Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanko o głosnik / subwoofer ....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanko o głosnik / subwoofer ....

Hej
    Mam pytanko. Otóz ostatnio kupiłem, taki subwoofer SinusLive C250. Chciałem go sprawdzić w domu i podłączyłem pod starą i słabą wieżę. Efekt taki że muzyka jest bardzo cicho słuszana i jak sie podgłosni to dźwięk jest zniekształcony. W związku z tym chciałem sie spytać czy efekt taki może być spowodowany przez to, że podłączałem pod starą wierzę. A poi podłączeniu pod wzmacniacz (100W RMS taki jak jest zalecany w opisie na przednim panelu) to wszystko może byc ok > Czy to świadczy jednoznacznie o tym, że głosnik jest uszkodzony ? Chciałem się tez spytać dlaczego zarówno na głosniku, na schemacie z przodu itp sa podłączenia tak jakby dwóch kanałów....skoro jest tylko jeden głosnik ? Nawet na schemacie jest pokazane że ze wzmacniacza nalezy podłączyć kanał prawy i lewy. Dlaczego ?

Shot at 2007-06-29

Musisz podlaczyc oba, bo jak dobrze widze to to bydle jest 2 cewkowe.

Skomentuj

primo - podlacz obie cewki! to jest glosnik 2 cewkowy i pokazuje swoje mozliwosci tylko i wylacznie po podlaczeniu obu cewek
      secundo - zdaza sie tak ze jezeli mocny glosnik zasilisz za mala moca to zagra zupelnie inaczej niz powinien.

Skomentuj

I jesli po podlaczeniu dzwieku nie bedzie, to znaczy ze fazy na cewkach sa odwrotnie w kazdej parze :)

Skomentuj

Hej.
          Dzis podłączyłem głosnik pod wzmacniacz Magnat Classic 100. Podłączałem go i równolegle i szeregowo. W sumie to nadal lipa. Praktycznie nie gra...a jak gra to cicho i niewyraźnie. Czasami np raz gra a raz przestaje i tak na zmiane co 2-3 sekundy. Wiec raczej głosnik do wyrzucenia no nie ?

Skomentuj

Tak podlączyłem napewno dobrze bo podłączałem sam głosnik wyjety z obudowy i tam przy każdym kabelku był "+" lub "-" . Ale podejżewam, że wcześniej, na obudowie tam gdzie są te wtyczki do kabli i plastik z oznaczeniami plus i minus...to chyba był odwrotnie załozony.....i ktos wczesniej mógł poprostu sie tym zasugerować i źle podłączył...... :(

Skomentuj

podlacz kazda cewke osobno i zobacz czy wogole gra. jezeli gra na obu cewkach to jest sprawny

Skomentuj

No własnie jakbym nie podłączał to gra tak samo...tzn cicho i niewyraźnie...czasami raz grea raz nie i charczy....

Skomentuj

llxtomxll, cz po podlaczeniu kazdej cewki osobno glosnik gra?? jezeli tak to podlacz obie cewki naraz (np + z obu i - polacz razem) do wzmacniacza

Skomentuj

Czy podłączam razem, zy osobno, czy szeregowo czy równolegle...to efekt jest praktycznie taki sam...gra bardzo cicho i niewyraźnie (charczy itp)....

Skomentuj

podejzewam ze jedna cewka jest spalona

Skomentuj

A do to rade jakoś naprawic ?

Skomentuj

Niby da, ale nie warto.

Skomentuj

Zamieszczone przez dalex1
                            podejzewam ze jedna cewka jest spalona
                            Zamieszczone przez llxtomxll
                            Czy podłączam razem, zy osobno, czy szeregowo czy równolegle...
                            watpie aby tylko jedna cewka. musialbym go dorwac we wlasne rece aby poprawnie to ocenic

Skomentuj

wez miernik i sprawc rezystencje obu dewek.

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                                wez miernik i sprawc rezystencje obu dewek.
                                A jak to zrobić ? Miernik mam ale elektryk ze mnie kiepski :)

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                                  sprawc rezystencje obu dewek.
                                  raczej 'sprawdź rezystancje obu cewek' :)

llxtomxll, nie wiesz jak się mierzy rezystancje miernikiem ?
                                  To tak jakbyś rezystor mierzył.

Skomentuj

OK...sprawdziłem już. Po ustawieniu miernika na zakres "200" ...na jednej cewce pokazuje "02,4" a na drugiej "02,2" ..... czyli chyba nie za dobrze ? :-(

Skomentuj

jakby dobrze...

Skomentuj

a skoro głosnik jest 2x4 ohm...to nie powinno pokazać na obydwu cewkach "04,0" ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X