Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bez wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bez wzmacniacza

Witam.

To bedzie moj pierwszy post. Temat car-audio mnie interesuje od kiedy kupilem audio w ktorym to co bylo nie gra za ladnie. Przeczytalem juz sporo, glownie z tego forum ale ciagle mam pytania.
    Tak wiec interesuje mnie zamontowanie w aucie czegos co bedzie w miare ladnie, czysto gralo a przy tym sie nie napracowac :mrgreen: . Nie chce inwestowac zbyt wiele ani nic modyfikowac. Glosniki maja wejsc w fabryczne dziury, nie chce montowac zadnych dystansow, a fabryczna maskownica ma pasowac.
    Nie chce poki co inwestowac we wzmacniacz gdyz wiem ze sie obejdzie. I teraz pytanie jak dobrac komponenty do radia?

Radio upatrzylem sobie takie:
    http://www.allegro.pl/item229551261_...t_olsztyn.html
    Niedrogie. Rozumiem to tak ze bez wzmacniacza to z radia powinna byc duza moc wiec wybralem 4x50W, no i poza tym ma line-in co mi sie podoba.

No to teraz glosniki. To powinny byc 50W? czy tak mam rozumiec :roll: czy np moga byc 60W i ciagle bedzie ladnie gralo np to:

http://www.allegro.pl/item228862625_...mie_sklep.html

Z tego co mi sie wydaje ta moc radia to nie jest rzeczywista (ta jest kolo 4x30W) wiec czy te glosniki beda ladnie graly.
    Druga rzecz czy glosniki beda ladnie graly bec tweeterow. one tylko pokrywaja pasmo 50Hz - 7kHz czy to nie za malo zeby to jakos brzmialo?
    oczywiscie moge poszukac glosnikow z wbudowanymi tweeterami zeby pokryc pasmo do np 22kHz ale czy to ma sens jak one beda na wysokosci lydek w drzwiach? (przypominam nie chce kombinwac wiec nie zamontuje tweetera w slupku lub gdzie indziej).

Na podsumowanie napisze tylko ze nie zalezy mi na mocy. Ma ladnie , czysto grac (w srodku), nie buczec. A w aucie wycisze drzwi zeby uzyskac lepsza jaks z glosnikow i wyciszyc (dosyc glosno w srodku :sad: ).

Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za rady dla poczatkujacego :razz:

Może zacznijmy od początku czyli czego słuchasz, ile masz na to kasy i jakiej średnicy mają być głośniki ale z tego co zauważyłem to chyba 130mm...

Radio sony sobie odpuść lepiej.Jeżeli zależy ci na barwie dźwięku to w tej cenie godny polecenia jest JVC KD-333

Skomentuj

Dzieki za super szybko odpowiedz krzyhoo :smile:

Slucham przeroznej muzyki. Od klasyki, poprzez pop, rock, hip-hop po dance. Wszystkiego poza country i iranskiego folku.

Srednica glosnika to bedzie prawdopodobnie 130mm z tego co sprawdzilem w necie (rover 400 5dr), w krotce wymierze osobiscie dla potwierdzenia.

Uto uzywane i nie chce pakowac w sprzet duzo, wiem ze moge sie cieszyc nawet czyms tanszym bo renault megane II radio i glosniki fabryczne graly dla mnie ok. tak wiec nie chcialbym na radio wywalac 500zl jezeli nie jest to konieczne. czy to naprawde zalezy az tak wiele od radia a nie od glosnikow? czy sony ma az taka zla jakosc? w radio zalezy mi na line-in

tak wiec radio 350zl (o ile da sie te pieniadze zeby gralo dobrze)
      2 glosniki (do 220zl za komplet, jak mi sie spodoba dokupie drugi pod szybe za jakis czas)

Skomentuj

JVC kdG431 ma line-in. Może jakość tak straszna nie jest w radiach sony ale podobno lasery lubią w nich siadać a z dotychczasowych odtwarzaczy to jvc wyróżniał się trochę barwą. JVC KD-431 ma line-in. A co do głośników to może coś z tego:
        http://allegro.pl/item226888870_phon...ka_gratis.html
        http://allegro.pl/item226720060_mac_...e_120_wat.html
        http://allegro.pl/item227278939_lanz..._warszawa.html
        http://allegro.pl/item229455154_hert...aler_nowe.html
        http://allegro.pl/item227592704_lanzar_mcx_5.html

Skomentuj

spory przedzial podales. 0d 40W do 80W mocy.
          Wiec bedzie to gralo ok z radiem 4x50W max. Chodzi mi o to czy na przyklad nie beda glosniki przez to harczec albo nie spale czegos w radiu podkrecajac mocniej potencjometr? (wiem, zielony jestem :roll: )

Druga rzecz , niktore z tych glosnikow maja tweetery wbudowane inne odseparowane. Nie chce kombinowac za bardzo wiec poszedlbym w kierunku wbudowanych aby latwiej bylo zainstalowac. ale zastanawia mnie czy zamontowanie tych glosnikow w drzwiach, przy podlodze ma sens. chodzi mi o to czy tweeter grajacy w nogi ma sens?

Skomentuj

Moc głośników RMS powinna być większa niż moc RMS radia. W ten sposób nie spalisz głośników. Ale druga strona medalu to to, że żadne radio samochodowe nie ma 50 Watt RMS (to moc muzyczna - bajer producenta. Radia mają do 25 RMS przy ok 14V !)

