Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały problem ze "złamaniem" bassreflexu :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały problem ze "złamaniem" bassreflexu :)

Panowie strugam obudowe i mam problem z BR :/

Głosnik to AXX1515

Obudowa ma po odjeciu przestrzeni na BR i głosnik około 75 litrów.

BR ma 36 cm wysokosci i 6 cm szerokosci. Powinien miec według winisd 36,7 cm przy strojeniu na 42 hz.

Zastanawiam sie czy nie dac nizszego strojenia (muza głównie HH)

Nie oczekuje przesadnej jakosci : raczej mocnego uderzenia w niskich rejestrach.

Wiec co radzicie co do strojenia ??

I druga sprawa : BR ma miec powiedzmy te 36 cm i musze go "złamac" bo sie nie miesci na długosc (skrzynka jest dosc szeroka i płytka bo wchodzi na całą szerokosc bagaznika do kanapy)

Musze go złamac w ten sposób :

Nie moge go złamac na tylniej sciance bo jest pochyła. Jakie mam tam miec wymiary ?

Myslałem długo jakie mam dac ale nie chce zrobic na pałe i wole spytac.

Pomózcie szybko bo bym to dzisiaj złozył moze

glugosc po "srodku" tego tunelu powinna sie zgadzac. daj lepiej strojenie na 40Hz bo jak ostatnio zmierzylem obudowe z takim tunelem to strojenie wyszlo mi wyzej niz wyliczylem (strojone na 32Hz a wyszlo 35Hz)

swoja droga to strasznie duzy ten port bedzie wiec masz pewnosc ze niebedzie zadnych niepozadanych dzwiekow

Skomentuj

No duzy to on bedzie. W sumie jest złozona skrzynka tak wstepnie ale bez sklejonej dolnej płyty tylko skrecone musze sprawdzic co ja tam wymodziłem ale chyba dałem dłuzszy wczoraj niz te 35 po srodku

Zaraz zobacze :)

Dzieki za odpowiedz bo dosłownie siedziałem przed kompem i czekałem az sie ktos zlituje i podpowie

[ Dodano: 2007-09-14, 11:57 ]
      Wiec obudowa ma dokładnie 79 litrow po odjeciu miejsca na BR i głosnik. miałem port 34 cm długosci idąc srodkiem czyli strojonko na 42 hz... Chyba go wydłuze zeby nizej zszedł troche

Skomentuj

42hz to nieco za wysoko imho, szczególnie że nie masz choćby JIG-a żeby móc za pomocą wykresu impedancji sprawdzić strojenie rzeczywiste. Problem jest o tyle niemały że tunel jest dość niekonwencjonalny, do tego złamany.
        swoja droga to strasznie duzy ten port bedzie wiec masz pewnosc ze niebedzie zadnych niepozadanych dzwiekow
        Tego nie można być pewnym ,gdy miałem lanzara pro dc15 to mimo że port był jeszcze większych rozmiarów to nadal świszczało, chodzi tu też o wyprofilowanie portu, o zagięcia tunelu itd.

Skomentuj

Poskładałem ze strojeniem na 39 hz (ale cholera wie jakie wyszło) . Zmniejszyłem szerokosc tuelu na 4,2 cm zeby mozna uzyskac nizsze strojenie krótszym tunelem. Poskładane i gra. Baaardzo głosno gra :) Chyba nawet za głosno A strojenie to nie wiem w sumie na ile jest realnie ale chyba mogłoby byc nizej

Skomentuj

Czaruję...
          X