Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

4500zł na car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

4500zł na car audio

Witam.

Potrzebuję rady w kwestii doboru zestawu przedniego, suba (łącznie ze skrzynką br) i drutów do passata b5 sedan.
    Auto oczywiście zostanie wytłumione (drzwi i bagażnik) matami boll - nie chcę inwestować w dynamat ze względu na ewentualną odsprzedaż autka, zamontowane będą dystanse.

Radio jakim dysponuję to CLARION DXZ-668 RM. Wszystko będzie zasilone początkowo przez μ-Dimension RM V41 (jeszcze nie kupiony), w przyszłości (za około rok) dojdzie μ-Dimension RM V21, wtedy V41 zostanie oddelegowany tylko na przód (bi-amping) lub zaaplikuje dodatkowe głośniki w drzwi tylne (choć czy to nie zakłóci sceny?)
    Muzyka jakiej słucham to house, trance, drum'n'bass, hh, czasem rock, czyli zestaw musi być możliwie uniwersalny i najlepiej jednego producenta (choć niekoniecznie) - ot takie zboczenie...
    Nie jestem audiofilem - stąd też sprzęt w zasadzie budżetowy, aczkolwiek potrafię rozróżnić dźwięki... Zależy mi na przestrzennej scenie, czystym i wielobarwnym (choć nie podkolorowanym) brzmieniu, dynamicznym i soczystym basie, który potrafi zejść bardzo nisko jak trzeba (d'n'b)
    I ostatnia sprawa - wydałem już 1000zł na radio, maty i dystanse, RM V41 to wydatek 1200zł, więc dobrze by się było zmieścić w kwocie 2300zł (+-200pln) - graty muszą być nowe . Czy to w ogóle możliwe?
    Pozdrawiam

Sprzęt Ca za 4,5kPLN to już raczej nie budżetówka... :wink:

Skomentuj

No może średnia niższa... :)
      Mam na oku trzy zestawy:

1. Ground Zero Uranium GZUC 165C link + Ground Zero Hydrogen GZHB 20BT link
      2. DLS MS6 link + DLS MW10 link
      3. Audio System Helon 165 link + Audio System + Audio System X-Ion 10 plus BR link

Czy może jeszcze coś innego np. Dego SP-650 Spaceline + ? (suby tego producenta są na razie poza moim zasięgiem finansowym) No i pozostaje jeszcze sprawa okablowania...

Skomentuj

sub GZ zapewni potezne miesiste brzmienie odealne do HH i spelni sie takze w D&B. jednak jest troche powolny jak wiekszosc tego typu glosnikow (niemialem okazji przetestowac jego szybkosci) zestawu GZ z tej polkie niestety jeszcze nie slyszalem (niema jej koles w sklepie)
        DLS zagra chyba najbardziej kulturalnie i zroznicowanie. to jest najwyzsza seria DLSa ktora nie sluzy tylko do napier... suba z tej seri ma takero i o dziwo jeszcze go nie sprzedal co znaczy ze to musi byc naprawde godny uwagi przetwornik
        o ostatniej firmie nawet nie slyszalem wiec sie nie wypowiem

ja bym stawial na DLSa :wink:
        tylko zabezpiecz dobrze te magnezowe membrany!!

Skomentuj

O Audio System proponuje troche poczytać, poważana marka na zachodzie, mają ciekawe sprzęty, więc bym się zastanowił nad nimi poważnie, choć w tej kasie chyba jednak DLS przoduje. Audio system na pewno jest bardziej do "killowania", mocne i głośne zestawy o ładnym dźwięku, powyżej przeciętnej.

Skomentuj

seria uranium z GZ jak najbardziej godna polecenia, pozatym Audio Development AD600 - systemik z prawdziwym wykopem

oraz Audio System RX PRO

pomyśl nad wzmakami GZ zamiast tych RMów.

na suba GZ2500TX
            + jakaś mocna dwukanałówka na przód np UA 2225SQ
            cenowo podobnie do pary RMów ale jaki wykop!

Skomentuj

Heh, co post to inna opinia - tego się spodziewałem, w końcu każdy lubi coś innego... Zaczynam się skłaniać ku DLS lub GZ. Wzmak zostaje od mikrusa - jest jeszcze za wcześnie na pakowanie się pojedyncze klocki za ponad 2k pln... Później dojdzie do niego siostrzana dwukanałówka. Jak napsałem wcześniej - zależy mi na uzyskaniu kompromisu pomiędzy jakością, a mocą z 70% naciskiem na to pierwsze :)
              Jaki zestaw kabelków pasowałby do tych gratów?

Skomentuj

Zamieszczone przez seb1k
                Jaki zestaw kabelków pasowałby do tych gratów?
                kabelki oczywiscie jak najlepsze w umiarkowanej cenie. niewarto wydawac sporo kasy tylko dlatego ze kabelek jest dedykowany do CA. jezeli chodzi o kable do zasilania zastanow sie nad kablami... do spawarek!!
                obecnie pracuje na elektrycznych wozkach widlowych i wiem jak potrafia sie rozgrzac kable (wcale nie cienkie). jednak od prostownikow sa kable 20mm^2 i podczas ladowania (wydajnosc prostownika to 90A!!) kable rozgrzewaja sie tak ze sa gorace ale jeszcze niemozna sie poparzyc...

Zamieszczone przez Adamu
                pomyśl nad wzmakami GZ zamiast tych RMów
                GZ sa dobre ale czy az tak bardzo zeby rezygnowac z jakosci u-dim?? na suba jeszcze bym sie zgodzil...

