Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podłączanie głośników pod wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podłączanie głośników pod wzmacniacz

mam takie pytanko, na ktore sposób podłączyc głosniki w samochodzie, zeby frało glośniej:P
    1 sposób wzmacniacz dwukanałaowy do jednego nakału podłączam 1 głośnik 4 ohm i do drugiego taki sam głośnik. cze w ten sposób wzrasta mi efektywnośc czy nic mi nie wzrasta
    2. mostek tego samego wzmaka podlaczam 2 głosniki mające razem 4 ohm (domyślam sie, ze ten sposób będzie głośniejszy)

Zamieszczone przez Święty
    2. mostek tego samego wzmaka podlaczam 2 głosniki mające razem 4 ohm (domyślam sie, ze ten sposób będzie głośniejszy)
    tak , bo każdy z kanałów będzie jakby obciążony przez 2R, a nie 4R jak w wypadku rozwiązania no. 1.

Skomentuj

czegos tu nie rozumiem... masz dwa glosniki 4ohm i mocy x : masz nastepujace opcje
      1. Kazdy glosnik z osobnego kanalu
      2. dwa glosniki rownolegle 2ohm pod mostek
      3. dwa glosniki szeregowo 8ohm pod mostek
      4. dwa glosniki rownolegle 2ohm pod jeden kanal...

2. - z gory odpada bo wzmacniacz w mostku nie pociagnie 2ohm
      3 - odpada co z tego ze spl wzrasta o 3db skoro moc jest 2x przy 8ohm a wzmacniacz przy 8ohm bedzie mial 50% tego co przy 4 ohm....

1. normalne podlaczenie i wedlug mnie najlepsze!

przy opcji 2,3,4 nie masz stereo...

Święty jestes na forum od 2004 roku a ty zadajesz takie pytania... az wstyd Cie odsylac do artykulu na stronie glownej z podlaczeniami glosnikow :P

Skomentuj

może nie tyle ma już te głośniki co po prostu chce wiedzieć jakie kupić żeby było najgłośniej ;]
        Zamieszczone przez michone
        1. Kazdy glosnik z osobnego kanalu
        2. dwa glosniki rownolegle 2ohm pod mostek
        3. dwa glosniki szeregowo 8ohm pod mostek
        4. dwa glosniki rownolegle 2ohm pod jeden kanal...
        1 i 3 - na jedno wychodzi
        2 - wzmacniacz raczej nie akceptuje 2R w mostku
        4 - mało optymalne rozwiązanie...

michone,
        Zamieszczone przez michone
        3 - odpada co z tego ze spl wzrasta o 3db skoro moc jest 2x przy 8ohm a wzmacniacz przy 8ohm bedzie mial 50% tego co przy 4 ohm....

1. normalne podlaczenie i wedlug mnie najlepsze!

przy opcji 2,3,4 nie masz stereo...
        tak naprawde to 1 i 3 to dokładnie to samo jeśli chodzi o efektywność , jedyna różnica to brak stereo przy mostku (sumą kanałów będzie grał) , ale jeśli to sub to nie ma znaczenia ;]

Skomentuj

takero zwracam honor :) chyba nie moge pisac postow o 0:30 w nocy :P

Skomentuj

każdemu może się zdarzyć :)

Skomentuj

A braliście pod uwagę moc zasilacza?
              Wydaje mi sie ze jak by nie łączyć (zakładajac ze końćówki pracuja nawet od 1 ohm) to i tak mocy będzie tyle ile da rady wyprodukować przetwornica.
              pozdrawiam

Skomentuj

mylisz sie. zakladamy ze wzmacniacz ma
                1x 100w 4ohm
                1x 200w 2ohm
                1x 400w 1ohm

i masz glosnik 2x2ohm i 400rms mozesz go podlaczyc w dwojaki sposob 400w przy 4 ohm i 400w przy 1ohm trzeba by byc nienormalnym zeby go podlaczyc w 4ohm i zasilac 100w

Skomentuj

Michone, do kogo kierujesz post :-)
                  pozdrawiam

Skomentuj

fakt zle sprecyzowałem pytanie chodzi mi o to mamy np. 2 stx 30 ap i teraz tak
                    1 czy kupic wzmaka monacora dwukanałowke i kazdy głosnik pod jeden kanał
                    2 czy szukac czegos co bedzie stabilne przy 2 ohm 9wtedy glosniki rownolegle dają 2 razy większą efektywnosc)

Skomentuj

ditomek, to z mocami i stabilnoscią wzmacniaczy też pare lat wstecz nie miałeś stycznosci ? post michone'a był do Ciebie..

Skomentuj

Swiety, 2x wieksza efektywnosc jest jak powierzchnia membran jest 2x wieksza.... takze czy rownolegl czy szeregowo ,bez roznicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty
                          fakt zle sprecyzowałem pytanie chodzi mi o to mamy np. 2 stx 30 ap i teraz tak
                          1 czy kupic wzmaka monacora dwukanałowke i kazdy głosnik pod jeden kanał
                          2 czy szukac czegos co bedzie stabilne przy 2 ohm 9wtedy glosniki rownolegle dają 2 razy większą efektywnosc)
                          do dwoch ap nie szukal bym czegos co bedzie mialo 600rmsu przy 2 ohm bo to juz bedzie cos o wiele drozszego... bierz hpb 604 i po klopocie :P

Skomentuj

Magik, niepotrzbnie jestes zlosliwy.
                            Nie przypominam sobie zebym kierował podobne uwagi pod Twoim adresem.

