Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RF amp vs. sub rozkminy oporowe :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a jesli chcesz posluchac cicho muzyki to ... to mu dasz 200 Rms ta ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
      i juz,uwielbiam te mity ze glosnik musi dostac swoja znamionowa zeby zagrac...
      ja tez sluchalem przez wiele lat na unitrze pw8010 i wydawalo mi sie ze do pelni szczescia nic wiecej mi nie potrzeba... obecnie te same kolumny (klon yoshiego) napedzam tranami - 6 par sc5200/sa1943 w amplitunerze Magnum av-440 i to jest zupelnie inna bajka. wydaje mi sie ze wiele glosniej nie jest, ale za to jak poglosnie ma prawie maxa to znieksztalcenia sa nieslyszalne!! dopiero na maxie jest juz niemilo
      kolumny graja zdecydowanie lepiej i wlasnie dlatego warto dac glosnikowi odpowiednia moc...

Skomentuj

nie rozumiesz!

jest godzina 20,chce posluchac cicho,wzmak mam 1kW ,czy zeby zagralo to musze dac te $@(*&%^@( 1kW czy np 20 W ?

Ja niemowie zeby kupic wzmaka zaslabego,ja mowie ile mocy trza zeby posluchac,a nie wysadzac pasazera z auta przy pomocy suba! :evil: :evil: :evil:

[ Dodano: 2007-03-09, 20:33 ]
        pozatym pomijam znieksztalcenia,bo kazdego wzmaka przesterujesz.(chyba ze ma zabezpieczenia)

Skomentuj

Wydaje mi sie Tasior ze to Ty nie rozumiesz. Uwielbiam te mity ze jak chce sie posluchac cicho glosnika mogacego przyjac 1000RMS to wystarczy 20RMS. Szkoda ze pomijasz kwestie znieksztalcania bo to bardzo istotna sprawa w tym temacie i bagatalizujac ja dzialasz nieostroznie. To tak jakby kupic Ferrari po czym wstawic do niego silnik z kaszlaka - bo przeciez w miescie jest ograniczenie do 50. Zaden glosnik grajacy "na pol gwizdka" nie spelni oczekiwan w nim pokladanych. Nie po to go budowano. Jasne sa takie ktore zagraja ladnie ale to nie ta klasa jakosci i mocy (Aliante itp)!
          Chyba nie chcesz powiedziec ze ktos kupuje 1000RMSowego potwora zeby go "po 20 cicho" sluchac. Mialem okazje sluchac tego "slabszego" Rockforda na signacie Ram ok 500RMS i glosnik az sie prosil o wiecej. Jasne dla jednych 500RMS to juz "masakra" (czyzby cytat z "Testosteronu"?? ) a dla innych zabawa sie zaczyna.

Skomentuj

jest godzina 20,chce posluchac cicho,wzmak mam 1kW ,czy zeby zagralo to musze dac te $@(*&%^@( 1kW czy np 20 W
            po 20tej to ja dostarczam jeszcze jakies 30W :mrgreen:

jezeli chcesz posluchac cicho to i 1W wystarczy tylko ze na mocniejszym to zagra inaczej...

pomijam znieksztalcenia,bo kazdego wzmaka przesterujesz
            tylko ze mocniejszego znacznie pozniej (wzmak ok 100-120W a moje kolumny teoretycznie 60W :razz: )

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
              jak moc rosnie 4 krotnie ?? przecierz wzmak oddaje 2x 125 w czyli jakby nie patrzec ( lacznie jest 250) a w mostku 500rmsu czyli moc 2 x wieksza
              Masz pojedynczy głośnik jednocewkowy R4 i do tego wzmacniacz 2x125W przy R4 - to napisz mi proszę jak wpompować w ten głośnik 250W?

Skomentuj

i gadaj jak do sciany...

rozumiem ze zeby posluchac muzyki to zawsze odpalacie na full mocy bo przeciez tyle musi dostac,ba prosi sie o wiecej...

przyklad z ferrari jst b dobry,czy zeby jechac WOLNO musisz uzywac jego CALEJ mocy ? nie,regulujesz to pedalem gazu,i wlasnie ta wolna jazda=ciche sluchanie,a ty twierdzisz ze zeby pojechac to musisz mu dac ognia ....

eot

JA NIEMOWIE ZE MASZ KUPIC SLABSZY WZMACNIACZ,JA MOWIE ZE ZEBY GLOSNIK ZAGRAŁ TO NIEMUSI DOSTAC np 500W!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  jezeli chcesz posluchac cicho to i 1W wystarczy tylko ze na mocniejszym to zagra inaczej...
                  Inaczej? Co to za bzdury? Kwestia wydajności prądowej, rezerwa mocy wcale nie odgrywa tak kluczowego znaczenia, gdy używamy 1W!

