Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CA w mazda 121 sedan

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CA w mazda 121 sedan

Witam tak sie przymierzam powoli do car audio... w domu mam kolumny na visaton w170s i sc10n + bsw 154-II, pisze to ze wzgledu na to zebyscie mniejwiecej wiedzieli jaka jakosc mnie zadowala [ a ta mnie zadowala, i woofer i kolumny ]

Chcialem do samochodu zrobic 2x 12" bsw + jakis wzmak na suby, cos dobrego na przód , co zagra ładnie bez pukania plastikowego i z wykopem, do tego jakis wzmak zeby to zasilic i jakies radyjko by sie przydalo, glownie myslalem nad clarionem, nieinteresuje mnie super kosmiczny design ani podcisnieniowe promieniowanie z ksiezyca w radiu... licze glownie na to aby radio gralo LADNIE, wystarczajaco dobrze aby gralo pod bsw i cos na przód [ niewiem co... ]... jesli chodzi o koszta... niewiem dokladnie... zalezy jakie bedą ceny wszystkich rzeczy, niechce raczej wariować z wzmakami za 1000zł, cos taniego a dobrego, czyli stosunek JAKOSC/CENA, starajcie sie aby bylo to jak najmniej... wiadomo teraz kazdy liczy sobie kazdy grosz...
    pozdr

Clarion ladnie gra,jesli zniesiesz design i padajace lasery to bierz. Wzmak to uzywke jakas chyba jednak, na suby monoblock albo mocne 2 na suby + slabsze 2 na front kanaly np Audio System Twister,schodzi do 1-2ohm. Ew.helix dark blue, calkiem calkiem.Na przod system to vifa lub tec. Takie moje zdanie.

Skomentuj

60 wyswietlen i tylko 1 odpowiedz... moze ktos poda dokladnie jakie firmy wzmacniaczy, jakie linki do allegro moze szukalem co nieco na allegro ale 95% to sa nowe wzmaki...

Skomentuj

Witaj!
        Określ budżet, bo bez tego ciężko coś zaproponować. Jeśli miałby być sub na dwóch głośnikach 12 cali, to na sam wzmak trzeba by wydać niezłą sumę. (300-600zł) Do tego wypadałoby kupić również kondensator. (100-200zł.) Zastanów się czy potrzeba Ci takiego dużego ciśnienia. Dobry zestaw na przód, to jakieś 500-600zł, do tego wytłumienie + kable - 400-600zł (w zależności od ilości i jakości może być o wiele drożej) Jakieś dobre radyjko można wyrwać za 350-400zł (używane), ale to trzeba już zapolować na Allegro. Jednak takie okazje zdarzają się rzadko i trzeba się raczej liczyć z wydatkiem ok. 600zł. W sumie według mnie należałoby zacząć od systemu przedniego, nie żałować wytłumienia. Suba zawsze można dorobić Podsumowując dobry zestaw przedni, to wydatek ok. 1200-1600zł za całość, ale raczej nie mniej. Za dużo przy tym jest roboty żeby ładować jakiś szmelc.

Skomentuj

wstepie liczylem 2000zl na wszystko.

a co lepiej wyjdzie 2x12" czy 1x15" [ jesli chodzi o cisnienie ] bo jesli 1x15" to chyba troche taniej wyjdzie

Skomentuj

Zamieszczone przez syrius18
            a co lepiej wyjdzie 2x12" czy 1x15" [ jesli chodzi o cisnienie ]
            http://www.allegro.pl/item212052619_...jak_nowka.html cisnienie to to zrobi. do tego klocek GZ + cos slabszego do zasilenia przodu + przedni zestaw (o tej godzinie nie mysle wiec nie zaproponuje jaki)

Skomentuj

ja wiem ze axx zrobi wieksze cisnienie, duzo osob mowi ze to wogole niegra tylko wydaje z siebie wielkie BUUUUUUUUU, prawda?, jakosciowo jest gorszy od bsw? niechce subów o znacznie gorszej jakosci kosztem cisnienia, a mysle ze 2x12" bsw wystarczy jakosciowo jak i cisnieniowo chyba ze zle mowie to mnie poprawcie ;d

[ Dodano: 2007-07-12, 14:04 ]
              zreszta za cene ax1515 moglbym sie pokusic nawet o 2x 15" ;-D, przesada nie przesada od tego jest potencjometr zeby sobie ustalac co i jak z natezeniami, tylko gorzej z bagaznikiem... ;-p bo w tym momencie bym sie go pozbył praktycznie..., a z tego co wiem do 1 axx1515 potrzebuje chyba 100 literkow wiec takie 2 , musialy by łyknąc 200 litrów... wtedy to wszystko by trzeba bylo podlaczyc pod 4 ohm i szukac jakiegos wzmaka ktory ma 2x300w @ 4ohm ;-p, tylko prawdziwe 2x300, bo czytalem ze w tych carpowerach jest moc duzoooo nizsza niz podana... , aha i wytlumaczcie mi jak to jest z akumulatorem ;p zeby nie wysiadl po 30 sekundach grania przy 600w ;x