Jeśli chodzi o głośniki - to polecał bym zestaw odseparowany. Tweeter w poszybie + mid w drzwi. Moim zdaniem zestawy "połączone" nie mają sensu.

P.S. Tak jak poprzednik odradzam Ci Sony. Popatrz może za jakimś Clarionem.

Skomentuj

No właśnie CLARION DB 178 też by mógł być i ma aux. Kiedyś dobrze rzeczy słyszałem właśnie o TYCH PHONOCAR'ach Oddzielnie wooferki i tweeterki...

Skomentuj

Moja rada - nie wsadzaj głośników 13 cm. średnicy. To nie ma sensu :( Pobaw się w pierścienie dystansowe i wsadź 16-stki. Naprawdę jest duuuża różnica (między innymi pod względem basu)...

Jeśli chodzi o Clariona to ostatnio kupiłem DXZ378RMP. Podobno (!!) grają dobrze wersje od 6-stki. Powiem, że jestem bardzo zadowolony... A w sklepie CA słyszałem właśnie tą DB178 i wg. mnie gra naprawdę OK.

Skomentuj

mam głośniki 40 rms pod wzmakiem 50 rms - jeszcze nie spaliłem. a pod radio sądzę że 30 rms będzie dobrze. w aucie chcesz wyciszyć drzwi ,ale montaż tweetera jest problemem? nie rozumiem, zwłaszcza że szybki prosty montaż jak się ma rozebrane drzwi do wyciszenia zajmuje pare minut.

Skomentuj

W aucie jest naprawde glosno, dlatego musze cos z tym zrobic, Tak wiec chce wyciszyc drzwi a przy tym uzyskac lepszy dzwiek z glosnikow.

Noster
                    Piszesz ze to takie zainstalowac tweetery proste jak drzwi sa rozebrane, no ale jak nie ma w nich miejsc przeznaczonych na tweetery to konieczne sa jakis modyfikacje, nie? Popraw mnie jesli jestem w bledzie albo naprowadz jak to sie tak prosto robi.

Gajos napisal ze 13stki nie maja sensu. Czy wy tez tak uwazacie ze z 13stek nic nie bedzie. Naprawde nie jestem sklonny do modyfikowania drzwi aby zamonowac wieksze.

Jesli chodzi o radio to zgodnie z rada pewnie kupie Clariona DB 178 lub JVC KD-G431.
                    Ewentualnie Pioneer DEH 3900 :smile:

Skomentuj

Gajos ma sporo racji.z 16-stek będziesz miał o wiele lepszy bas

Skomentuj

Zamieszczone przez Gajos
                        Jeśli chodzi o Clariona to ostatnio kupiłem DXZ378RMP. Podobno (!!) grają dobrze wersje od 6-stki. Powiem, że jestem bardzo zadowolony... A w sklepie CA słyszałem właśnie tą DB178 i wg. mnie gra naprawdę OK.
                        zależy gdzie ta 6 sie znajduje.
                        nowa seria (2007) ma 7 jako drugą liczbę i tu od 5-tki Clarion daje 24bit przetwornik
                        poprzednia seria (2006) miała 6 jako drugą liczbę i tu 468 ma ten sam przetwornik jak 668, dopiero 768 ma 24 bit. modele od 4 do 6 różnią się wzornictwem i "gadżetami"

a inną prawdą jest to że clariony z roku na rok grają coraz lepiej, w przeciwieństwie do Alpine gdzie nic nowego nie jest warte uwagi.

[ Dodano: 2007-08-30, 21:32 ]
                        wiciu.o, odpuśc sony, weź klarka lub kenia z tegorocznej produkcji

oraz IMO w systemie najważniejsze jest radio, to ono nadaje ton.

Skomentuj

wiciu.o są zestawy w których gwizdki mają kilka opcji montażu między innymi można je po prostu przykręcić za pomocą dołączonych śrubek np do trójkąta przy regulacji lusterek lub do słupka. jedyny problem to schować przewód i połączyć go z wooferkiem lub zwrotnicą, nie wymaga to jednak żadnych modyfikacji, całość zajmie Ci na pewno mniej czasu niż wyciszanie drzwi. a gwizdki warto mieć.

Skomentuj

Dokładnie, bierz compo wys+midbas, np moge spytac czy znajomy ma jeszcze Phonocar 2/824, nowy zestaw pewnie by sie do 200 dalo zalatwic. Coax bedzie byle jako wysokie przekazywal w tym miejscu montazowym.

Skomentuj

Jesli chodzi o radio:

Z wypowiedzi Adamu wynika ze powinienem patrzec czy radio ma 24bitowy przetwornik. czy tak?
                              Tak wiec jest JVC KD-G431 za 330 zl
                              i KENWOOD KDC-W3037A za 284zl
                              Podoba mi sie ten CLARION DB179RMP ale on nie ma 24bitowego przetwornika wiec nie uzyskam z niego takiej jakosci jak w powyzszych. Czy dobrze to rozumiem?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiciu.o
                                ze powinienem patrzec czy radio ma 24bitowy przetwornik
                                generalnie w tym budżecie tak.

a tego clarka nie słyszałem więc ci nie powiem:)

Skomentuj

No ten Clarion ma przetwornik tylko 8bit wiec bedzie brzmial gorzej od wymienionych 24bitowych.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X