Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer BR na Pioneer TS-W307D2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer BR na Pioneer TS-W307D2

siema
    Dzis przyszedł do mnie z allegro głośniczek Pioneer TS-W307D2 400W RMS. Wygląda bardzo kozacko ;d zobaczymy jak bedzie grał.

Chciałem zbudować subwoofer z niego i tutaj zwracam sie do Was z prośbą abyście mi w tym pomogli bo ja sie nie znam, będzie

to moja pierwsza obudowa z życiu i zapewne nie ostatnia.

Prosił bym was o sprawdzenie czy obudowa 44cm x 50cm x 40cm (szer/wys./gł.) co dało mi 77l.
    I z czego najlepiej zrobic ta obudowe bo dużo osób pisze róznie, płyta wiórowa 18-20mm bedzie ok ??

Tutaj fotka głośnika:
    http://img255.imageshack.us/my.php?i...sc06362ae8.jpg

http://img255.imageshack.us/my.php?i...sc06364pb5.jpg

Wymiary głośnika:
    http://img255.imageshack.us/my.php?i...sc06359pp3.jpg

Tutaj fotka charakterystyk podanych na kartonie i przykładowe objętości obudów:
    http://img255.imageshack.us/my.php?i...sc06358ej6.jpg

http://img255.imageshack.us/my.php?i...sc06360xi6.jpg

Na kartonie napisane jest zeby średnica BR wynosiła 76mm.

Osobiście bardziej wolał bym zrobić kwadratową obudowe i BR z boku lub z tyłu a nie pod głośnikiem, co sądzicie o tym ? Czy

przez to nie strace na jakości basu ? A może 2 mniejsze dziury pod głośnikiem w kątach wtedy obudowa będzie kwadratowa a nie

prostokątna. A może wogóle wybrać 3 typ obudowy z tego obrazka, jak myslicie lepiej by to zagrało ?

Od środka też nei wiem czym dokładnie i najlepiej obić obudowe, w celu wygłuszenai czy jakąś gąbką stożkową albo płaską.

Zwrotnicy tez nie mam dobranej bo nie wiem jaka bedzie pasować.
    Planuje kupić kątowniki taki płaskie i wzmocnic konstrukcje od środka nimi. Z zewnątrz płyty skręcic wkrętami i na klej

Wikol. Dla zapewnienia większej szczelności kupie silikon i uszczelnie od środka każde łączenie obudowy.

Całość okleje jakąś okleiną lub obije czarną skurą bo kumpel ma jej dużo.

Prosił bym o linki na allegro ze zwrotnica i materiałem do wygłuszania jezeli nei łamie to zasad regulaminu.

pozdrawiam

UWAGI MODERATORA
    Nie ten dział !
    Przeniosłem... Ale następnym razem zwracaj uwage w jakim dziale piszesz.
    Takero

Skomentuj

Przeczytales artykuly na stronie glownej?? czy to jest takie ciezkie?? az tak bardzo leniwy jest naród Polski?? Jak przeczytasz Arykuły ze strony http://diyaudio.pl/portal.php to laskawie napisz jakie masz pytania...

Skomentuj

sory, wiesz tutaj jest tyle informacji ze nie mam zielonego pojecia za co sie zabrac :|
        I łatwiej jest sie spytac na forum, ale masz racje poczytam i zadam wtedy pytanka.
        pozdro

Skomentuj

poprostu kazdego dnia ktos nowy zaklada tematy... przeczytajac artykuly na stronie glownej powinienes znalezc odpwiedz praktycznie na wszystkie pytania.

Skomentuj

Ludzie co tak na niego naskakujecie? Zrobiłwam coś...
            rogin, http://diyaudio.pl/portal.php?show=5 masz jak obliczyć obudowę, a http://diyaudio.pl/portal.php?show=9 tak ja zbudować. Co do płyty to możesz dac grubsza np. 22-24mm. Rodzaj gąbki chyba nie znaczącej róznicy. Jeśli to ma być sub do auta to obij tą skórą czy co tam masz ale jak to ma byc domowy to lepiej połóż fornir (estetyczniej jest)

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
              poprostu kazdego dnia ktos nowy zaklada tematy... przeczytajac artykuly na stronie glownej powinienes znalezc odpwiedz praktycznie na wszystkie pytania.
              off topic: to moze zrobic jakis maly test z wiedzy zawartej w artach ze str glownej dla osob ktore pierwszy raz sie tutaj loguja??

Skomentuj

krzyhoo9 Dzieki wielkie za pomoc. Przeczytałem wszystko to co tam pisało połowe zrozumiałem a reszty nie bo lekko zielony jestem w tym temacie.

Ze wzorów co tam były obliczyłem tak:
                Dla SBB4/BB4:

objętość o budowy:
                Vb = VAS/alfa
                Vb = 42,207 / 1,1 = 38,37 litrów

Częstotliwość rezonansowa obudowy:
                Fb = fs * H
                Fb = 33,9 * 1 = 33,9Hz

Obliczyłem dla SBB4/BB4 bo dla QB3 nie ma w tabeli mojego Vas i co teraz ??

