Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników do wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników do wzmacniacza

Czy to prawda, że jest taka zasada, że głośniki powinno się dobierać dwa razy mocniejsze od wzmacniacza? Jedynie NA TEJ STRONIE znalazłem taką informację. Czy to oznacza, że niewskazane byłoby kupowanie głośników 50W pod wzmacniacz 40W?
    P.S. Wzmacniacz: sony xm-4040 (4x40W), a głośniki chciałem kupić helix blue 62 (50W)

nie , to nieprawda.
    Zamieszczone przez luko
    sony xm-4040 (4x40W)
    czy tam przypadkiem nie siedzi końcówka mocy jak w radiu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Nie jestem w tym temacie obeznany ale jeśli chodzi o to, że nie ma filtrów to fakt- nie ma. Powinienem się go pozbyć? Nie jest wart uwagi?

Skomentuj

jeśli moje podejrzenia się potwierdzą (a wszystko na to wskazuje) to ten wzmak lipny jest :)
        I raczej do napędzania czegokolwiek go nie ma co zatrudniać bo równie dobrze można pod radio podłączyć...

Skomentuj

(p.s w radiu masz max 2x20W rms.)

Skomentuj

Ten wzmacniacz spokojnie napędzi przód :grin: z końcówką radia nie ma nic wspólnego. Jest to stara seria sonego z czasów kiedy wzmacniaczy nie projektowali księgowi -przetwornica, dobre komponenty, poprostu dobry sprzęt, podłącz to się przekonasz.

Skomentuj

Tylko co z tym doborem głośników? Jak sie je dobiera? Do 40W wzmacniacza 80W głośnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez luko
                Tylko co z tym doborem głośników? Jak sie je dobiera? Do 40W wzmacniacza 80W głośnik?
                To jakiś mit...
                Generalnie najlepiej gdy moc wzmacniacza = (mniej więcej) moc głośnika

Skomentuj

Chyba jednak lepiej kupowac wzmacniacz mocniejszy od maksymalnej mocy glosnikow.
                  Producenci czesto podaja bardzo optymistyczne dane co do mocy, czasem mierza ja przy napieciu 14.4V, przy maksymalnej mocy wzmacniacz ma wysokie THD, czesto ta moc jest osiagana w ograniczonym pasmie np 50Hz-15kHz. Zeby nie zniszczyc glosnikow, ustawiasz wzmocnienie we wzmacniaczu i cieszysz sie dobrej jakosci dzwiekiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    takero, ja myślałem że Ty nie wygłaszasz sądów bez pomacania klocka, myliłem sie.
                    Sony xm 4040 to zajebisty wzmacniacz, jeśli znajdziesz coś lepszego powiedzmy do 400zł 4 kanały to stawiam browaru skrzynkę..
                    w xm (podobnie jak w XES) kondy rubicon i trany sanken..
                    końcówka mocy bez filtów..
                    ze wszyskich sony jeden z najlepszych..
                    podana przez producenta moc jest nieprawdziwa - to fakt - wzmacniacz poradzi sobie z wooferkiem 80-90w rms bez najmniejszego zająknięcia..
                    niezasapie sie nawet przy energicznym basie..
                    jedym mankamentem jest to, że w niewłasiciwie dobranym towarzystie ujawni ze ma ostrzejszą górę od swojego brata xm 4045..
                    jest to bardzo dobry wzmacniacz.
                    zdziwiłbyś sie.

Skomentuj

magik, wybacz, spieszyłem się przed wyjazdem i pomyliłem go z tym xlopdem małym :)

[ Dodano: 2007-04-03, 21:20 ]
                      zresztą napisalem Ci na gg :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X