Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki 8" wybrac jakiego wzmaka i jaki kondensator podZab

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki 8" wybrac jakiego wzmaka i jaki kondensator podZab

Witam przejde odrazu do rzeczy mam maly budrzet i zastanawiam sie nad zakupem 8" glonika do suba jednego z tych dwoch HERTZ ES 200 http://www.allegro.pl/item248467417_...gwarancja.html lub LANZAR MAX 8 http://www.allegro.pl/item252659936_lanzar_max_8.html . Co myslicie o tych glonikach i o tych firmach mam jakies tam pojecie ale w home audio w ca niezbyt i niewiem czy te firmy sa dobre z wygladu oba sa ladne co jest wazne bo zabudowa bedzie z laminatu, druga sprawa to jaki wzmak do tego, znalazlem blaupunkta GTA 2 Special MK II http://www.allegro.pl/item252473283_...owy_gwar_.html lub PEIYING PY-C4B39R http://www.allegro.pl/item248407104_...eg_pilot_.html z tego co mi tam wiadomo to blaupunkt cieszy sie uznaniem ale zastanawiam sie czemu ten wzmak jest taki tani ten peiying jest 5pln drozszy ale czy tez lepszy??? i ostatnie pytanie co daje kondensator i czy te tanie sa czegos warte niech ktos mi pomoze lub ewentualnie doradzi cos lepszego budzet to 200pln na glosnik 250 na wzmaka , tak poza tematem czy 2 takie same 8" zagraja lepiej i glosniej niz jedna 12"? Proze o pomoc, pozdrawiam Seifer1990

interesujące jest to że szukasz tanich 8' głośników i najtańszych wzmaków , a mówisz o zabudowie z laminatu, bawiłeś się kiedyś matami szklanymi i żywicami ? Wiesz ile to kosztuje ? Wiesz ile to dziesiątek godzin pracy ?

Zdecydowanie zamiast dwóch 8 wolalbym jedną 12.
    Nie bierz tego peiynga bo to chiński szit... Cholera wie co to może być...

Skomentuj

no zrobilem pare rzeczy z laminatu juz i az tak duzy koszt to niejest gdyz nierobie calkowicie z wlokna szklanego bo to jest troche glupota trzeba kombinowac wystarczy kawal filcu lub polaru przelozony mata szklana a co do tanich glosnikow i wzmakow to niewiem czy 200pln na 8" glonik to malo co prawda nieporuwnuje tego z spekerami JL audio ale mam kumpla co ma jedna 12" stx co prawda domowego ale gra tak na zewnatrz ze slychac z kilometra ale dobra niech kto mi wkoncu doradzi hertz czy lanzar? i czy ten wzmak blaupunkta jest cos wart bo cena naprawde smieszna. Jak pomozecie mi cos wybrac to podczas pracy dam tutoriala co i jak robie. pozdro

Skomentuj

Z 8 za tą cene to zdecydowanie MDS 08, ale zamiast dwóch 8' wolałbym jednego 10 lub 12 calowego.
        Zwykła zabudowa boczku samochodowego to ok 300-400zł, znaczy się bez rewelacij, bez pięknego lakieru, po prostu buda i dywanik. Zabudowa taka a'la demonstracyjna na średniej wielkości bagaznik to już grubo ponad 1000zł, niezależnie czy używasz polaru, skarpetek, filcu czy starej szmaty do podłogi.

Ten blau w mostku z ledwością wystarczy na 8 cali, wiec do 2 głośników potrzebujesz 2 takich wzmaków, albo jednego 4 kanałowca.
        Jeśli cena dla Ciebie taka śmieszna to dołóż i kup coś poważniejszego.

Nie na temat...
        Zamieszczone przez seifer1990
        nieporuwnuje tego z spekerami JL audio ale mam kumpla co ma jedna 12" stx co prawda domowego ale gra tak na zewnatrz ze slychac z kilometra
        Primo - jaki jest sens w stosowaniu angielskich słów gdy polskie odpowiedniki są nawet lepsze od zagranicznych ?
        Secudno - to nie forum dla ludzi którzy chcą być słyszani z kilometra... Nie takie tu mamy priorytety...

