Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kable do wzmacniacza. Gotowe Kity czy skladać samemu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kable do wzmacniacza. Gotowe Kity czy skladać samemu?

Potrzebuje kable do swojej FoFi bedzie jeden wzmak 2x 50rms + drugi wzmak 1x 250rms. Nie bedzie zadnych kondow itp. Zastanawiam sie nad okablowaniem.
    http://www.allegro.pl/item184343654_..._mm_23089.html + np drugi sygnalowy byl by ok??
    prosil bym o jakies sprawdzone kity i recenzje ewentualnie sklepy internetowe gdzie mogl bym sam sobie skompletowac zestaw kabli.

po moich ostatnich przejściach z kablami radzę aby sygnałowe (jesli zdecydujesz sie na 2 kable stereo) były identyczne. łacznie z długością.
    Oczywiście może sie okazać ze w tojej instalacji nie pojawia się identyczne problemy jak w mojej.

Skomentuj

hm... nie rozumiem, wiec jezeli mam teraz juz zasilony przod auta, teraz bede musial ejszcze jeden kabel puscic RCA do subwoofera to pownienem dac taki sam kabel jak ten do zasilania przodu?

Skomentuj

ja powiem tylko tyle że ten kabelek REMONTE (czy jakoś tak) ten +12 co leci z sygnałowymi do sterowania wzmacniaczem to lepiej puścić jakiś oddzielnie, bo po prostu to lipa, urywa się wyciąga itd... co prawda ja za komplet zapłaciłem 80zł bo prądowe były cieńsze ale na resztę nie narzekałem.

składać samemu jest drogo sama oprawka z bezpiecznikiem kosztuje już blisko 30-40zł.. a gdzie reszta itd..

Skomentuj

Zamieszczone przez kad
          składać samemu jest drogo sama oprawka z bezpiecznikiem kosztuje już blisko 30-40zł..
          chyba żartujesz :| Wole nie pytać gdzie kupujesz, ale już nawet z allegro nawet licząc wysyłke jest taniej...
          Co do kompletów okablowania to szczerze mówiąc jestem sceptyczny - niedość że zwykle lipne sygnałowe są, to w prawie każdym zestawie jest 5mb plusowego i 1mb masowego, co wymusza tak naprawde łapanie masy z nadwozia...
          Pozatym nieraz ciężko jest się dowiedzieć czegokolwiek nt ów kabli zasilających, niektórzy podają średnice, inny pole przekroju poprzecznego (tak jak powinno się podawać).

Skomentuj

ja ostatnio mialem podobny problem to co nie co powiem :)
            - zasilajace: chcialem i + i - puscic z akumulatora (wyczytalem ze tak jest lepiej, i tez tak mi sie wydawalo wczensiej :) ) ktos z forum mi doradzil zebym podjechal do hurtowni elektrycznej no i kupielm po 6 metrow niebieskiego i czarnego :) miedzianego kabla 16mm kw po 8zł za metr.
            - 2RCA/2RCA 5mkupilem w sklepie internetowym rms.pl za 32zł jesli dobrze pamietam firmy Prolink/Digital, raczej Digital niz Prolink :) ale bardzo podobnie wyglada, sprzedawca mowil ze to to samo tylko pod inna firma produkowane, w zupelnosci by mi wystarczylo 3 m, teraz mam petle pod tylnym siedzeniem ;/ (puscilem przez srodek samochodu do bagaznika)
            - remote - kupilem w hurtowni tam gdzie zasilajace - groszowe sprawy bo to zwykly cienki kabelek, moze ze 3 zł zaplacilem za to;
            - oprawke chcialem kupic gdizes na miejscu, ale nigdzie w miescie nie bylo w zadnym elektroniku ;/, w jednym sklepie z Audio i caraudio dorwalem ostatnia sztuke czegos takieg: http://allegro.pl/item186066404_opra...ecznikiem.html za 25zł, tez 40A;
            - glosnikowe kupilem tez w rms.pl 2X2,5 99,9% miedzi po 3,39 (jesli dobrze pamietam), kupilem 12 metrow (torche na zapas:) ) + do tweteerow kupilem 2X1,5 OFC po 4,70zł za metr, wzialem 2 metry tylko,

razem kable mnie wyszly ok 200zł, bralem z zapasami, jak dobrze sie pomierzy to trohce taniej wyjdzie :)

Skomentuj

Jakieś dziwnie wysokie ceny :|
              Zamieszczone przez greg00
              2X1,5 OFC po 4,70zł za metr
              coś takiego to ze 2zł za mb max
              2X2,5 99,9% miedzi po 3,39
              j.w , drogo ,a to nawet nie OFC Jest to miedź np ETP, OFC ma czystość conajmniej 99.99% :)
              w jednym sklepie z Audio i caraudio dorwalem ostatnia sztuke czegos takieg: http://allegro.pl/item186...iecznikiem.html za 25zł, tez 40A;
              troszke przebajerzone, dlatego tak drogo :)
              16mm kw po 8zł za metr.
              słaba hurtownia, ale tragedii nie ma.

