Witam wszystkich.Piszę mój pierwszy pościk więc bardzo proszę o wyrozumiałość.Otóż przygotowuję się do kupna głóśniczków do suba , i tym razem wybór padła na Magnat Express 10"(w pierwszej wersji miały być ALPHARD CW1002CX).Wzmacniacz jakim dysponuje posiada po zmostkowaniu moc 2x150W RMS więc głośniczki nie mogą być za duże, sumie za cenę 290zł lepszych niskotonówek nie dostanę.Więc teraz obudowa ... być może miał juz ktoś taki głośniczek w skrzyni i podzieli się swoimi doswiadczeniami ja z innego źródła dowiedziałm się że skrzynia na jeden głośnik powinna mieć objętość 60l a br fi7cm dł11cm.Ale ja mam do umieszczenia dwa głośniczki poza tym nie wiem na ile są powyższe dane sprawdzone.Czy sub powinien być przedzielona na pół tak żeby każdy głośnik miał osobną komorę?Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sub na Magnat Xpress 10"
Collapse
X
-
Zamieszczone przez aksorzMagnat Express 10"(w pierwszej wersji miały być ALPHARD CW1002CX).
Zamieszczone przez aksorzsumie za cenę 290zł lepszych niskotonówek nie dostanę
Zamieszczone przez aksorzz innego źródła dowiedziałm się że skrzynia na jeden głośnik powinna mieć objętość 60l
Zamieszczone przez aksorzCzy sub powinien być przedzielona na pół tak żeby każdy głośnik miał osobną komorę?
-
Dzięki za szybką odpowiedź.Więc myślałem już o jednym ale za to lepszym głośniku ale jestem ograniczony mocą wzmacniacza wzmacniacz może pracować w trybie 4/3/2 więc gdyby to był jeden głośnik to mogę mu zapewnić tylko 150W więc przy mocniejszym głośniku mógłby niedomagać , a tak miałbym po 150W na głośnik.Gdybym zrobił 2 osobne komory to raczej grały by one tak samo bo byłyby podpięte pod ten sam wzmacniacz a jakoś jestem skłonny do podzielonej budowy suba.
Skomentuj
-
Więc tak w chwili obecnej mam wzmaka SOLING 808 4x75W RMS który zasila odseparowany zestaw dwudrożny JBL GTO 13cm natomiast z tyłu dotychczas jeździł sub na STX 30-300-4AP ale kilka dni temu go sprzedałem i chcę zrobić coś innego.Tak wiem że SOLING to nie BLAUPUNKT czy CP ale ja jestem z niego zadowolony co nie znaczy że jest on najlepszy na świecie ale naprawdę radzi sobie.Drugi wzmacniacz który mam od niedawna to TONSIL WS 600 nówka funka ze sklepu kupiłem za okazyjną cenę który po całej modyfikacji miałby zasilać JBL przód i padaczkowate głośniki GMS z tyłu.Sub miałby napędzać SOLING tylko tym razem byłoby nie 150W na głośnik 300W tylko po 150W więc powinno być trochę lepiej.Aha samochód to Ford Fiesta 95, muza jaką słucham ... wszystko co ma niezły bass (no oprócz disco polo :mrgreen: ) czyli np: Yung Joc , Busta Rhymes , oraz techno trance w wykonaniu Armin van Buuren.Dzięki za zainteresowanie tematem może wreszcie postawie sensowne CA w moim aucie.
Skomentuj
-
no to niestety na nadmiar mocy niemozesz narzekac... to moze dac jeden 12" glosnik ale 2 cewkowy??
http://www.allegro.pl/item188298112_...ax_gratis.html taka moc go zadowoli bo glosniki maja lekka membrane. tylko niewart jest tej ceny
lub inne jakie znajdziesz
[ Dodano: 2007-05-03, 13:48 ]
bardziej bylbym przychylny temu glosnikowi http://www.carpower.pl/index.php?id=...17&id_item=204
Skomentuj
-
Też brałem pod uwagę ten głośnik ale mój wzmacniacz nie nadaje się do jego zasilania z tego co wiem to musi być monoblok stabilny w 2ohm np cp1502 lub BLAUPUNKT THA 280 czyli raczej odpada (chybaże ktoś używa głośnika 2cewkowego z zwykłego wzmaka ?) Chciałbym wykorzystać posiadane wzmaki wymiana wzmaka to ostateczność.
Skomentuj
-
no jestes w strasznym bledzie... mostkujesz wzmaka ze masz 2 x 150 z jednego mostka na jedna cewke z drugiego na druga cewke i po klopocie... a tak przy okazji to ani cp1502 ani tha 280 nie sa monoblokami :) i sa stabilne przy 4 ohm w mostku a nie dwoch. A ten glosnik ma dwie cewki po 4 ohm czyli twoj wzmak sie nada bez problemu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez aksorzjak wyliczyć obudowę do tego cuda.Przecież nie wpiszę w programie moc 2x300W.
ja bym jednak poszukal czegos innego 2 cewkowego bo mialem 2 szt 10" tego modelu i nawet nie chcialo mi sie wkladac ich do skrzynki. gosniki sa bardzo lekkie jak na swoja klase cenowa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez aksorzjak wyliczyć obudowę do tego cuda.Przecież nie wpiszę w programie moc 2x300W.
ja bym jednak poszukal czegos innego 2 cewkowego bo mialem 2 szt 10" tego modelu i nawet nie chcialo mi sie wkladac ich do skrzynki. gosniki sa bardzo lekkie jak na swoja klase cenowa.
Skomentuj
-
No tak wyszło szydło z worka jestem cieniutki w konstruowaniu skrzyni do subów i tak gdybym się zdecydował na jego kupno poroszę Was o pomoc w budowie skrzyni.Co do tego głośnika CP to równierz zwróciłem wagę na niewielką wagę glośnika.
Teraz dostałem korespondencję od mojego znajomka który pisze tak:
http://www.rockfordfosgate.com/rftec...1&woofer_imp=4
Nie mozna zasilac kazdej cewki z osobna wiec jesli chcesz miec jedn głosnik w subie i to uparles sie na 2 cewkowy musisz go podlaczyc w konfiguracji jak wyzej czyli 2 lub 8 ohm i takze wzmacniacz musisz miec stabilny w tych 2 lub 8 ohmah do mocnych subow stosuje sie wzmacniacze Monobloki stabilne przy 2 a nawet i mniej ohmach lecz sa one troszku drogie
No i klapa teraz już nie wiem.
Skomentuj
-
musze sobie zapisac adres do stronki visatona gdzie maja schemat w ktorym kazda cewka podlaczona do osobnego kanalu wzmacniacza!! dla przykladu moge Ci pokazac autko z zabudowa zrobiona przez extreme car audio we wrocku http://www.extremecaraudio.pl/Zabudowy/bmw3coupe.htm gdzie glosnik dwucewkowy (taki jak moj:P) zasilany jest w trybie stereo!
Skomentuj
-
Jeśli mogę dodać swoje pięć groszy:
Moje zdanie jest takie, że oczywiście głośnik dwucewkowy można podłączyć pod dwa kanały we wzmacniaczu, tylko sygnał do niego doprowadzony musi być mono, a nie stereo. Myślę, że to powinno wystarczyć żeby nie rozwalić głośnika. Oczywiście mogę się mylić bo się na tym tak znowu dobrze nie znam, ale to tak na logikę i chłopski rozum powinno zadziałać.
Skomentuj
Skomentuj