Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie tweetery i zwrotnice dla dls r6a ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie tweetery i zwrotnice dla dls r6a ?

Witam
    Posiadam obecnie DLS R6A pod wzmacniaczem signat ram 2 (2x110rms), same woofery, zwrotnice jeszcze od bylych JBL, ktore poprzedni wlasciciel zostawil w aucie.
    Potrzebuje dobrych tweeterow w granicach 100-300zl i zwrotnice do tego.
    Jakies doswiadczenia, propozycje ?
    Na allegro szczegolnego wyboru nie ma, sa lanzary DCT, TWS, Sinuslive neo25s oraz dls up1c za 300zl jednak tyle troche mi szkoda na tweetery.
    W przypadku lanzarow spotkalem sie z membrana jedwabna i tytanowa - ktora lepsza?

W obecnej sytuacji potrzebuje zwrotnic dla dls'ow.
    Z tweeterami dostane zwrotnice wiec mozliwe, ze podlacze je bezposrednio pod radio.

Wzmacniacz posiada filtry LP i HP wiec czy poprawnym bedzie podlaczyc tweetery przez radio i ich zwrotke, a dls'y wyregulowac poprzez filtry na wzmacniaczu ?

Lub szukac dedykowanych zwrotnic dla R6A, zlecic znajomemu wykonanie czy moze pojsc w kierunku zwrotnic aktywnych ?

powiem tak dls r6a to bardzo fajny woofer ale bardzo ale to bardzo trudno dobrać do niego wysoki...
    R6a to bardziej woofer do 3 way, niestety słuchając cicho srednich tonów z niego nie uswiadczysz ni huhu-hu..
    Tweeter nisko schodzący trudno znaleść. (choć jest pare - niestety wykraczają ponad 300zł)
    jesli chodzi o zwrotki to na pewno pomiar i kilka projektów do odsłuchu (czyli koszt kolo 1000zł bez znajomych z wykonaniem zwrotki od podstaw)
    jesli nie to zabawa w aktywke czyli obowiązkowo procek bo stare zwrotki 2way/3way nie dają tyle możliwosci co proc.

zacznimy od tego jakie masz radio? :)

(po ostrym dyplomowym chlaniu mam nadzieje ze literówek nie strzeliłem zbytwielu)
    pzdr.
    Paweł

Skomentuj

pionek deh6800 :)

[ Dodano: 2007-06-03, 12:56 ]
      Wogole to Panie magik jestem pod wrazeniem Twojego postu napisanego o 4 rano po ostrym chlaniu :mrgreen:
      Wydanie na zwrotnice 1000zl mija sie z celem, juz lepiej kupic inny zkompletowany zestaw. Mam znajomego, ktory twierdzi,ze umie zbudowac zwrotnice i zrobi to za przyslowiową flaszkę lecz nie wiem czy potrafiłby ją zaprojektowac.
      Generalnie jestem zielony w temacie :) Moglby mi ktos na odleglosc zrobic projekt takiej zwrotnicy czy potrzebne sa jakies pomiary itp do projektu ?

Prosze o konkretne propozycje jezeli chodzi o zwrotke aktywna, np linki z allegro co bym mial pojecie jakie są to pieniadze.
      Temat car-audio raczkuje u mnie narazie i nie chce jeszcze ladowac pieniedzy duzych w to gdyz mam inne priorytety zwiazane z autem.

Skomentuj

kebydz, na odległosc sie nic nie zrobi. Pomierzyć trzeba.
        zwrotnice mierzone pod konkretne autko - bezcenne.
        zwrotnice fabryczne to wyjscie powiedzmy dla normalnego słuchacza..

a w Twoim przypadku poleciłbym dobranie nisko schodzącego tweetera i do takiego zestawu radio z procesorem DSP - czyli cyfrową zwrotnicą, lub zewnętrzny procesor

nie dam Ci gotowych rozwiązań, bo nie znam Twoich ogólnie pojętych preferencji.. tu wszystko ma znaczenie..

jest sporo klocków godnych uwagi..
        PIONEER DEX-P9 + DEQ-P9
        lub jedyny godny uwagi odtwarzacz SONY'ego C90R + XDP 4000 ........

Skomentuj

Czaruję...
        X