Skomentuj

Langusta, masz racje. z rozpedu porownalem zupelnie inne konstrukcje. ten mocniejszy wzmak gra lepiej... bo jest lepszy a nie dlatego ze jest mocniejszy :roll:

Skomentuj

i gadaj jak do sciany...

rozumiem ze zeby posluchac muzyki to zawsze odpalacie na full mocy bo przeciez tyle musi dostac,ba prosi sie o wiecej...

przyklad z ferrari jst b dobry,czy zeby jechac WOLNO musisz uzywac jego CALEJ mocy ? nie,regulujesz to pedalem gazu,i wlasnie ta wolna jazda=ciche sluchanie,a ty twierdzisz ze zeby pojechac to musisz mu dac ognia ....

eot

JA NIEMOWIE ZE MASZ KUPIC SLABSZY WZMACNIACZ,JA MOWIE ZE ZEBY GLOSNIK ZAGRAŁ TO NIEMUSI DOSTAC np 500W!
                      ale sa glosniki ktore nie zagraja przy mniejszej mocy... poprostu bedzie zamulony... nie mowie tu o kazdym glosniku. Ale mi chodzi o to ze jesli mamy wzmak 500rms i do wyboru glosnik 600 i 1000 rmsu to lepiej wybrac 600 rmsu. Ja nie widze sensu kupowac 1000w zeby nie moc "raz w tygodniu" uzyc jego calej mocy... no chyba ze myslisz przyszlosciowo i w przyszlosci zmienisz wzmak na 900rmsu :) to wtedy tak :)

michone napisał/a:
                      jak moc rosnie 4 krotnie ?? przecierz wzmak oddaje 2x 125 w czyli jakby nie patrzec ( lacznie jest 250) a w mostku 500rmsu czyli moc 2 x wieksza

Masz pojedynczy głośnik jednocewkowy R4 i do tego wzmacniacz 2x125W przy R4 - to napisz mi proszę jak wpompować w ten głośnik 250W?
                      nie o to mi chodzilo ale moc nie wzrasta cztero krotnie ale dwu krotnie! bo masz 1 kanal 125rmsu i drugi kanal 125 rmsu jesli je dodasz masz 250 rmsu laczysz w mostek i masz 500rmsu. gdybys mial jeden kanal 125rmsu i zrobil z niego 500 rmsu to by wzrosla 4 krotnie ale tutaj robisz z 2x 125 :)

Skomentuj

z praktyki
                        Bossko, ale jednak poprosze jakies potwierdzenie teoretyczne albo praktyczne (pomiary - niekoniecznie twoje, bo dalej wasza opinia mi sie nie zgadza z tym co poczytalem).