Wydałeś 200zł, ale przynajmniej kupiłeś to co chcialeś :)
              Wczoraj znajomy chwalił mi się jaki zestaw kabli kupił za 120zl , z rozmowy wynikało żę to kupa - jak się uda zamieszcze foty jeszcze dzis :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                greg00 napisał/a:
                2X1,5 OFC po 4,70zł za metr
                coś takiego to ze 2zł za mb max
                hm.. pewnie ze mozna kupic, ale to nie bedize OFC, tylko zwykla miedz slabej jakosci zapewne z napisem OFC, czesto to sie zdarza; tak samo jak na allegro mozna kupic 4mm kw za 3zł metr tez z czystej miedzi :)

Skomentuj

nie wiem co Wy z tą miedzią macie ;] W kablu sieciowym od lampki masz OFC nawet - takie teraz są normy :P
                  Jeszcze niedawno przed podwyżkami cen - w okolicach wakacji brałem kable 2 x 2.5mm kw w cenie 1.4zł za mb i były naprawde świetne, po blisko roku żadnej śniedzi, nic się z nimi złego nie dzieje.
                  Nie czarujmy się - wszystkie kable w takiej cenie, powiedzmy ~10zł za mb różnią się co najwyżej nadrukiem i być może rodzajem izolacji, no chyba że ktoś jakiegoś szita trafi - można jeszcze gdzieniegdzie kupić takie brązowe kable:

Skomentuj

uwiez mi ze nie...
                    tez jakis czas temu kupowalem 2X2,5 za chyba 1,6zł za metr, ale jest roznica miedzy tym kablem a OFC i to duza. kabel OFC jest bardzo miekki, jak sie zdejmie izolacje to takie cieniutkie niteczki miedzi tam sa, jest to cos innego niz w tych co maja 99,9% miedzi, bym zrobil zdjecie, ale nie mam nawet kawalka, wszystko jest w samochodzie, a nie chce mi sie tapicerki po to zdejmowac, ale roznica jest spora, widac golym okiem

Skomentuj

greg00, niech znajde zaraz kawałek tego taniego i nakamichi za parenaście zł za mb (no i jeszcze może jakiegoś procaba ) to zobaczysz że różnią się tylko izolacją ;]

Skomentuj

takero, kupilem takie kabelki do mojej pierwszej prawdziwej konstrukcji i teraz te kableki sa jeszcze ciemniejsze. ale teraz jak cos kupuje to wszystko jest OK.

dla mnie napis OFC to chwyt reklamowy w takim samym stylu jak "ABS gratis" (gdzie teraz kazdy musi miec). nieznam obecnie stosowanego procesu wytwarzania miedzi gdzie jego czystosc jest nizsza niz 99,97%!! tak wiec jezeli ktos nie da domieszek i przewod bedzie naprawde z miedzi to ja nie widze roznicy...

Skomentuj

ten OFC co kupilem wyglada mniej wiecej tak (zdjecie z netu, ale ten moj jest niemal ze identyczny):

a ten co kupilem kiedys po 1,6zł 2X2,5 wyglada dokladnie tak:

ja widze roznice, slyszec nie slysze bo nie sprawdzalem tych tweeterow pod innymi kablami, ale mi sie podoba jak gra;
                          co prawda 2X1,5 to nie 2X2,5; ale 2X1,5 z tych tanszych tez sie sklada z takich grubszych zylek... a OFC z takich cieniutkich nitek jak widac na zdjeciu

Skomentuj

grubosc zyl tez niema wiele wspolnego z uzytym materialem. te tanie maja byc tanie wiec sa przeciagane mniej razy i sa grubsze. proces ciagnienia wcale nie jest taki tani (jak chyba zaden) wiec kazdy szuka oszczednosci.
                            do wysokotonowek moze faktycznie ten cienszy bedzie lepszy ale do normalnych glosnikow bym bral sprawdzony tani

Skomentuj

greg00 chodziło mi o podłączenie wzmaka 4 kanałowego i o problemy jakie pojawiły się w moim aucie.
                              Jesli masz przód i woofer zasilane z osobnych wzmaków to o czym pisałem nie musi (i pewnie nie ma) u Ciebie zastosowania.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

nie nie, no wlasnie z jednego wzmacniacza bedzie zasilane wszystko narazie, tez mam 4 kanalowy wzmacniacz, wlasnie w tym tygodniu musze kupic kabel

Skomentuj

hmmm moim zdaniem jezeli chodzi o kable do systemu przedniego nie ma co oszczedzac a do suba to juz kit jaki wezme
                                  ja osobiscie kupilem do wzmacniacza sygnalowy Eagle Cable Mc60 za ktory zaplacilem 190 zl a do suba zwykly kabel Eagle Cable za 55 zl roznica jest w cenie i na pewno w jakosci poniewaz mc60 jest poczwornie ekranowany wiec nie sieje :)
                                  co do glosnikowych to nie zgodze sie z tym ze kit jaki sie kabel kupi poniewaz rozne kable maja rozne parametry i wiele zalezy od kabli jezeli chodzi o brzmienie dlatego na kablach tez nie ma co oszczedzac oczywiscie mowa tu o systemie przednim i nie mowie tu o odsluchu na dalco czy innych buszmenach bo sluchanie na takich sprzetach raczej mija sie z celem :) wszystko zalezy kto co lubi a co do roznic miedzy kablami to zapewniam ze pomiedzy takim kablem za 1,60 zl za metr a takim za 17 zl za metr uslyszy roznice nawet gumowe ucho :)
                                  pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                  X