Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do Alphard LW1200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa do Alphard LW1200

Witam
    Mam głośnik Alphard LW 1200 w jakiejś tam nie liczonej (gotowej) obudowie i troszkę mi pierdzi gdy gra głośniej (obudowa bass-reflex). Mam pytanie czy do takiego głośnika można zrobić obudowę zamkniętą? Na której będzie dynamiczniejszy bas? Jeżeli ktoś robił obudowę do takiego głośnika to proszę podajcie jakią powinna mieć objętość, zarówno bass-reflex jak i zamknięta.
    Pozdrawiam

ja kiedys mialem ten glosnik i podobal mi sie wlasnie w zamknietej (50litrow)
    nie bylo za nisko ale gral calkiem przyjemnie. chyba najlepiej z alpierdow jakie slyszalem

Skomentuj

tez spotkalem sie z opiniami ze lw800 do br a lw1200 do closed

Skomentuj

gajoss, wsadz go w 40l @ 40hz długość b-r 14cm o średnicy 10cm :mrgreen: ja tak miałem i było suuper... jak na ten głośnik...

Skomentuj

to może inaczej...opłaca się bawić z tym głośnikiem czy lepiej zainwestować w coś innego (tylko że jeśli już to na głośnik mogę wydać w okolicach 100zł) do tego mam wzmacniacz monoblock boschmana 150W RMS?

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb wedlug mnie bedzie lepszy :P

Skomentuj

to juz lepiej STX 27/150/4ss w 40L BR

Skomentuj

zbieraj kase i narazie sluchaj na tym co masz.
                tylko ze bym jednak polecal zamknieta obudowe. Filipek, prawdopodobnie niewie co pisze...
                Zamieszczone przez Filipek
                40l @ 40hz długość b-r 14cm o średnicy 10cm
                z takim tunelem wychodzi strojenie w okolicahc 50Hz ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  40l @ 40hz długość b-r 14cm o średnicy 10cm
                  z takim tunelem wychodzi strojenie w okolicahc 50Hz ;]
                  Dokładnie, dla 40hz to ten port musiałby mieć dla tej budy koło 28cm ;]

Skomentuj

ojj tak... przepraszam pomyliłem głośniki w WINISD... :oops:

Skomentuj

pomyliłem głośniki w WINISD
                      glosnik tutaj niema znaczenia. strojenie jest takie samo niezaleznie od glosnika

Skomentuj

Czyli mówicie, że ten głośnik lepiej nadaje się do obudowy zamkniętej do 50L, a do bass-reflex o jakim mniej więcej litrażu trzeba by było go wsadzić? Ma ktoś może dokładniejsze parametry tego głośnika bo nigdzie nie mogę ich znaleźć...

Skomentuj

parametrow nie znajdziesz! alphard podaje ale wyssane z palca. dlatego trudno by zestroic b-r. jezeli masz jakas skrzynie nawet ok tych 50litrow to mozesz na probe dac b-r strojony na ok 40hz. ale watpie aby to ladnie zagralo

Skomentuj

Co do parametrów LW1200 to odwiedź forum audiomania.info , tam kiedyś ktoś obmierzył ten głośnik z tego co pamiętam ale szczerze to powtarzalność parametrów u Alpharda może być bardzo kiepska a to co podają na stronie jest z palca wyssane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              parametrow nie znajdziesz! alphard podaje ale wyssane z palca. dlatego trudno by zestroic b-r. jezeli masz jakas skrzynie nawet ok tych 50litrow to mozesz na probe dac b-r strojony na ok 40hz. ale watpie aby to ladnie zagralo
                              mam skrzynie, ale była to jakaś gotowa do kupienia kostrukcja do której tylko się wkładało głośnik i już. Ma ona chyba coś koło 30L i jest to skrzynia bass-reflex. Chciałbym właśnie zrobić zamkniętą obudowę bo głośnik w tej skrzyni przy głośniejszym graniu trochę pierdzi, nawet gdy mam na wzmacniaczu wszystko zmniejszone na min. Nie wiem czy po prostu ten typ tak ma czy co? Wczoraj porządnie ją wytłumiłem bo miała tylko na dolnej i tylnej ścianie cienką gąbkę. Teraz jest około 1.5cm gąbka na każdej ze ścian i to pierdzenie przy głośniejszym słuchaniu jakby się trochę zmniejszyło.

Skomentuj

przedluz rurke to powinno sie poprawic

Skomentuj

bass-reflex ma średnicę 100mm i długość 110mm...na jaką ją zmienić? Ile przedłużyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez gajoss
                                    Ma ona chyba coś koło 30L i jest to skrzynia bass-reflex
                                    bass-reflex ma średnicę 100mm i długość 110mm
                                    :lol: 66Hz hehehe dlatego sie nie kupuje takich skrzyn. nic dziwnego ze glosnik niegra :razz:

rurke bys musial wydluzyc do ok 40cm a to raczej bedzie trudno wykonalne.
                                    zbuduj nowa skrzynke :wink:

Skomentuj

a dałoby radę jakoś tak wstawić inną rurkę do tej skrzyni żeby to jakoś lepiej zagrało? Jakbym dał trochę dłoższą o tej samej średnicy to coś by pomogło?

Skomentuj

a dałoby radę jakoś tak wstawić inną rurkę do tej skrzyni żeby to jakoś lepiej zagrało? Jakbym dał trochę dłoższą o tej samej średnicy to coś by pomogło?
                                        Wydłuzajac tunel bassreflex obnizasz strojenie, zmierz jakiej max dlugosci rurke dasz rade wsadzic tak aby miedzy scianka a tunelem bassreflex zostalo jeszcze okolo 100mm [tyle co srednica twojego bassreflexu] jak to podasz zobaczymy do ilu da sie zejsc ze strojeniem tej skrzynki, dobrze by bylo jakbys podal jeszcze wymiary skrzynki i grubosc scianki to bedzie wiadomo ile tak naprawde ma objetosci, moze uda sie cos zmajstrowac bez robienia nowej obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X