wiesz co to znaczy przesterowac glosnik jak juz o tym piszesz ?? przesterowania zachodzi w momencie kiedy glosnik otrzymuje za malo mocy... pozdrow Panow z ktorymi sie kontaktowales...
                        Bzdury piszesz panie. przesterowanie glosnika jest w momencie gdy dostanie on na wejscie zbyt duza moc. To o czym ty piszesz to efekt przesterowania ale na wzmacniaczu, kiedy za pomoca gaina i glosnosci przekraczasz max moc wzmaka. Problem wtedy jest taki ze wzmak traci stabilnosci i moze sie zdarzyc ze wysle do glosnika znieksztalcony sygnal o znacznej mocy impulsowej, przez co w przypadku gdy glosnik jest slabszy cewka natychmiast leci (i stad moja teoria o mocniejszym glosniku wzgledem wzmaka).
                        jak glosnik ma napisane ze ma 250rmsu a w rzeczywistosci ma 200 to faktycznie producentom najlepiej napisac zeby wzmak mial 200rmsu...
                        ty chyba nie spojrzales na drobny fakt o jakiej my firmie rozmawiamy. Rockford nie pozwolilby sobie na to zeby sciemniac w danych tech. sprzetu, dlatego model sie nazywa P5002 (2 kanaly po 250 W RMS) a w testach srednia uzyskana wartosc dla tego wzmaka to 625 RMS.
                        JL ktory ma 250 rmsu a w 35L closed dawalem mu nawet 300rmsu
                        To z jakiego wzmaka go napedzales :?: i co to mialo miec niby na celu :?:
                        Zamieszczone przez Kamykos
                        Przy takiej mocy wydasz kilkaset zl na to. Okablowanie
                        Okablowanie zostaje z poprzedniego zestawy ktory smigal na tych samych wzmakach i tylko suba mialem Kickera w kwadracie, wiec te kosztaq odpadaja. Pierwsza rzecz jaka kiedys ktos wprowadzajacy mnie w temat CA powiedzial: nie oszczedzaj na kablach bo jak raz kupisz porzadne to starcza ci na Dluuugo - no i tak zrobilem :)
                        No i sprawa finalna - albo kupisz ze stanow alternator "wyczynowy"
                        Nie popadajmy w przesade, kondzior spelni swoja funkcje, ja nie chce w dbDragach startowac (bo i niby z czym :? )
                        tasior daj mojemu jl 125 rms albo 170... daj apekowi 150 rmsu...
                        Ponownie zapytam... z jakiego wzmaka :?: Bo oczywistym jest ze idealna sytuacja jest gdy moc wzmaka i glosnika sa identyczne (lub z tego co ja wiem glosnik ma byc troche mocniejszy). Sadze ze jakbys podpial JLa do firmowego wzmaka o takiej samej mocy to sam bys sie BAAAARdzo zdziwil.
                        Zaden glosnik grajacy "na pol gwizdka" nie spelni oczekiwan w nim pokladanych.
                        Jezeli twoim wymaganiem jest tylko i wylacznie dB to rzeczywiscie, jezeli chodzi o jakosc to jestes w 1005towym bledzie.
                        Zamieszczone przez GRZESIO
                        true, tylko ze to sytuacja zupelnie inna niz ta o ktorej rozmawiamy.
                        Zamieszczone przez Langusta
                        Inaczej? Co to za bzdury?
                        :brawo:

Powiem tylko ze wlasnie wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem glosniczka (T112D2 tak jak mi ludzie z Rockforda polecili)
                        Troche ogolnie odbieglismy mocno od tematu, wracajac do niego, nawet przy maxymalnym przesterowaniu wzmaka (zakladajac sytuacje ze wzmak jest znacznie slabszy od suba) maksymalny sygnal impulsowy jaki jest on w stanie wygenerowac osiaga rzad taki jak jest podany przez producenta (czysto teoretycznie), wiec przykladowo jak wzmak ma 625 RMS i mmax moc 1550 to max impulsowo co wydoli to wlasnie to 1550 wat. Wiec jezeli sub jest mocniejszy od niego i jest w stanie przetworzyc 1000 ciaglej i 2000 w impulsie to jakim prawem mialby sie spalic :?:

PZDR
                        MatiP

Skomentuj

jak jestes taki wszech wiedzacy to po co w ogole zakladales ten temat ??

Wiesz co to mialo na celu?? otoz gdybys torche poczytal to bys sie dowiedzial ze im wieksza buda tym spada wytrzymalosc mocowa, ze glosnik ktory wytrzyma 500rmsu w 30 l closed moze sie rozleciec przy 350 w 100l br :/

co rozumiesz firmowy wzmak ?? no chyba ze dla Ciebie Alpine MRV- T505 nie jest firmowy. 1x200rmsu dla 12V i 1x300 dla 14,4. I nie wpadaj w takie samozadowolenie bo rocford to tez nie jest az taka wybitna firma...

"Tak mi panowie z RF doradzili..." - pozdrawiam Cie i koncze swoj udzial w tym temacie... Ja nie wywalim bym wiekszej kasy "na slowo sprzedawcow" bez wczesniejszego odsluchu...

Jak gdzies w necie czytalem jak czlowiek z Infinity polecal model rew 1250... myslalem ze sie poplacze ze smiechu po wczesniejszym odsluchaniu tego modelu...

Na koniec debaty powiem jedno! pojedzcie sobie na jakies zawody CA czy pokaz CA... pokaz mi zabudowy (profesjonalne) gdzie wzmak ma 60% mocy glosnika... Skoro nie ma roznicy to po co przeplacac??

