Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr wysokoprzepustowy na jednym kondensatorze.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr wysokoprzepustowy na jednym kondensatorze.

W firmowym samochodzie jest jakies tanie radio Panasonic i glosniki 13cm, albo 10cm tej samej firmy. Oczywiscie jak zrobie glosniej, to bass zaczyna strasznie pierdziec. Jako ze jest to samochod firmowy i nie wiem jak dlugo bede nim jezdzil, nie chce wkladac w niego zadnych pieniedzy.

Znalazlem cos takiego jak "bass blockers", prosty filtr, ktory odcina niskie czestotliwosci.
    Czy ktos moglby mi opisac, lub podac zrodlo gdzie znajde wartosci tego kondensatora w zalezonosci od czestotliwosci jaka chce odciac? Jaki to ma byc kondensator? Czy jest to zwykly elektrolit, ale bez polaryzacji?

taki kondensator musialby miec duza wartosc i raczej kosztownie to wyjdzie...
    dla glosnika 4 ohm powinien byc ok 150-200uF!! no i oczywiscie lepiej zastosowac filtr 2 rzedu aby to dzialalo skuteczniej

lepiej byloby dac bipolarny lub w ostatecznosci polaczyc razem 2 elektrolity

Skomentuj

Wyłącz louda,wyzeruj niskie tony.Nic więcej nie potrzeba.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        lepiej byloby dac bipolarny lub w ostatecznosci polaczyc razem 2 elektrolity
        Cos takiego?
        http://www.partsexpress.com/pe/pshow...number=027-366
        Jak polaczyc elektrolity? Tak czy odwrotnie? Jakie powinny miec napiecie?
        (-)-||-(+)(+)-||-(-)

Zamieszczone przez umberto
        Wyłącz louda,wyzeruj niskie tony.Nic więcej nie potrzeba.
        Napisalem przeciez wyraznie ze jest tanie radio, nie ma w nim regolacji o ktorych piszesz.

Skomentuj

ten z linku bedzie dobry

co do laczenia kondow to jest tez OK tylko nie pamietam czy mozna laczyc je dowolnie czy w konkretny sposob. ja mam info ze laczymy je minusami

Skomentuj

hmm dziwne jeszcze nie widziałem radyjka bez jakiej kolwiek regulacji barwy
            Masz podgłaszanie przyciskiem czy potencjometrem ?

Skomentuj

Czaruję...
            X