Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JL Audio 12W3 D4 + DLS CA-21

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JL Audio 12W3 D4 + DLS CA-21

Witam!
    Planuję połączyć to do kupy JL Audio 12W3 D4 + DLS CA-21 W WinISD niby był ten głośnik w bazie, ale brakowało mu paru parametrów dodałem je i obliczyłem obudowę Bass reflex. MDF 18mm jeden tunel BR okrągły, obudowa 45L ? No właśnie co sądzicie o obudowie, czy 45L z jednym BR o średnicy 10cm to nie za mało? Zastanawiam się czym wytłumić obudowę, znalazłem w markecie kołdry syntetyczne, zrobione są z włókniny bardzo przypominającą tę wykorzystywaną w starych głośnikach Altus(taka biała), czy myślicie że to zda egzamin? I czy jak przykleję klejem na gorąco to będzie to trzymało się obudowy?
    No i ostatnie pytanie odnośnie wzmacniacza, czy ten DLS nie jest za słaby? Chciałbym go podłączyć w mostku do obu cewek równolegle.

Wejdź na oficjalną strone JL - znajdziesz tam projekty obudów do tego głośnika.
    Ilość wytłumienia dobiera się eksperymentalnie więc nie ma co zakładać jego ilości przed odsłuchami.

Skomentuj

niestety nie znajdziesz na stronie JL'a :) to jest ten sam co ja go mam tylko 2x 4ohm a ja mam 2x2ohm... ja bym tej krowy w br nie pchal bo bedzie mul jak cholera :/

Skomentuj

Witam!
        Znalazłem oficjalną propozycję obudowy firmy JL Audio do tego głośnika. Myślę że zrobię go w zamkniętej. Co sądzicie o tym wzmacniaczu? Czy to rzeczywiście szwedzka produkcja, czy chińska dla szwedzkiej firmy?

Skomentuj

FlyBoy, ale to jest dla W3V2 czyli kolejnej seri, a Ty ktory masz?? przypadkiem nie z pierwszej serii??

Zamieszczone przez FlyBoy
          Czy to rzeczywiście szwedzka produkcja, czy chińska dla szwedzkiej firmy?
          a co to za roznica?? liczy sie gdzie zaprojektowany.
          porsche tez produkuja w chinach :razz:

Skomentuj

13w3-d4 to ta sama seria co ja mam... ostatnio znalazlem autka co extreme car audio we wroclawiu robilo http://www.extremecaraudio.pl/Zabudowy/bmw3coupe.htm glosnik w 35l closed czyli tak jak moj :P w br tez go robili ale ja bym nie ryzykowal...

Skomentuj

Witam!
              Niestety pojawił się mały problem, wzmacniacz CA21 pracuje w mostku stabilnie od 4ohm :/ natomiast połączenie równoległe dwóch cewek w JL daje 2ohmy, podłączenie DLS w ten sposób pod tego JL zwyczajnie ugotuje wzmacniacz :/ Postanowiłem dać ten wzmacniacz na przód z zestawem odseparowanym Morel Pulse 6. Do subwoofera już kupiłem mono block DLS CAD1000, teraz znowu pojawia się problem zainstalowania kondensatora, bo przy tej mocy wzmacniacza będę musiał zainstalować :/
              Odpowiadając na pytanie czy jest to starsza wersja JL'a - tak, to jest starsza wersja, dlatego też schematy obudów zamieszczone powyżej nie są przeznaczone dla tego modelu. Myślę jednak że pierwsza wersja zbytnio nie różni się parametrami od drugiej, więc wsadzenie głośnika w zamkniętą obudowę 36L na razie będzie bezpieczne, w przyszłości o ile zdobędę dane na temat głośnika, spróbuję z obudową bass-reflex, bo wolałbym niższy basik, a szybki wcale nie musi być.

Na koniec pytanie odnośnie kabli, jaką firmę kabli sygnałowych polecacie?

Pozdrawiam.

Skomentuj

FlyBoy, zdaj relacje jak gra ca21 bo z moich doświadczeń wynika, że z dls'em ma tylko wspólną nazwę, ciekawe jak sprawuje sie u Ciebie. (tak od razu z czym mogłeś go porównać?) CA21 na suba w ogóle sie moim zdaniem nie nadaje bo nie dość ze sam głośnik mulasty to popędzony tym wzmakiem dałby chyba jeden buczący dzwięk.

dobrze ze zmieniłeś na cad'a choć tutaj też nie bedzie bajki a wzmacniacze już za poważniejsze pieniądze..

Skomentuj

Witam ponownie!
                  Wczoraj odebrałem wcześniej kupionego DLS CAD1000, generalnie jest odrobinę porysowany ale jak za 450zł to nie ma się czego czepiać. Na razie nie porównałem go z innym wzmacniaczem bo zestaw leży w "proszku". Jedyne z czym mogę porównać to Carpower HPB-1502, który leży u mnie na półce i czeka na nowego właściciela.
                  Z dokumentacji i pudełka wynika że zarówno ca21 jak i cad1000 zostały wyprodukowane w Szwecji, to są starsze wersje wzmacniaczy więc jest duże prawdopodobieństwo że ta seria faktycznie została wyprodukowana w DLS Szwecja a nie w zemsta Mao Pekin. Napiszę szczerze że teraz już mnie nie dziwi informacja o produkcie że został wykonany w Chinach, nawet nagrobki już są sprowadzane z Chin...