[ Dodano: 2007-03-14, 16:46 ]

Wiesz co to mialo na celu?? otoz gdybys torche poczytal to bys sie dowiedzial ze im wieksza buda tym spada wytrzymalosc mocowa, ze glosnik ktory wytrzyma 500rmsu w 30 l closed moze sie rozleciec przy 350 w 100l br :/

co rozumiesz firmowy wzmak ?? no chyba ze dla Ciebie Alpine MRV- T505 nie jest firmowy. 1x200rmsu dla 12V i 1x300 dla 14,4. I nie wpadaj w takie samozadowolenie bo rocford to tez nie jest az taka wybitna firma...

"Tak mi panowie z RF doradzili..." - pozdrawiam Cie i koncze swoj udzial w tym temacie... Ja nie wywalim bym wiekszej kasy "na slowo sprzedawcow" bez wczesniejszego odsluchu...

Jak gdzies w necie czytalem jak czlowiek z Infinity polecal model rew 1250... myslalem ze sie poplacze ze smiechu po wczesniejszym odsluchaniu tego modelu...

Na koniec debaty powiem jedno! pojedzcie sobie na jakies zawody CA czy pokaz CA... pokaz mi zabudowy (profesjonalne) gdzie wzmak ma 60% mocy glosnika... Skoro nie ma roznicy to po co przeplacac??

Skomentuj

Hm... no nie popadam w przesade ale przy takiej mocy wzmak wydoi Ci aku w 30 min. przy chodzacym silniku. Zrobisz tak 3-4 razy i aku na smieci. Jezeli masz kable minimum 35mm2 (przydaly by sie ok 50mm2) wszystkie tzn. zasilanie wzmaka + wielka trojca to ok.
                            Wydaje mi sie Kolego ze nie masz pojecia do czego sluzy kondziu. Sluzy on wyrownywaniu skokow napiecia. Zobacz u kolegow zza oceanu nie ma kondziow a maja oni instalki po 3-4kW RMS - bo kable sa grube jak palec stoczniowca.
                            Nie mow tutaj o moich wymaganiach bo ich nie znasz. Moje przekonania sa dalekie od idei dbDragu wiec Ci mowie ze ten glosnik nie zagra na pol gwizdka kulturalnie - to nie ta klasa o czym juz pisalem. Wydaje mi sie ze nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz osiagnac swoja instalacja. To nie ta polka zeby dyskutowac o wybitnych walorach brzmieniowych tego glosnika - ten RF rzuca miesem na lewo i prawo ...i dobrze bo po to go zbudowano! Po to moze przyjac 1kW mocy zeby mogl grac glosno (jasne jeszcze dochodzi skutecznosc itp) - wiec jak ktos chce go kupic to DLA MNIE jest oczywiste ze wie co kupuje.... no ale jak widac sie myle.
                            Pozdrawiam
                            Kamyk

Skomentuj

Nie jestem, jakbym byl to bym nie zakladal tematy. Ja was pytam, natomiast chcialbym to widziec czymkolwiek potwierdzone a nie tak sobie klepniete.

a to a'propos czego :?: gdzie tu masz cokolwiek a'propos litrazu :?: Litraż jest już określony i go zmieniał nie bede.

Alpine MRV- T505
                              is gut.

rocford to tez nie jest az taka wybitna firma
                              we wmiare normalnych cenach wg mnie (a wbrew temu co probujesz mi wcisnac jednak troche sprzetu juz posluchalem) jest mocno wybijajaca sie. A w samozadowolenie bede wpadal bo po to sie gimnastykuje z targaniem tego zeby byc zadowolonym :)

"Tak mi panowie z RF doradzili..."
                              Przeczytales wogole co ja tam napisalem :?: widze ze klepiesz w ramach czepiania sie czegokolwiek - ale zanim nastepnym razem to zrobisz sprobuj zrozumiec sens wypowiedzi. Zauwaz ze oni doradzili mi kupienie NAJTANSZEGO z proponowanych przeze mnie glosnikow... Wiec chyba jednak maja na wzgledzie dobro klienta i za to ta firme szanuje i miedzy innymi dlatego uwazam ze jest na bardzo dobrym poziomie.

gdzie wzmak ma 60% mocy glosnika
                              Nie ma, bo tam sa zestawy dedykowane tylko pod to. Ja musze sobie radzic w taki sposob na jaki mi fundusze pozwalaja. Przyszlosciowo miala byc rozbudowa zestawu o mocniejszy wzmak, ale jednak juz zostanie tak jak jest.

przy takiej mocy wzmak wydoi Ci aku w 30 min
                              ten wzmacniacz mam od 1,5 roku i smigal wczesniej na kickerze, jakos dotad mi aku nie siadlo ani razu. Co do kondziora to tak, wiem do czego on sluzy, i dzieki temu ze aku nie ma duzych skokow napiecia to nie dostaje tak po dupie a i alternator jest odciazony.

