Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JL Audio 13W1 BR - dobrze ja ktos wykonal??? opinie prosze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JL Audio 13W1 BR - dobrze ja ktos wykonal??? opinie prosze

WItam!
    Jestem nowy na forum.
    Jakis czas temu kupilem nowu Jl Audio 13W1 w skrzyni bass reflex i niedawno z ciekawosci zajrzalem do srodka i co sie okazalo, skrzynia nie jest wylozona gambka (z kolcami) w calym srodku tylko jest jej maly kawalek na sciance za zadlem glosnika i kawalek na podstawie skrzyni. Chcialem zapytac czy to prawidlowe wygluszenie czy gosc zrobil to na odwal sie zeby zaoszczedzic gabki? Jezeli bym wylozyl cala skrzynie wewnatrz gabka co bym uzyskal? Ogolnie jestem zadowolony z suba ale brakuje mu jakby takiej mega miekkosci do ktorej jestem przyzwyczajony przy subach BR i mam wrazenie ze bass nei jest czysty nawet przy cichym sluchaniu mam wrazenie ze jest jakby rezonans.

Pozdro !

wygłuszenie nie jest 'obowiązkowym' elementem jakiejkolwiek skrzyni

Skomentuj

tak zgadza sie, ale czy jezeli wyloze cale wnetrze skrzyni gabka z kolcami co zyskam, ktos testowal juz kiedys takie kombinacje? zastanawiam sie bo gabka z kolcami nei jest tania a moja skrzynia nie jest mala wiec musialbym wydac pare zlotych i zastanawiam sie czy warto,. mnei chodzi o odp. np duzo wygluszenia bass bedzie... , mniej wygluszenia bass bedzie... :)

pozdro

[ Dodano: 2007-06-03, 14:37 ]
      czytalem troszke postow dotyczacach materialow tlumiacych... ta owcza welna jest naprawde tak bardzo bezkonkurencyjna? da lepszy efekt niz gabka z kolcami ?

Skomentuj

raczej w przypadku stosowania obudow closed, br sie tak nie wyglusza

Skomentuj

czyli ten kto mi robil skrzynie dobrze to zrobil? czy raczej cala wewnatrz powinna byc wylozona czyms, jezeli tak to najlepiej czym ?

Skomentuj

czyli ten kto mi robil skrzynie dobrze to zrobil? czy raczej cala wewnatrz powinna byc wylozona czyms, jezeli tak to najlepiej czym ?
            Przeczytaj podklejony temat o wygłuszaniu.

Skomentuj

tak czytalem i akurat dla mnie ma tam odpowiedzi bo odpowiedz ze wygluszenia nie musi byc nic mi nie mowi, poniewaz mnie interesuej jaki jest efekt jak sie wygluszy a jak jest kiedy jest wygluszenie nie pelne, po prostu chcialbym wiedziec jak zmienia sie bass... prostymi i krotkimi slowami o nic wiecej nie prosze...

Skomentuj

przecierz to jest 20 minut roboty. Wygluszenie jak prezerwatywy jedel lubi "z" drugi"bez" a trzeciemu obojetne :) sprawdz i zobacz jak Ci pasuje :)

Skomentuj

BR również wymaga wygłuszania choc jego wpływ może nie jest tak wyraźny jak w closed.Ale jednak.Najbardziej mozna to odczuć w konstrukcjach home audio,w pewnym stopniu można modelować brzmienie suba choc tak prawde mówiąc sa to różnice niewielkie.Ale jednak.
                  W samochodzie jest podobnie,ale tylko podobnie.Ja z racji doświadczeń stwierdzam że im go mniej tym lepiej.W takich warunkach nie idziemy ścieżką zejścia więc nie ma sensu naginać tego wygłuszeniem bo bardzo łatwo doprowadzić do stanu rozmycia dołu,zatracenia brzmienia.W aucie trzeba postawić na wyższe F3 i kontrastowość.

Skomentuj

no spoko to jest oczywiste, tylko pytam tez czym, moja skrzynia to nie jakies 20 literkow tylko 75 wiec jezeli mialbym kupic np gabke z kolcami i zaplacic za przesylke to wiadomo... koszta, gdybym jeszcze wiedzial czym to wygluszyc bo jedni twierdza ze gabka jest do bani wiec jestem juz skolowany bo gosc co to robil uchodzi za naprawde kozaka w dziedzinie car audio i sie zastanawiam kto ma racje, czy on uzyl dobrych materialow czy zrobil tak z oszczednosci i braku czasu.

pozdro

Skomentuj

Norbunio, kto Ci tą skrzynkę robił że on taki kozak?

Skomentuj

sorry ale nie bede pisal kto, uwazam ze jest spoko osoba i z tego wzgledu nie napisze, chce tylko dociec czy moja skrzynai jest wykonana dobrze i czy jak ja wytlumie bardziej otrzymam inny bass np bardziej miekki, cichszy, no nie wiem cokolwiek...

Skomentuj

aaaaa jak spoko to spoko....
                          jak widzisz, jedynym wyjsciem dla Ciebie żeby sie przekonać jak działa wytłumienie jest eksperyment bo ze zdania
                          Zamieszczone przez umberto
                          W takich warunkach nie idziemy ścieżką zejścia więc nie ma sensu naginać tego wygłuszeniem bo bardzo łatwo doprowadzić do stanu rozmycia dołu,zatracenia brzmienia.W aucie trzeba postawić na wyższe F3 i kontrastowość
                          wniosków sam wyciągnąć nie umiesz.

Skomentuj

hehe ale glupio wyszlo... w momencie kiedy zrobilem odpowiedz na Twoj post (Magik) to wpisal Uberto a tego nie widzialem w momencie pisania(pisalismy w tym samym momencie) i dopiero teraz mi pokazales ze Uberto napisal post.ale szczerze powiem ze nie duzo kumam o co chodzi z tym F3...
                            "spoko to oczywiste" tyczylo sie Twojego postu Magik ze najlepiej sprobowac samemu:)

sorry zwracam honor. peace

Skomentuj

75l b-r?? podaj mi parametry tego glosnika :) tak z ciekawosci zobacze jak to na obrazkach wyglada :)

Skomentuj

tu jest opis obudowy
                                http://mobile.jlaudio.com/products_s...p?series_id=17

a tu opis glosnika
                                http://mobile.jlaudio.com/products_s...p?series_id=17

twoj Jl jest BR czy closed?

Skomentuj

JL rekomenduje 75L. moim skromnym zdaniem lepiej by to wygladało w closed.

Skomentuj

czemu tak uwazasz?
                                    ja przy zamawianiu powiedzialem jasno ma mnie zabic bassem chce go duzo i ma mnie zniszczyc, slyszalem 12W1 w closed i bylo naprawde fajnie ale do szybkiej muzy a ja slucham czarnej wiec potrzeba mi duzego lupnieca. szanuje obudowy closed i pewnie kiedys taka sobie sprawie ale poki co br mi sie bardziej podoba mimo ze bass sie ciagnie

Skomentuj

ja swojego mam w 35l Closed. Tylko zastanawia mnie czy przy charakterystyce samochodu jest tealne odczuc te f-3 = 26hz :)

Skomentuj

Norbunio,

uwazam tak bo mam swojego 10W0 w closed, miałem go w BR i tez słucham w samochodzie sporo czarnej muzy. wszystko fajnie, ciagnie sie, ale bez przesady, niech to ma rece i nogi.
                                        Poza tym JL juz w closed ma takie gruube brzmienie wrecz stworzone do tłustych bitów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X