Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BMW 318 e46-Proszę o sprawdzenie projektu subwoofera i rady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BMW 318 e46-Proszę o sprawdzenie projektu subwoofera i rady

Witam

Posiadam autko jak w temacie. Postanowiłem do niego złożyć woofer.Słucham każdego rodzaju muzyki, bardziej rapu.Ponieważ nie lubie miec "klocków" co zajmują 3/4 bagażnika zdecydowałem sie na Hertza ES200 jak podaje producent ok.20L w obudowie BR http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_es200.pdf (domyślam się ze nie zejdzie to bardzo nisko, ale mam w domu DIY na tonsilu 20/80/3 i to nawet mi sie podoba). Ze styropianu wykonałem "makiete" mojego basu (zdjęcia spakowane). Czy moglibyście sprawdzić czy to będzie miało prawo grać. Obawiam się ze BR może być źle ustawiony (za mała przestrzeń między br,a górą bagażnika)

------------------------------------------
    Obawiam się jednej rzeczy mianowicie Bmw mają wyjątkowo szczelną przegrode pomiedzy bagażnikiem, a komorą pasażerów, wobec czego może być problem z przebiciem się tego basu do wnętrza samochodu

Posiadam szary koc obiciowy i zastanawiam się jak to się obija. Jest na to jakaś technika, może to się klei jezeli tak to na jaki klej Question prosze o porady

Czy można obudowę wygłuszyć filcem ?

Na alegro jest taka oferta http://www.allegro.pl/item205990674_...gwarancja.html nie będe ukrywał, że cena jest atrakcyjna, ale odrazu nasywa mi się myśl że to może być chinszczyzna, albo jakieś nieudane co wy o tym sądzicie ?

Faktycznie głośniki Hertza nie potrzebują dużych kolumn i naprawdę ładnie potrafią zagrać. Filcem raczej nie wygłuszysz kolumny a o ilość basu w komorze pasażerów się nie martw. Napewno nie zabraknie :mrgreen:

Skomentuj

co do obijania to musisz to tak zorganizowac aby bylo jak najmniej kawalkow (najlepiej 1) i jak najnmiej naciec szczegolnie po stronie ktora jest najbardziej widoczna od cala filozofia

Skomentuj

zdjecia makiety ocencie

zdjęcia http://www.voice.yoyo.pl/download/pr...200_BMWe46.rar

Skomentuj

Beta...walczyłem,kilkakrotnie.Sens pojawia się wtedy gdy użyjemy blach przegrody z kabina jako miejsce głośnika jak i portów br.Przyznaję,izolacja kufra jest co najmniej dobra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ravmar
            Jest na to jakaś technika, może to się klei jezeli tak to na jaki klej Question prosze o porady
            butapren i owijamy... juz 2 raz widze takie pytanie - chyba zrobie jakis tutorial :mrgreen: (szkoda tylko ze aparatu niemam :neutral: )

Zamieszczone przez Ravmar
            Czy można obudowę wygłuszyć filcem ?
            jaknajbardziej, ale sam filc nie wystarczy

zamiasta tego hertza dalbym MDS08 ale tutaj chyba bylby problem...

skrzynia super dopasowana - chcialbym zobaczyc prawdziwa.

niezgodze sie ze duzy glosnik musi miec duza skrzynie. ja zapakowalem Peerlessa Resolution 10 w 25litrow (+b-r + magnes itp) :razz:

Skomentuj

To da rade przejsc mój projekt. Cały czas się obawiam ze se nie przebije przez bagażnik. Dajce mi odpowiedz czy to robic, Bo jak tak to na jutro i tylko jutro będe miał dostęp do takiej specjalnej piły i potne płyte paździerzową i będe juz powoli startował. Gdzie moge kupić tego Hertza. Za jakąś sensowną kwote?

i jeszcze mam pytanie posiadam w domu woofer na stx 27-150-8ohm + PSEUDO TDA7294 w mostku Czy jest szansa ze hertz 200 po daniu mu ok.180watt zejdzie tak jak ten STX :???:

Skomentuj

pewnie ze rob :wink: nie widze nieprzemyslanych rozwiazan wiec spokojnie mozesz sobie docinac plyty.

to zalezy w jakij skrzyni masz tego STXa?? ale i tak w samochodzie nie slychac tak niskich czestotliwosci...

czy bas "przejdzie" to niemam pojecia. jak nie to sprzedasz skrzynke i zrobisz cos wiekszego :wink:

Skomentuj

Jak będe o okejał to naciągać ten koc czy tak normalnie go przykleić ? I powiedzcie mi dlaczego w subwooferach samochodowych (chodzi mi o konstrukcje obudowy) boczne ścianki są tak wpuszczone do środka (ok1cm)?