Zobacz u kolegow zza oceanu nie ma kondziow a maja oni instalki po 3-4kW RMS
                              No i tu znow twierdze ze przesadzasz, o ile ioni maja osobne aku i alternator za XXXset $ to moga sobie nie miec kondziora, jezeli chodzi o mnie to znow wracamy do kwestii finansow...

Wydaje mi sie ze nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz osiagnac swoja instalacja.
                              Baaaardzo dokladnie wiem co chce swoja instalacja osiagnac...

ten RF rzuca miesem na lewo i prawo
                              :mrgreen: nie przesadzaj, slyszalem jak to gra... a Ty slyszales ze sie tak wypowiadasz :?: Niewatpliwie jest to cisnieniowka i ma dawac mooocny i niski bas.

Moje podstawowe pytanie nadal dotyczy:
                              1) w jaki sposob spalic mocniejszy glosnik za pomoca duuzo slabszego wzmaka (wiem ze to jest mozliwe ale nie moge sobie wyobrazic jak)
                              2) Co sie takiego dzieje z sygnalem w momencie jak wzmak traci stabilnosc (Mowie tutaj o zejsciu na oporze)

Jak juz wczesniej pisalem glosnik juz kupiony wiec te pytania sa dla mnie juz czysto teoretyczne, ale najzwyczajniej w swiecie mnie to bardzo ciekawi.

PZDR
                              MatiP

Skomentuj

glosnika jako tako nie spalisz ale jesli bedziesz sluchal na maksa to wzmak ma swoje znieksztalcenia i moze rozleciec sie cewka :/ najprostrzy dowod : moj kumpel mial alpharda z seri sw.. mul jak cholera ciezko nazwac glosnikiem... glosnik ten ma z 150rmsu a kumpel go wykonczyl koncowka z radia sony :) czyli jakimis 15 rmsami... a po podlaczeniu miernika omomierz wskazywal 0,5 ohma... poprostu nie radze Ci zebys uwazal z galka gaina :) twoj wzmak ma 500rmsu przy jakim znieksztalceniu?? mam nadzieje ze nie 10% a 0,01 :)

Skomentuj

665 RMS @ 2 Ohm przy < 1% THD dla wszystkich kanałów.
                                  0,01 przy takiej mocy :?: pokaz mi takiego wzmaka do ceny powiedzmy 10k plnów, jak znajdziesz to stawiam piwo.

PZDR
                                  MatiP

Skomentuj

Zamieszczone przez MatiPTP
                                    pokaz mi takiego wzmaka do ceny powiedzmy 10k plnów, jak znajdziesz to stawiam piwo.
                                    DIY :mrgreen:

Skomentuj

Sluchalem tego RF - jakbym nie sluchal to bym sie nie wypowiadal.
                                      KLIK
                                      Polecam lekture tej strony tam masz wyjasnione co sie dzieje z przesterowanym wzmakiem i dlaczego glosniki ulegaja przez to uszkodzeniu.

Skomentuj

KLIK
                                        THX, probowalem znalezc jak to sie nazywa po angielsku, teraz bedzie latwiej

DIY
                                        hehe, juz widze jak bym uzyskal takie znieksztalcenia :lol: Boje sie ze czysty sygnal bylby na takim poziomie, a szumy by stanowily pozostale 99%

PZDR
                                        MatiP

Skomentuj

Przy takiej mocy to raczej trzeba sie zadowolic 0,1% THD - ciezko o wzmaka ktory by mial mniej (z ciekawosci szukam na CHAMerykanskich serwerach i z tego co widze znaczna wiekszosc ma ok 0,05-0,1 %THD przy max mocy - jasne mozna kupic wzmaka ktory ma 0,05% THD przy 1kWRMS ale musi to przypadac na niski % mocy nominalnej wiec wzmak mialby pewnie z 4kW)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X