Długość otworu:
                Lv = (23562,5*A^2) / (Fb^2*C) - (0,73*A)
                Lv = (23562,5 * 76mm^2) / (33,9^2Hz * 38,37 litrów) – (0,73 * 76mm)
                Lv = (23562,5 * 5776) / (1149,21 * 38,37) – 55,48
                Lv = 136097000 / 44095,1877 – 55,48
                Lv = 3086,43 – 55,48
                Lv = 3030,95

Średnica otworu:
                76mm podana przez producenta

Nie wiem czy to dobrze wszystko zrobiłem.
                Producent podaje zebym zastosował obudowe 58l. z B-r o średnicy 76mm.
                Nie wiem czy mam sie sugerować tym co oni pisza czy sam obliczyc wszystko.

pozdro i dzieki za pomoc chłopaki, napewno wasz trod nie pojdzie na marne, będe wrzucał fotki podczas konstrukcji moze cos fajnego wyjdzie z tego tematu.

Co do samego głosnika to co o nim sadzicie ?? Podstawowe parametry:

400W RSM
                Fs = 33,9Hz
                Qms = 13,17
                Qts = 0,44
                Vas = 42,207l.
                Xmax = 8,7mm

Skomentuj

hehehe a nie lepiej bylo wpisac ten glosnik do WinISD i posymulowac troche??
                  rogin, widze ze az tak leniwy niejestes wiec sciagnij z dzialu download program, przeczytaj instrukcje i sie tym pobaw. lepiej to zrozumiec bo odrazu wykresy kresli itp

Skomentuj

powiem tak ten glosnik to tzw. pompka cisnieniowa :) ja osobiscie nie wyobrazam sobie takiej krowy w obudowie B-R. Wedlug mnie glosniki z qts >0.45 wielkim x max i mms nie nadaja sie do br bo po prostu bucza... a producent to sie nadaje przecierz zastosowanie b-r o srednicy mniejszej niz 10-12 cm przy takiej krowie to nie porozumienie... szkoda ze ten glosnik jest tak niskiej jakosci :(

Skomentuj

michone, niestety dziciaki (i nie tylko) leca na firme, a to buczenie odbieraja jako super bas.
                      niemam pojecia czy ja tez taki gluchy kiedys bylem... :roll:

Skomentuj

Pawel S. skorystałem z tego programiku, przeczytałem tez instrukcje obsługi z 1 strony.
                        Zrobiłem print screena tego co mi tam wyszło:
                        http://img62.imageshack.us/my.php?im...zwinisdxy9.jpg

Wydaje mi sie ze zrobie obudowe o wymiarach 42x42x42cm co da mi 74l. obj. zew. a objętość wewnętrzna, przy grubości płyty 22mm = 53,2l.

Mam jeszcze dylemat co do ustawienia głosnika czy bedzie on z przodu i b-r pod nim lub z boku, czy lepiej głosnik od strony podłogi a b-r z gory.

michone - kurcze troche mnie zdołowałes piszac ze ten głosnik to lipa :/ Fuck

pozdro

Skomentuj

posymulowalem Ci go bo mam dzis dobry dzien :P wedlug mnie najlepiej bedzie :

B-R 40 L @ 40 hz GD ponizej 16ms f -3 na poziomie 36hz podbicie 2db przy glosniku o niskiej efektywnosci moze okazac sie przydatne. Jednak to jedynie symulacje 30 cm br o srednicy 10cm

powiedz jeszcze jaki masz wzmacniacz do zasilenia tej krowy

Skomentuj

michone dzieki wielkie, bede musial jeszcze troche poczytac bo nie rozumiem twojej wypowiedzi, za bardzo fachowo lol. a te 40l to wewnetrzna objetość ??

Prosze jeszcze o odp co do ustawienia głosnika czy zrobic go z przodu i b-r pod nim lub z boku, czy lepiej głosnik od strony podłogi a b-r z gory.

co do wzmacniacza to Magnat MAGNAT 360 G.L.A.D.I.A.T.O.R ale jak bedzie potrzeba to uzbieram kase na cos lepszego.
                            pozdro pozdro

Skomentuj

wzmacniacz mozesz sprzedac juz dzisiaj na allegro :/ ja na twoim miejscu kupil bym carpower 1502 a minimalnie cos co ma 300rms... co do b-r to zrob tak jak ci sie podoba :) wazne zeby byl a to jak go umiejscowisz to twoja wena twórcza

Skomentuj

a co do qts 0,44 to raczej dobrze dla mnei poniewaz ja slucham przewaznie rapu i ciezkiego basu, wiec specjalnie wybralem taki glosnik. - dobrze zrozumialem pojecie QTS ?? To jest czas reakcji membramy przy okreslonej czestotliwosci ?

Skomentuj

tak ale glosnik z wysokim qts i w obudowie b-r strasznie traci na szybkosci... tak jakbys suba wzucil do zbiornika z mulem

Skomentuj

aha no to lipa, a jak zrobie zamknieta obudowe to bedzie elegancko pykac ? Tzn lepiej niz z B-r ? A wtedy obudowa tez 40l ?
                                    Sory ze tak duzo glupich pytan ale ucze sie dopiero i chyba znalazlem nowa zajawke i bede sie bawil w takie cos

Skomentuj

powiem Ci tak zrob te 40L BR tylko kup innego wzmaka :) jesli nie bedziesz zadowolony wytlumisz poradnie obudowe i zakleisz otwor BR posluchasz w ten sposob dwoch rodzajów obudów :) pozniej sprzedasz go w B-R a za pieniazki kupisz cos porzadnego :) przenosze temat do dzialu CAR-AUDIO

Skomentuj

aha dobry pomysl nie pomyslalem o tym ;]

jak głosnik jest srednicy 32cm, to obudowa powinan byc 36cm szerokosci * 45 cm wysokosci bo do tego dojdzie b-r srednicy 10cm * 30cm glebokosc co da mi = 48l obj zewnetrznej. Cos takiego bedzie ok ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X