Skomentuj

Chyba po to aby filc był ładnie położony i nie było jakiś nieestetycznych połączeń

Skomentuj

tez tak robić ? chyba nie bo mi potrzebny kazdy cm3

Skomentuj

wszystko zalezy od materialu jaki uzywasz i od zdolnosci. ja uzywam najtanszego materialu ktory nie jest elastyczny i trzeba go zawijac wlasnie tak jak opisales.
                        jezeli masz jakis markowy "kocyk" np DLSa (w koszalinie koszt to ok 100zl za 1,6m^2) to pieknie wychodzi naciagniety na zaokraglone krawedzie
                        mozesz dac normalna skrzynke ale bedzie widac laczenia w wiekszej ilosci miejsc

Skomentuj

Powiem wam ze kupiłem wczoraj płyte paździerzową z kolegą i jego ojcem pocieliśmy ją. Efekt poprostu powalający na kolana, ale pracyzja jednyny błąd, który się wkradł to z jednej stony uciekło nam 1,5 mm

Skomentuj

Ravmar, czym ja cieliscie?? profesjonlna pila?? od kilku konstrukcji wole zaplacic 30-40zl za plyty na suba i mies super przyciete i wszystko zlozyc w pare godzin
                            wczesniej sam docinalem wszystko co trwalo nawet 2-3dni

daj fotki jak zlozysz

Skomentuj

tez kiedys tak zrobilem, chcialem zaoszczedzic trohce $$$ na materiale i sam pocialem sobie jakies stare plyty, tez tak mi to wyszlo ze... :|, cialem reczna krajzega...
                              tak mi to wyszlo ze szpary zalepilem sylikonem, i cala obudowe pokrylem sklejką (wiorowka 18mm by byla za gruba, a cienszej nie mieli), co mi tylko drozej wyszlo niz jakby kupil od razu pociete plyty.
                              chociaz teraz mam jeszcze raz zamiar sprobowac, kupie jakis dobry noz do wyzynarki i powoli moze jakos wyjdize, mam sporo materialu wiiec cos trzeba z tym zrobic, jak nie bedize szlo to pojade i kupie

Skomentuj

takie rzeczy napewno nie wyrzynarką tylko ręczną pilarką tarczową:
                                https://ssl.allegro.pl/item206039064...zka_laser.html
                                ja mniej więcej taką mam, da się ciąć z dokładnością do 1mm.

Skomentuj

Można również i wyrzynarką,wszystko zależy od podejścia do tematu.Najważniejsze dokładne ustawienie przyrżni.Pilarka z pewnościa przyspieszy pracę.

Skomentuj

Było to cięte pilarką tarczową co takero podał w linku tylko miała jeszcze taką szyne aluniniową prowadnice. Coś pięknego. Wszystko pocieliśmy w 1h + jeszcze długo myśleliśmy czy to dobrze robimy. Ale teraz nie wiem czym wyciąć otwór na głośnik, jak wytne wyzynarką to będzie oszpecenie konstrukcji przy tym co jest. Jutro zaczynam to składać to może juz na tygodniu pokarzę fotki.

Skomentuj

takero, calkiem kozystna cena... masz moze porownanie z celma??

jezeli masz mozliwosc i miejsce do pracy to mozesz sie bawic. ja drobne prace wykonuje w kuchni lub u siebie w pokoju. na wieksze prace musze jechac do kolegow/znajomych.

mam wlasnie zakupione plyty na troche dziwaczna skrzynke do samochodu. jedyne co teraz musze zrobic to pociac plyty pod katem (pod katem tna tylko w jednym skladzie gdzie ceny sa troche zbyt wygorowane), wyfrezowac otwor pod glosnik i zlozyc wszystko.

jezeli uda mi sie zalatwic aparat to moze udokumentuje oklejanie skrzynki "kocykiem" - oczywiscie w celach edukacyjnych :wink:

Skomentuj

mam mały dylemacik. Jako że skłądam sam sobie wzmacniacz pod moje cudo ok. 180 watt czystej mocy. I nie wiem czy moę to zapoakować do środka skrzyni(czy nie będzie się tam za bardzo grzało),czy może zamocować o poza skrzynią i wymusić obieg prze wiatraki- ale z tą drugą opcją wiąrzą się kosztu kupienia/zrobienia obudowy pod wzmacniacz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X