Cały czas robicie róznicę jak podłaczać głosniki.
                            Ja zaś pyta czy przetwornica w tym wzmaku da radę i Wasze jak na razie czysto teoretyczne wypowiedzi będą miały przełożenia na rzeczysiste efekty.
                            Tylko tyle.
                            pozdrawiam

Skomentuj

ale co ma przetwornica do tego?? przetwornica da rade zmienic 12V w jakies tam inne napiecie i tylko to do niej nalezy, podlaczenia glosnikow w rozny sposob maja na celu zmiane oporowosci. a to czy wzmacniacz jest stabilny przy 2 czy 4 ohm to juz zalezy bardziej od tranzystorow

Skomentuj

Jesli dla Ciebie rola przetwornicy jest tak mało istotna to rzeczywiście nie ma co dyskutować.
                                To tak jakbys powiedzial że rolą transformatora w zasilaczu w klasycznym klocku domowego audio jest "zmienic 230V w jakies tam inne napiecie i tylko to do niego nalezy".
                                W tym przypadku stosujemy trafo 20VA i oczekujemy od wzmaka 2x100 na wyjściu.
                                Super podejście

pozdrawiam

Skomentuj

czlowieku przeczytaj sam co Ty piszesz....
                                  Wydaje mi sie ze jak by nie łączyć (zakładajac ze końćówki pracuja nawet od 1 ohm) to i tak mocy będzie tyle ile da rady wyprodukować przetwornica.
                                  To że sie popisal... wez sobie poczytaj np o monoblockach dlsa ... odpowiedz prosta kazdy wzmacniacz oddaje wieksza moc przy nizszym oporze... niestety ale tak jest w rzeczywistosci. I sama przetwornica ma na celu oddac odpowiedni prad do tranzystorow...

Cały czas robicie róznicę jak podłaczać głosniki.
                                  Ja zaś pyta czy przetwornica w tym wzmaku da radę i Wasze jak na razie czysto teoretyczne wypowiedzi będą miały przełożenia na rzeczysiste efekty.
                                  1. Jakbys nie zauwazyl temat jest o podlaczaniu glosnikow...
                                  2. nie rozmawiamy tutaj o konkretnym wzmacniaczu...

Jesli dla Ciebie rola przetwornicy jest tak mało istotna to rzeczywiście nie ma co dyskutować.
                                  akurat z tym sie moge zgodzic, zastanawiam sie czy w ogole ktos kupując wzmacniacz samochodowy sprawdza moc przetwornicy...
                                  To tak jakbys powiedzial że rolą transformatora w zasilaczu w klasycznym klocku domowego audio jest "zmienic 230V w jakies tam inne napiecie i tylko to do niego nalezy".
                                  W tym przypadku stosujemy trafo 20VA i oczekujemy od wzmaka 2x100 na wyjściu.
                                  2x100 przy jakim obciarzeniu... bo z tego co Ty piszesz to istnieje tylko jedna moc... brawo brawo
                                  Super podejście
                                  ale o czym Ty w ogole do nas rozmawiasz?? kupując wzmacniacz Firmowy zakladamy ze ma moc
                                  z przy 1ohm
                                  x przy 2ohm
                                  y przy 4ohm
                                  q przy 8 ohm

do nas nalezy jedynie wybór z której opcji skorzystamy... i tutaj wchodzi w życie to o czym jest ten temat czyli rodzaje podlączen...

Skomentuj

michone, oczywiście masz racje żę im mniejszy opór tym większa moc.
                                    To wynika z prawa ohma i nie ma co z tym dyskutować.
                                    Ale jest to limitowane w przypadku klocka samochodowego włąśnie przetwornicą (i poniekąd samymi końcówkami)
                                    Zaczęliście rozważania i założyliście ze możecie wyciągnąć ze wzmaka tyle mocy ile chcecie. Przeciez dobrze wiesz że jest to nieprawdą.
                                    Chciałem zwrócić Wasza uwage na ten właśnie spekt dyskusji.
                                    Po co się od razu burzysz.
                                    Jesli zakładasz (a tak napisałeś) żę moc w firmowym klocku wzrośnie dwukrotnie to OK. Ja bynajmniej w to nie wierzę.
                                    Jesli byłoby tak różowo to w mostku moc powinna wzrastać nie dwukrotnie ale czterokrotnie. Nie jest mi znane urządzenie (wzmak samochodowy) który tak reaguje na mostek.
                                    Jesli temat ma być sterylny i opisywać tylko mozliwe TEORETYCZNIE rodzaje podłączeń to rzeczywisćie niepotrzebnie się rozpisuje. Uważam jednak ze teoria to w szkole - forum jest od sprowadzania na ziemię marzycieli.
                                    pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                                      Jesli byłoby tak różowo to w mostku moc powinna wzrastać nie dwukrotnie ale czterokrotnie. Nie jest mi znane urządzenie (wzmak samochodowy) który tak reaguje na mostek.
                                      ja kupilem osatnio RF Punch 160.4 i wedlug manuala wlasnie tak jest, moc przy 4 Ohmach to 4X20W RMS, a w mostku 2X80w :), ile w tym prawdy to nie wiem
                                      http://orfi.uwm.edu.pl/~greg00/160_4-240_4-man.pdf - strona 35

Skomentuj

na stronie 39 (bo chyba ta miałeś na mysli) jeden kanał to 40W a mostek to 80.
                                        Te 20 o których pisałeś to dla 4 ohmów, a 40 i 80 dla 2 ohmów.
                                        pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X