Skomentuj

AXX jest stosunkowo niedrogim głośnikiem, nie wiem więc jakie Ty byś wstawił dwie 15 za równowartość jego ceny? Poza tym axx potrzebuje połowe tej objętości, co piszesz. To jest głośnik przeznaczony do małych obudów. Co do carpowerów, to są jedne z solidniejszych wzmaków z tego co wiem. W każdym razie mają na pewno bardzo dobry stosunek jakość-cena. Jak masz możliwość zabudować 12" w boczek bagażnika, to może weź 2xBSW, mają dużą efektywność, nie to co axx. Zagrają na pewno muzykalniej i ciśnienie też małe nie będzie. Szykuj się jednak na 2x200W RMS minimum, do tego kondensator i drugi wzmak na przód. Co do akumulatorów, to są specjalne aku żelowe, które mogą oddać większy prąd i ładują się w krótszym czasie niż zwykłe. Przy naprawdę potężnych mocach może się okazac, że trzeba będzie wymienić też alternator :shock:

Skomentuj

chodzilo mi o to ze wlasnie cena axx1515 jest dosc niska i bym mogl sie pokusic o 2 takie subwoofery, a nie 2 zamienniki, podobno trzeba je ciac w okolicy 80-100hz tak? i ogolnie jakie wrazenia sa po takich 2x axx1515 [ tylko realne, bo wiadomo zaraz ktos wyskoczy ze nieda sie oddychac a ludzie maja soloxy 18 i oddychaja ;p, takze prosil bym o taką realna ocene ]

[ Dodano: 2007-07-12, 19:45 ]
                  wzmacniacz taki by starczył ?
                  http://www.allegro.pl/item212476126_...is_krakow.html

i ogolnie jako iz jestem fanem mocnego cisnienia ;p;p;p, prosze o odp czy mnie zestaw zadowoli hej.

Skomentuj

przecierz ta mazda nie jest duzo wieksz on malucha :) w domu masz bsw 15 wsadz go do samochodu i zobacz co on Ci zrobi w srodku, bo wedlug mnie ty nie wiesz o czym mowisz... w domu na kilkanascie metrow kwadratowych wystarcza ci 1x15 a w aucie na3 mkw chcesz 2x15... przerost formy nad trescia... tymbardziej ze nie bedziesz w zadnych zawodach wystempowal

Skomentuj

Wsadz Lanzara 1232D, do tego monoblock jakiś 500-1000W i masz takie cisnienie ze zycie bedzie ci pulsowało. I zostanie ci z 1000zł na reszte.

Skomentuj

jak zostanie 1000zl ? :P przeciez ten lanzar kosztuje okolo 800zl [ 300 euro ] + monoblock 1000w to pewnie tez niemało... watpie ze da sie to kupic za 1000zł, lacznie mam do wydania okolo 2k.... na wszystko, za tą cene lanzara to chyba lepiej by sie oplacalo kupic sonica 15" chyba ze sie myle ;]

a tak sie jeszcze spytam, ile takie 2x axx1515 by wycisnelo db mniejwiecej?

Skomentuj

kwestia jakie budy, jakie wzmaki... ale 130-140 przy dobrych wzmakach.

Skomentuj

140 to żeś bude dał na pół auta

Skomentuj

a bajer w postaci 4x 10" jest opłacalny ;p ?? pytania troche z d... ale zawsze warto wiedziec ;-D

Skomentuj

Zamieszczone przez Kajman
                                bardziej strojenie wpada na ilosc db niz sama wielkosc budy... takdla twojej wiadomosci. wielkosc budy ma wiekszy wplyw na zejscie i odpowiedz imupsowa.

[ Dodano: 2007-07-15, 23:19 ]
                                Zamieszczone przez syrius18
                                a bajer w postaci 4x 10" jest opłacalny ;p ?? pytania troche z d... ale zawsze warto wiedziec ;-D
                                a jaki to bajer??? nie zejdzie tak jak cos wiekszego... jak stac cie na 4x przyzwoite 10 cali to kup sobie carpower sonic 15... maniacy wielkosci...

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                                  Zamieszczone przez Kajman
                                  bardziej strojenie wpada na ilosc db niz sama wielkosc budy... takdla twojej wiadomosci. wielkosc budy ma wiekszy wplyw na zejscie i odpowiedz imupsowa.
                                  To ciekawe biorąc pod uwagę najgłośniejsze auto na jednym głośniku w RP.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X