Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana suba

WIec mam na tą chwile w bagazniku dwa pioneery tsw306dvc. Zasilam je cp 1502 . Kazdy dostaje wiec po 250 W mocy.

O co chodzi : chciałem je sprzedac i kupic jedna 15" . Tylko chce zeby grało podobnie , i z duzym cisnieniem , a najlepiej zeby grało jeszcze mocniej niz te pionki :)

Na sam głosnik jakies 500 zł. Co polecacie ? Poza BSW bo jakos mi nie przypadł do gustu :)

axx1515 jak zagra w porównaniu do nich po takim samym wzmakiem ? głownie słucham HH i dlatego głosnik nie musi byc super dynamiczny. Raczej preferowny zamulator do giecia blach :)

IMHO 1x15 nie zagra ci tak jak 2x12.
    Lepiej skup sie jak juz masz miejsce na 2x12 na zmianie wzmaka a potem glosnikow na cos mocnego.

Skomentuj

Kajman, Czyli 2x12 zagra lepiej ? Wiec zmienic wzmacniacz? Na mocniejszy ? Bo te 250 RMS na ten głosnik to chyba mało nie ?

Skomentuj

No moim skromnym zdaniem to bym zaczal od kupienia monoblocku schodzacego do 1Ohm,z jak najwieksza moca. Jak juz byś poznał kres swoich 12", zmieniłbyś je na mocniejsze 12"/ dołożył jeszcze jedną 12"/ zamienił na 2x15" :) Wedle zyczenia.
        Moim zdaniem poprostu 2 membrany 12 dadza ci wieksze cisnienie niz jedna 15. Zwłaszcza jak te 12 zaczną być napędzane i same będą mocne. Np po 1kW/szt. To ci da cisnienie mysle zadowalające. Aha, po drodze kondek 1F :)

Skomentuj

ten pionek ma 180W rms ;]

powierzchnia membrany glosnika 12" to ok 450-460cm^2. 15" ok 820-850cm^2 tak wiec wychodi na to samo

Skomentuj

Prawie na to samo, ale jednak na 2x12" masz ok. 100-120cm wiecej. I IMHO 15 będzie ciut wolniejsza.

Skomentuj

Tylko 180 rms ma ? :) Producent podaje koło 400 . wiadomo ze przesadził ale słyszałem ze 300 mają ... Czyli jak dam wiecej pod te głosniki niz to co mam moge je po prostu spalic ? :) Są w konfiguracji 2 om i kazdy pod jeden kanał cp 1502.

Co do powierchni membran. Te pionki mają małą powierzchnie. Wiec podejrzewam ze byłoby to samo co na dobrej 15 jesli chodzi o powierzchnie . Co do szybkosci : pionki to typowe zamulatory do HH i sie spisuja ładnie. Mysle ze przecietna 15 bedzie szybsza niz te pionki.

Jakies typy na głosnik ? Jak sie spisuje AXX1515 ?? W porównaniu np do tych pionków ?

Skomentuj

mysle wlasnie o tym AXX - pewnie zagra niegorzej :razz:

Skomentuj

Szukałem Yakuzy tej starszej i wpadłem na to :
                  http://www.allegro.pl/item227924471_..._cm_1000w.html ??

Ta nowsza yakuza juz nie taka dobra w 15 " prawda ?

Ogólnie celem jest 15" cos do jakis 400 zł ... Uzywka ...

AXX1515 jest za 250 zł... Te PW 1503a ?

Lanzar MAX 15 " ?

Skomentuj

Miałem do czynienia z AXX1212 pod mocnym wzmakiem - masakra, autko jeszcze było dość małe i łupało to dość konkretnie :o Mimo ze skrzynia była z 18mm osb - a robiac dobra skrzynke eekt był by jeszcze lepszy. a co by sie działo przy 15'' :shock:
                    low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez nosb
                      Szukałem Yakuzy tej starszej i wpadłem na to :
                      http://www.allegro.pl/item227924471_..._cm_1000w.html ??

Ta nowsza yakuza juz nie taka dobra w 15 " prawda ?

Ogólnie celem jest 15" cos do jakis 400 zł ... Uzywka ...

AXX1515 jest za 250 zł... Te PW 1503a ?

Lanzar MAX 15 " ?
                      Gdzieś przeczytałem, że ta stara wersja yakuzy wogole parametrów nie trzyma co zostało poprawione w nowszej wersji, która w baltronik.pl chodziła nówka za 340zł ale obecnie chyba jej nie mają. Warto sie skontaktować ze sklepem kiedy będzie dostępna.

Skomentuj

http://baltronik.pl/product_info.php...ducts_id=28806 o tą chodzi ? Czyli ta jest niby lepsza od tej osławionej starej ?

Myslałem tez nad yakuzą... ALe nie wiem czy ta jest ok... Mam tez w głowie AXX1515 w bandpasie

Skomentuj

Chodzi o taką http://www.alphard.pl/product/46/60
                          Musiał byś napisać do baltronika żeby ci wysłali zdjęcie tego głośnika który oni sprzedają bo wiem, że u nich kiedyś coś z nazwami było pomieszane.

Skomentuj

Jakis taki maly magnes

Skomentuj

Ja mam jedno ale...czy Vas tego głośnika nie jest przekręcony?? 15 cali i vas=26 litrów :shock: :shock:

Skomentuj

Kupiony AXX1515. CZekam na paczke :):):)

Skomentuj

yakuza nie jest zła, aby nie ta nowa z "a " na końcu. Szkoda że prócz parametrów głośniki nie trzymają także mocy i łatwo je upalić.
                                  Zamieszczone przez Shiver
                                  Ja mam jedno ale...czy Vas tego głośnika nie jest przekręcony?? 15 cali i vas=26 litrów :shock: :shock:
                                  Sztywniak z niego i tyle, a żeby fs był na poziomie membrana waży tyle co cegła :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nosb
                                    Kupiony AXX1515. CZekam na paczke :):):)
                                    I jak gra?

Skomentuj

Hm... Na razie siedział w zamknietej 100l... I na pewno mocniej niz pionek tsw306dvc... Na dniach zrobie obudowe 80 l / 40 hz i podejrzewam ze bedzie az nadto :)

Co do samego dzwieku : w zamknietej głosnik troche szybszy niz pionek. Pionek grał za to troszke nizej i tam tez głosniej (ale to pewnie o BR)

Ogólnie głosnik do masazu jak znalazł :) Jeszcze za tą cene :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-14, 08:20 ]
                                      PAnowie strugam obudowe i mam problem z BR :/

Obudowa ma po odjeciu przestrzeni na BR i głosnik około 75 litrów.

BR ma 36 cm wysokosci i 6 cm szerokosci. Powinien miec według winisd 36,7 cm przy strojeniu na 42 hz.

Zastanawim sie czy nie dac nizszego strojenia (muza głównie HH)

Nie oczekuje przesadnej jakosci : raczej mocnego uderzenia w niskich rejestrach.

Wiec co radzicie co do strojenia ??

I druga sprawa : BR ma miec powiedzmy te 36 cm i musze go "złamac" bo sie ni miesci na długosc (skrzynka jest dosc szeroka i płytka bo wchodzi na całą szerokosc bagaznika do kanapy)

Musze go złamac w ten sposób :

Nie moge go złamac na tylniej sciance bo jest pochyła. Jakie mam tam miec wymiary ?

Myslałem długo jakie mam dac ale nie chce zrobic na pałe i wole spytac.

Pomózcie szybko bo bym to dzisiaj złozył moze

Skomentuj

Czaruję...
                                      X