Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygotowania przed montażem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przygotowania przed montażem.

Mam już zakupione:
    1) wzmacniacz HELIX H400 Esprit
    4 x 50W @ 4 ohms (12V), 4 x 70W @ 4 ohms (13.8V), 4 x 125 @ 2 ohms (13.8V), 2 x 250 @ 4 ohms bridge (13.8V)
    Bezpieczniki: 2 x 25A
    2) Subwoofer HELIX W10 Cometition
    3) Oprawka i bezpiecznik - założyłem 40A czy dobrze?
    4) Kable głośnikowe AIV blue OFC: 10m 2x2,5mm2 i 1m 2x6mm2

brakuje mi jeszcze lub potrzebuje porad odnośnie:
    - namiar na tanie i dobre kable sygnałowe RCA (2 pary)
    - jak kabel zasilający szukać, myślałem o 25mm2, bo pod taki kabel jest prawka bezpiecznika i jak mierzyłem wejścia na wzmacniaczu też mają coś ok 6-6,5mm (średnica rdzenia kabla: 25mm2=pi*d2/4 => d= pierwiastek[(25mm2*4)/pi] => d=5,64mm).
    - namiar na tanie i dobre kable zasilające (+ i - bezpośrednio z akku)
    - podpowiedzi jak mocować kable głośnikowe - dorabiać końcówki (jakie?), lutować kabel, czy poprostu przkręcić.
    - podpowiedzi jak mocuje się kabel zasilające w oprawce i wzmacniaczu - dorabiać końcówki (jakie?), nałożyć tueljkę i zalitować ją (to myśle zastosować), czy coś innego?

tu przykład kabla głośnikowego.
    z każdym zrób podobnie tylko inne końcówki. dostaniesz na alledrogo.

co znaczy dla ciebie tanie kable RCA?

Skomentuj

Co do kabli zasilających to odwiedź jakąś dobrą hurtownię elektryczną, za kable 16mm2 płaciłem po 4,50zł za mb [kolorek sobie dobierzesz jaki będziesz chciał, solidna izolacja i gruba żyła główna a nie jak na większości gotowych zestawów które widziałem mało miedzi, dużo gumy na około], wszystkie końcówki lutowałem, odcinki mocowane w oprawce bezpiecznika też oblutowane i jest git, żadnych problemów ze spadkami napięcia na kablu.

Skomentuj

sygnałowe RCA tanie ale dobre markowe - licze sie z kosztem za jedną pare od 50 do 100zł. Jednak już zgłupiałem co wybrać.
        Co do zasilających to dla 25mm2 średnica 5,64mm nie wiem czy to nie za dużo jak bym chciał na końcówkę nałożyć tulejkę i zalutować to nie wiem czy wejdzie w gniazdo we wzmacniaczu. A może sią jakieś przejściówki?

Skomentuj

za 50zl masz juz spory wybor dobrych kabli. np hama
          lepiej kupic odrazu grubszy kabel bo nie bedziesz musial pozniej sie o nic martwic a tym bardziej ponownie rozbierac samochodu.
          w tym wzmacniaczu sa otwory pod kabel czy miejsce na typowe widelki??
          jezeli widelki to spokojnie znajdziesz na tak gruby kabel. jezeli otwor to zawsze mozesz rozwiercic/roztoczyc (o ile material na to pozwala)

Skomentuj

25mm2?To chyba zamiast aku siedzi elktrownia atomowa a Ty chcesz koniecznie zasilić wieś 1000km dalej.Głupota jakiej dawno nie widziałem.Spokojnie wystarczy 6mm2 i z solidnym zapasem.Wazniejsze są jakosciowo połączenia bo to na nich przeważnie mamy straty.Ja na 6-tce spokojnie wieszam 0,5kW i więcej.I zero problemów.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
              Spokojnie wystarczy 6mm2 i z solidnym zapasem.Wazniejsze są jakosciowo połączenia bo to na nich przeważnie mamy straty.Ja na 6-tce spokojnie wieszam 0,5kW i więcej.I zero problemów.
              tia.. jeśli od aku do wzmacniacza masz 0,5metra kabla..
              umberto, adadur,
              zerknijcie sobie w Faq nazara na tabelki..
              ja mam 54mm2 i nie narzekam również, byćmoze dlatego ze dałem za 12metrów 54mm2 kabla 0zł :) był w promocji. :)

Skomentuj

Raczej pujdę na pewien kompromis i postanowiłem że zasilający będzie średnicy 20mm2.
                Umberto głupoty to ty piszesz, jak nie znasz praw fizyki i nie wiesz jakie mogą być straty napięcia na długości 5m od akku to przestań się wypowiadać.
                Instalacja dotyczy auta kombi, jak byście ocenili mocowanie wzmacniacza na skrzyni. Na oparciu siedzenia nie chcę z uwagi że czasem przydaje się złożenie siedzenia.
                Jakie macie patenty na mocowanie skrzyni w bagażniku?

Skomentuj

kolega ma wzmaka na skrzyni od dlugiego czesu i nic sie nie dzieje. jego patent na mocowanie to blachowkrety :razz: :lol:
                  ...ja tak nigdy samochodu nie zniszcze... :neutral:

adadur, ja bym tak nie obrazal stalych bywalcow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    kolega ma wzmaka na skrzyni od dlugiego czesu i nic sie nie dzieje. jego patent na mocowanie to blachowkrety :razz: :lol:
                    ...ja tak nigdy samochodu nie zniszcze... :neutral:

adadur, ja bym tak nie obrazal stalych bywalcow
                    Welug mnie pisanie ze ktos pisze glupoty to nie jest obrazanie... nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc bo niedlugo za obrazanie bedziemy brali stwierdzenia w stylu : "nie masz racji"

Skomentuj

Pawel S., wolność słowa.
                      michone, dokładnie, zaraz dojdzie do tego że jak ktoś ma >1000postów,albo jest modem to nie wolno mu zaprzeczać... Bez przesady...

Skomentuj

Czaruję...
                      X