te miejsca gdzie sa otworyy itp ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wygluszenie drzwi
Collapse
X
-
wystarczyl by jeden taki temat, po co az 3?;
wedlug mnei jest to glupi pomysl troche, ta tasma tania nie jest, taniej chbya wyjdzie kupic maty APP albo tasme dekarska; ta tasma aluminiwa jest malo sztywna, moze wytryzmala jak sie paczki zakleja, ale do wytlumiania drzwi to raczej sie ona nie nadaje; chyba ze nie o takiej tasmie mysle jak masz na mysli....
-
raczej to nie dekarska, tylko cos takiego: http://allegro.pl/item163137911_tasm...jona_75mm.html
noo ale poczekajmy niech autor sie wypowie o co chdozi :)
Skomentuj
-
eXe, ciekawe kiedy ktos sie potruje od porarow jak sie blacha nagrzeje. niektore te maty zawieraja azbest, ja bytm sie nie chcial tym inhalowac.
zdecydowanie polecam APP, koniecznie nalezy podgrzewac maty przed kladzeniem.
ewentualnie mozna Dynamat, napewno sa lepsze od APP , ale cena odstrasza.
zreszta, dobrze polozona mata APP ( koniecznie 3 warstwy - blacha drzwi zewnetrzna i wewnetrzna oraz tapicerka drzwiowa) wytlumi wszystkie rezonanse.
Skomentuj
-
informacje o zwiazkach azbestu posiadam z niepotwierdzonego zrodla, wiec bycmoze macie panowie racje. lecz nadal pozostaje sprawa innych zwiazkow uzywanych w matach dekarskich. defakto maty dekarskie nie sa przeznaczone do uzytku wewnetrznego ( to raz) , a nawet jesli sa, to nie sa projektowane z uwzglednieniem pracy w wysokich temperaturach , a kazdy z nas wie jaka temperatute moze osiagnac karoseria pozostawiona kulka godzin na sloncu. w zwiazku z tym rodzi sie pytanie, czy w takich warunkach maty nie powoduja jakichs trujacych oparow. znam jeden przypadek kolesia ktory sie w samochodzi zatrul wlasnie od jakich materialow uzytych do tlumienia ( a do niego nie przeznaczonych) , lecz nie pamietam o jaki material chodzi.
Skomentuj
-
APP po podgrzaniu smierdzi tak samo jak Dynamat Extreme, czyli prawie wogole.
jedna zaleta Dunamatu jaka jest przezemnie do przyjecia to jego masa. jesli chodzi o tlumienie dachu, czy tez drzwi starszych samochodow ktore juz niebardzo sobie radzą z masą paneli drzwiowych, glosników . faktycznie, czasem lepiej wtedy dac dynamat.
Skomentuj
-
Ja dzisiaj wytlumialem matami boll i sa dobre podobno ciut drozsze od app i ciut lepsze.
Wytlumialem dekarskimi kilka miesiecy temu w tasmie 5M na 15 cm i sa miekkie ale chyba gorsze bo nie twardnieja.na dach bolla poszlo 10 mat a drzwi 4 ale wejdzie 5 bo mi braklo,ogolnie do wytlumienia trzeba zainwestowac okolo 250 zl na cale auto lub wiecej.Wygluszanie to podstawa
polecam
Skomentuj
Skomentuj