Skomentuj

Hmm, może i bym pomyslał nad kablami do urządzeń technicznych, ale np. komplet kabli dietz do wzmaka i głośników to jakieś 300zł. Jeszcze jestem to w stanie przełknąć... Zastanawia mnie tylko, czy będzie potrzebny kondensator?

Skomentuj

przy tych mocach niejest jeszcze konieczny. lepiej zainwestowac w grubsze kable niz w tani kond...

Skomentuj

Aczkolwiek nie podniecałbym się niezdrowo firmami, iść do hurtowni elektrycznej i tam kupić b.dobry przewód, wyjdzie taniej na pewno, a działać będzie. Wiem, bo mam po obu stronach auta pociągnięte różnwe wersje i mogłem je porównać, różnica minimalna o ile w ogóle.
                      Co do kondka, umieściłem na głównym w przyklejonym temacie o testach test kondków, najlepiej wypad Dietz 21000, praktycznie 1F na prawde, bo reszta to dramat, sam sprzedawałem co prędzej wynalazek co miał mieć 4, a miał.... 0.4! :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez seb1k
                        wtedy V41 zostanie oddelegowany tylko na przód (bi-amping)
                        jezeli myslisz o bi-ampingu to zrób to od razu.
                        możesz zostawic RMa, nie wiem jak chcesz rozwiązac podziały - w radyjku nie masz, na wzmaku też nie, zostaje więc przeróbka zwrotnicy (nic trudnego) chociaż może lepiej sie nie bawic.

zobacz mój podpis :). kup sobie AD W600 do tego proXT2 lub focal TN52, lub ew seas 25NF
                        z subem poczekaj na przypływ kasiory AD niezle sobie radzą bez subika. zlec zwrotki do wykonania w zakładzie car-audio (około 500zł) i bedzie banglac aż miło :cool:

bedziesz miał kasę dokupisz kondzia, monoblok i suba.

Skomentuj

Myśle, że jednak stare dobre Micro Precision na przód, seria 5, by wystarczyły zamiast AD

Skomentuj

Na razie chcę wszystko zamontować własnymi siłami :mrgreen: , więc musi się obyć bez dobierania komponentów i strojenia całości w profesjonalnym zakładzie CA. Nawet nie byłoby takiej możliwości, gdyż dobrych manufakturek z branży na Zielonej Wyspie (gdzie obecnie kotwicze) jest jak na lekarstwo i to chyba nawet na raka... :wink:
                            Zdaję sobie sprawe, że dźwięk uzyskany na odpowiednio dobranym i zestrojonym sprzęcie byłby zapewne ambitniejszy (cokolwiek to oznacza) niż na zaproponowanych przeze mnie zestawach, ale chodzi tu także o łatwość montażu.
                            Wracając do samych dźwięków - szukam:
                            - zestawu jak najbardziej neutralnego, który zagra poprawnie całe pasmo i różne rodzaje muzyki od house, trance, poprzez drum&bass i hh na rocku skończywszy,
                            - suba, który nie narzuci się całości, pierd..nie gdy potrzeba, da radę początkowo na 225W RMS z mostka na RM V41, a później pokaże na co go stać na RM 21, chyba najbardziej uniwersalnym jest 10" przetwornik,
                            - odpowiednich kabli - oczywiście nie muszą być dedykowane do CA, za to muszą spełnić bezpiecznie swoje zadanie.
                            Wszystko w kwocie 3-3,5k pln, najlepiej jednego producenta (głośniki).
                            To będzie moja pierwsza furmanka z tak "zaawansowanym" systemem CA. Z czasem oczywiście zacznę wymieniać - na tym przecież cała zabawa polega.

Skomentuj

Czyli ja zaproponuję mało oryginalnie, Micro Precision seria 5 w drzwi, wysokie musisz sam posłuchać, a suba to 25cm JL Audio.

Skomentuj

JL Audio tani na wyspach jest, wiec moze wzmaka przy okazji kupisz jakiegoś JL slasha.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kajman
                                  Czyli ja zaproponuję mało oryginalnie, Micro Precision seria 5 w drzwi, wysokie musisz sam posłuchać, a suba to 25cm JL Audio.
                                  Micro Precision wyjdzie sporo ponad założony budżet. Suba JL biorę pod uwagę

Zamieszczone przez Adamu
                                  JL Audio tani na wyspach jest
                                  Sprzęt kupowany będzie w Polsce

Jestem już prawie zdecydowany na μ-Dimension RM V41 + Dego PO650 lub SP650( warto dokładać do tego drugiego?) Ten zestaw zagra najbliżej moich preferencji. Do tego musze dobrać jakiegoś suba i skrzynie.

Skomentuj

seb1k, aplikując DEGO w aucie musisz przyłożyc sie do instalacji. czyli montowac wstępnie, odsłuchiwac, zmieniac, odsłuchiwac itd. Starannie zaaplikowane zagrają ci jak o wiele droższy system. W SP650 masz aluminiowy rewelacyjny twisterek. tez o nich mylse do drugiego autka :]

Skomentuj

Zamieszczone przez Adamu
                                      seb1k, aplikując DEGO w aucie musisz przyłożyc sie do instalacji
                                      No raczej nie będzie inaczej
                                      Wzmak i głośniki już zamówione. Zostaje więc kwestia suba. Na co wydać +- kawałka tak, żeby to miało ręce i nogi?

Skomentuj

do RMa za duzego wyboru nie masz.
                                        polecilbym z czystym sercem Vege 10D4 - sam uzywam.

chyba z nowych nic lepszego nie znajdziesz jak nowe suby u-dimension serii RM.
                                        cenowo w przedziale sie mieszcza

Skomentuj

Czaruję...
                                        X