Wracając do tematu, napisałem e-mail do JL Audio dlaczego pod pozycją wycofanego ze sprzedaży 13W3 D4 V1 ściąga się pdf od wersji V2, jak na razie nie dostałem odpowiedzi ;/
                  Więc zakładając że wersja V2 nie różni się zbytnio parametrami od wersji V1, chciałbym abyście napisali z jaką obudowę BR tego "dziada" wsadzić. Sub ma grać wolno ale nisko(R'n'B, pop, trochę motywów z Gladiatora, Braveheart, i takie "klimaty"), i wiem że można to osiągnąć tylko dzięki obudowie BR.

Kolejna rzecz to kondensator, dostałem gratis do wzmacniacza od sprzedającego, problem w tym że on nie pamięta co to za kondensator, prawdopodobnie 1F, kompletnie żadnego napisu :/ Na płytce z elektroniką tylko napis EL-200 Wymiary to 23cm wysokości(bez plastikowej nasadki), i 7,5cm średnicy. Poniżej fotki
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

jak dostales za free to co za roznica czy 1F czy 0,5 :) bez naklejki bedzie Ci ciezko go spredac wiec zamontuj go :) jak to mowia w monster garage freebie

Skomentuj

Zamieszczone przez FlyBoy
                      za 450zł to nie ma się czego czepiać
                      za DLSa + kond?? :shock: no to gratuluje zakupu

Skomentuj

ja bym jeszcze tylko sprawdzil czy nie byl grzebany w srodku :) a co do JL to powiem Ci ze to mul glosnik :P Sam go mam :P daje Ci kilka linkow z opisami moze cos znajdziesz :
                        http://www.carsound.com/review_archive/subs/12w3.html
                        http://www.hifi-forum.de/viewthread-107-3671.html
                        http://www.fordpower.net/forums/show...&mode=threaded
                        http://www.extremecaraudio.pl/Zabudowy/octavia.htm
                        http://www.extremecaraudio.pl/Zabudowy/bmw3coupe.htm

Skomentuj

Witam ponownie,

Głośnik idzie w 40L zamkniętą obudowę. Mam teraz pytanie odnośnie wytłumienia, jak radzicie sobie z przymocowaniem włókniny w środku budy? Czy może ona zostać luzem? Nie będzie przeszkadzała membranie podczas pracy?
                          Kolejna kwestia to współpraca radia ze wzmacniaczem, w radyjku mam wyjście "tył" i "sub", jak mam ustawić wzmacniacz jeżeli dam na niego sygnał z wyjścia "sub", muszę wyłączyć całkowicie filtr dolnoprzepustowy we wzmacniaczu? Czy może puścić lepiej na wzmacniacz całe pasmo z wyjścia "tył" i przefiltrować zwrotnicą we wzmacniaczu?
                          Czy składając obudowę, oprócz kleju warto od środka przejechać łączenia silikonem?

Pozdrawiam.

Skomentuj

ja wytlumienie wsadzielm w ponczoche damska :), zawsze skrecone i klejone scianki jade od wewnatrz sylikonem :P co do wyjsc lepiej uzyc filtrow we wzmacniaczu przynajmniej ja tak uwazam.

Skomentuj

jezeli skrzynia jest zamknieta to wytlumienie moze byc luzem. watpie aby doszlo az do samej membrany - zatrzyma sie na koszu.

podlaczenie zalezy jakich ustawien radia bedziesz uzywal. jezeli chcesz zmieniac cos w ustawieniach to lepiej podlacz pod wyjscie na suba. jezeli ustawisz raz a dobrze to dowolnie.

ja skladajac skrzynie sklejam je wikolem i nigdy nie mialem przypadku ze bylo cos nieszczelne. oczywiscie niemozna oszczedzac na kleju :wink:

Skomentuj

Witam Ponownie!
                                Trochę mi z tym zeszło, ale koniec już widać. Skończyłem obudowę, zostało mi tylko pociągnąć kable i złożyć to do kupy. Mam jeszcze takie pytanie, ten DLS to dual monoblock, ma dwa wyjścia jak wzmacniacz stereo, zastanawiam się czy mogę podłączyć dwie cewki oddzielnie pod te dwa wyjścia? Cewki po 4 Ohmy więc teoretycznie nie powinno być problemu? W tej chwili mam spięte równolegle, ale jak podłączenie osobne dało by lepszy rezultat, to najwyżej rozlutuję.

Skomentuj

nie powinno byc roznicy.

Skomentuj

lepiej byloby zmostkowac wyjscia wzmaka i wyjscia glosnikow. teoretycznie jest to najlepsze rozwiazanie dla glosnikow dwucewkowych, gdyz podpinajac oddzielnie kazda cewke pod jeden kanal, ryzykujemy ze cewki nie beda jednakowo wysterowane (bo kanaly we wzmaku nigdy nie sa identyczne ) . wiec jesli tylko sie da najlepiej jest mostkowac!

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                                      nie powinno byc roznicy
                                      michone, chcesz mu głośnik za jaja powiesić do góry cewkami?
                                      Zamieszczone przez djrobo
                                      wiec jesli tylko sie da najlepiej jest mostkowac!
                                      oczywiscie.

Skomentuj

Zamieszczone przez magik
                                        Zamieszczone przez michone
                                        nie powinno byc roznicy
                                        michone, chcesz mu głośnik za jaja powiesić do góry cewkami?
                                        Zamieszczone przez djrobo
                                        wiec jesli tylko sie da najlepiej jest mostkowac!
                                        oczywiscie.
                                        i tu nasuwa sie pytanie dlaczego VISATON proponuje klientom zasilanie dwucewkowcow osobnymi kanalami stereo ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X