Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mit czy prawda - mostkowanie koncowek radia Pioneer ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mit czy prawda - mostkowanie koncowek radia Pioneer ??

witam
    szukam na forum informacji o mostkowaniu koncowek mocy w wysokich modelach odtwarzaczy marki Pioneer.
    Znalazlem kilka watkow na tym forum i informacje w nich zawarte sa calkiem sprzeczne.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic715673.html
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic423301.html

Pytanko moje pojawilo sie po przeczytaniu instrukcji, a dokladniej:

Ponizej zamieszczam schemat polaczenia z instrukcji :

w prawym dolnym rogu schematu jest informacja "THE subwoofer output of this unit is monaural" - czyli, "Wyjscia subwoofer'a w tej jednostce sa monofoniczne".

Radyjko ma bogate mozliwosci sterowania subwooferem, mozna tylne wyjscia glosnikow zamienic na wyjscia subwoofer'a, wlaczyc filtry gornoprzepustowe itd itp. Ponizej zamieszczam screeny z instrukcji, odnosnie sterowania subwooferem:

Jak uwazacie ? Mozna wysjcia tylne po przelaczeniu w tryb subwoofera mostkowac (polaczyc rownolegle) czy grozi to uszkodzeniem sprzetu ?

Tak naprawdę jest to chwyt marketingowy działający na ludzi którzy chcą mieć suba nie mając do niego oddzielnego wzmaka. Polega to na tym że pod tylni kanał podpinasz 2R głośnik dzięki czemu zyskujesz na mocy, przy odrobinie szczęscia może i ze 40w dałoby rade uzyskać, ale realnie liczyć trzeba na 30 pare. Jest to o tyle bez sensu że ciężko jest kupić 6.5-8 calowy max głośnik o imp. 2R, żeby taką imp. uzyskać można też połączyć równolegle dwa 4R głośniki, tyle że wtedy równie dobrze można je podpiąć pod 2 tylne kanały radia.

Skomentuj

Tyle ze sa glosniki z dwoma cewkami np 2x4 Ohm i pewnie z mysla o tym to zrobiono.

Skomentuj

taaa :) to nie pozostaje mi nic innego jak tylko znalesc samochodowy glosnik dwucewkowy z impedancja 4ohm, lekka membrana i wysoka skutecznoscia - o srednicy 16-20cm :) ma ktos jakies propozycje ? ... o ile w ogóle cos takiego istnieje

Skomentuj

Wątpie żebyć coś takiego znalazł, swego czasu próbowałem u stxa zamówić 18sw z 2 cewkami, ale nie dało rady...

Skomentuj

np taki 20cm http://www.carpower.pl/index.php?id=...=17&id_item=43

Skomentuj

z radia raczej go nie napędzisz...

Skomentuj

takero, powiem ci ze napedzi. kontrola bedzie bardzo slaba ale powinno wystarczyc. mialem 10" wersje tego i 20paro watowe TDA potrafilo go nawet doprowadzic do przesteru (nie wzmaka!! glosnik bez obudowy)
                tylko ze oczywiscie podlaczysz jeden glosnik pod oba kanaly

Skomentuj

grać będzie i pod 2w wzmakiem, tyle że mówiąc "napędzi" nie zupełnie o to mi chodzi.
                  Minimalna moc wzmaka pod jakiego powinno się podłączać ten 8' głośnik to 2 x 30-40w, i to takich prawdziwych watów, nie z radia.

Skomentuj

no wiem o co chodzi ale dolne rejestry uzupelni

Skomentuj

raczej duden :) bo prócz dudnienia i huczenia to wiele tam nie będzie słychać.

Skomentuj

a ja jestem optymista i twierdze ze to jakos zagra :razz:
                        tak czy inaczej to jest tylko bajer a nie uzyteczna opcja

Skomentuj

mocą z radia arna 150 nie napędzisz nawet...

Skomentuj

szczegolnie ze ten glosniczek tez potrzebuje sporo mocy zeby pozadnie zagral. no moze gdyby byla wersja dwucewkowa...

Skomentuj

łatwiej i lepiej jest jakiegoś wzmaka kupić po prostu :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X