Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa Closed do PB S-10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa Closed do PB S-10

Witam, prosze o wyliczenie litrazu obudowy closed do powerbass S-10.

Pozdr.

Re: Obudowa Closed do PB S-10

Zamieszczone przez manieczek111@vp
    Witam, prosze o wyliczenie litrazu obudowy closed do powerbass S-10.

Pozdr.
    A nie łaska jakies WinIsd odpalić albo Bassbox'a !!!!

Podpowiem tyle ze celów w okolice 20 litrów netto.

Skomentuj

Producent też podaje sugerowane litraże i strojenie, wystarczy poszukać.
      Zamieszczone przez manieczek111@vp
      prosze o wyliczenie litrazu obudowy closed do powerbass S-10.
      chyba coś Ci się jednak pomyliło :)

Skomentuj

manieczek111@vp, w dziale download jest program winisd do pobrania a na glownej stronie masz art nt jego obslugi

Skomentuj

Widze, ze duze zainteresowanie...:]

Poprosilem o pomoc, bo mi wyniki sie nie zgadzaly oblicznone przeze mnie a podane przez producenta. Uzywalem dwoch programow: Winisd alpha i beta (pomijajc drobne roznice w wynikach tych dwoch programow, podobno beta jest jeszcze nie dopracowana.)

Prodcent podaje : skrzynia closed 21,24 litry przy Qtc=0,75 ; F3= 53 Hz i jeszcze jest napisane "Poly-Fill -> YES " (to chyba jest wytlumienie obudowy).

A ja przy takim Qtc uzyskalem ok 35 litrow; F3= 47 Hz.
          Oczywiscie bez wygluszenia, no ale roznica jest za duza.

No i teraz mam problem z budowa skrzynki.

Programu dopiero uzywam od tygodnia, przeczytalem wiele instrukcji do WinISD.
          Moze gdzies sie robnalem, dlatego postanowilem poprosic o pomoc bardziej doswiadczonych.

P.S Program mi wylicza SPL = 86,5 dB a producent podaje 90 db . Tez z tym cos jest nie tak.

Skomentuj

stosujac wytlumienie zwieksza sie pozorna pojemnosc obudowy. wg teori jezeli obudowe wypelnisz calkowicie to glosnik bedzie ja widzial nawet jako 20% wieksza. jak to jest w praktyce to niewiem

bardzo czesto producenci podaja SPL napieciowy (w winisd USPL) ktory w glosnikach 4 ohmowych wychodzi o 3db wyzej niz standardowe SPL z 1 wata... (jezeli chcesz sie dowiedziec czegos dokladniej to poczytaj)

Skomentuj

Wiem ze przy wytlumieniu teoretycznie zwieksza sie pojemnosc skrzyni, no ale nie o o 70 % (tak jak to mi wyszlo).

Skomentuj

Czaruję...
              X