Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nagłośnienie Tipo, prace trwają, proszę o radę...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nagłośnienie Tipo, prace trwają, proszę o radę...

Od jakiegoś czasu pracuję nad sensownie grającym audio w moim aucie, auto niezbyt wdzięczne do nagłośnienia bo Fiat Tipo 2.0 16V. W drzwiach miejsc na głośniki nie przewidziano a seryjne w desce to porażka, miejsce na przeciągnięcie kabli do zasilania wzmacniacza też szukałem prawie 4h bo nie szło nigdzie upchnąć tyle już fabryka upchnęła do tego auta że szok. Więc na dzień dobry w drzwi poszły dystanse z MDF’u, bez cięcia blachy się nie obyło aby je odpowiednio osadzić, następnie wnętrze drzwi wytłumiłem miękkimi matami APP a cześć zewnętrzna od strony tapicerki twardymi matami APP [ w sumie na przednie drzwi poszło około 16szt mat] , wszystkie cięgna i wiązki przewodów w drzwiach obklejone gąbką [szczerze to uszczelka gąbkową okienną], w końcu nic nie stuka w drzwiach, nie rezonuje. Na przodzie wylądował zestaw odseparowany Power Bass s-6c, wysokotonowce zabudowane w trójkątach za lusterkami, radyjko póki co leciwy Clarion, przedni zestaw napędza wzmacniacz Blaupunkta GTA480 [ zasilanie kablem 16mm2 ciągnięty + i – od akumulatora], zostają mi jeszcze dwa wolne kanały które chciałbym w mostku wykorzystać do napędzenia subwoofera [ z czasem jednak chciałbym wrzucić drugi wzmacniacz tylko pod suba] i teraz takie pytanko do was: Szczerze to z niskotonowcami przeznaczonymi do car audio nie miałem styczności więc chciałem poradzić się Was o to jako głośnik dorzucić do tego systemu aby to miało ręce i nogi. Na głośnik do sub’a mam powiedzmy maks 350zł, najchętniej widziałbym 12 calowca, skrzynkę wykonam sam z MDF’u, muzyka jaką słucham różna, trochę rocka, punka ale jazz, soul, jakieś czarne nuty też się przewiną więc jak widać wszystkiego po trochę. Są dwie rzeczy których wymagam od głośnika: ma być szybko, z mocną stopą perkusji w rockowych kawałkach i druga sprawa preferuję obudowy closed i taką bym widział u siebie w aucie, możliwie małą ale jak nie znajdzie się nic w tej cenie co zagrało by w powiedzmy sensownie w 30-35 litrach to trudno przeboleje i krowe 50 litrowa w bagażniku.
    Do tej pory miałem możliwość odsłuchać Hertza ES300 i kicha, muł straszny, BSW 124 nawet spoko grał mimo że siedział w bassreflex, ale drażni mnie jego wygląd, Ground Zero TW 30T też mi nie przypadło do gustu, w szybszych utworach się gubił, brakowało mu szczegółowości ale może to była wina wzmacniacza który go napędzał.

Czekam więc na jakieś sensowne propozycje z waszej strony.

typowo samochodowe subwoofery z takiego przedzialu cenowego to wlasnie zamulacze. jedne troche szybsze inne kompletnie powolne.
    co do jakosci to pozostaje chyba tylko MDS intertechnika ale 12" sporo wiecej kosztuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      typowo samochodowe subwoofery z takiego przedzialu cenowego to wlasnie zamulacze. jedne troche szybsze inne kompletnie powolne.
      No nie no załamka, widzę że chyba jednak będę przemalowywał BSW bo ten jeszcze nawet znośnie gra a więcej jak 350zł za głośnik nie wydam.

Skomentuj

a musi byc koniecznie 12"?? moze kupisz MDS08 na probe i jak sie spodoba to dokupisz drugiego.
        calkiem szybki jest STX AP ale raczej nie bedziesz zadowolony

Skomentuj

No Ap może i szybki jest ale nic poza tym, nic chyba póki co wstrzymam się z bólami do lata, może wpadnie jakaś dodatkowa kasa i wtedy pomyśle nad MDS12, MDS08 słyszałem i podobał mi się ale nie chce dwóch zabudowywać w aucie.

EDIT: No dobra jak już wdepnąłem w tego PowerBass'a to może ktoś miał do czynienia z PowerBass S-12??

Skomentuj

pamietam ze ktos mial S-10 ale 12 nie kojaze

Skomentuj

Czaruję...
            X