Skomentuj

Na temat 8' było już dużo. Peilinga nie bierz bo to shit!
          Zamieszczone przez takero
          Z 8 za tą cene to zdecydowanie MDS 08,
          gdzie można je dostać:?:

Skomentuj

Co do tego MDS 08 to chodzi o Intertechnik MDS 08 http://allegro.pl/item253295378_inte...d_gravity.html ??
            a co do tego ze chcialbym miec 2x8" to niewiemczy to prawda ale jak jechalem z kumplem co ma 12" jedna z boku bagaznika to mialem wrazenie ze dzwiek nierozchodzi sie po calym samochodzie rownomiernie, na tylnym fotelu po srodku bylo slychac dziwne odglosy jakby glonik wyrwal sie spod kontroli wzmaka czy cos takiego niewiem jak to dokladnie nazwac ale efekt niezbyt przyjemny lecz po lewej i prawej stronie tez dalo sie to odczuc ale nie az tak bardzo po ptzejsciu do przodu tam bylo normalnie ladny kontrolowany bas niczego sobie niewiem czy to przez glosnik , czy przez to ze sub byl z boku czy tez brak wytlumienia, samochod to typowy Hatchback.

"TAKERO"
            Zwykła zabudowa boczku samochodowego to ok 300-400zł
            chodzi o zwykla zabydowe z MDF'u czy z laminatu i MDF'u bo z samego mdf"u to kosz raczej nieprzekroczyl by 100pln
            Ten blau w mostku z ledwością wystarczy na 8 cali, wiec do 2 głośników potrzebujesz 2 takich wzmaków, albo jednego 4 kanałowca.
            Jeśli cena dla Ciebie taka śmieszna to dołóż i kup coś poważniejszego.
            Cena dla mnie smieszna w sensie ze blaupunkt cieszy sie uznaniem a tu nagle jest tanszy od voice craftow , boschmanow itp. a zatem zaproponujcie mi jakas uznana firme ktora robi wzmaki za wmiare przystepna cene i pisze o swoich produktach prawde bo pelno jest wzmakow na ktorych pisze 2x100w RMS a kosztuja 100pln.

Jak juz wyzej pisalem Niemam pojecia po co jest kondensator i czy te tanie sa czegos warte??

Skomentuj

chodzi o zwykla zabydowe z MDF'u czy z laminatu i MDF'u bo z samego mdf"u to kosz raczej nieprzekroczyl by 100pln
              MDF + laminat, to chyba oczywiste :P 100zł powiadasz ? A wiesz wogóle ile 1mkw mdf-u 19 kosztuje ? Głupia wykładzina to już parenaście zł za 1mkw.

Cena dla mnie smieszna w sensie ze blaupunkt cieszy sie uznaniem
              wszyscy ją znają i tyle , czy cieszy się uznaniem - nie powiedziałbym, choć takie sformułowanie jest nieco bez sensu - różne produkty różnych firm są różnej jakości.

Zacznij od przeczytania: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722

Skomentuj

okprosze jeszzce o wytlumaczenie tej kwestii bo niewiem czy to tylko moje zludzenie bylo czy tak jest lub tak moze byc "a co do tego ze chcialbym miec 2x8" to niewiemczy to prawda ale jak jechalem z kumplem co ma 12" jedna z boku bagaznika to mialem wrazenie ze dzwiek nierozchodzi sie po calym samochodzie rownomiernie, na tylnym fotelu po srodku bylo slychac dziwne odglosy jakby glonik wyrwal sie spod kontroli wzmaka czy cos takiego niewiem jak to dokladnie nazwac ale efekt niezbyt przyjemny lecz po lewej i prawej stronie tez dalo sie to odczuc ale nie az tak bardzo po ptzejsciu do przodu tam bylo normalnie ladny kontrolowany bas niczego sobie niewiem czy to przez glosnik , czy przez to ze sub byl z boku czy tez brak wytlumienia, samochod to typowy Hatchback.
                " oraz do czego sluzy kondensator?

Skomentuj

oraz do czego sluzy kondensator?
                  a myślisz że po co dałem linka:
                  ??

prosze jeszzce o wytlumaczenie tej kwestii bo niewiem czy to tylko moje zludzenie bylo czy tak jest lub tak moze byc "a co do tego ze chcialbym miec 2x8" to niewiemczy to prawda ale jak jechalem z kumplem co ma 12" jedna z boku bagaznika to mialem wrazenie ze dzwiek nierozchodzi sie po calym samochodzie rownomiernie, na tylnym fotelu po srodku bylo slychac dziwne odglosy jakby glonik wyrwal sie spod kontroli wzmaka czy cos takiego niewiem jak to dokladnie nazwac ale efekt niezbyt przyjemny lecz po lewej i prawej stronie tez dalo sie to odczuc ale nie az tak bardzo po ptzejsciu do przodu tam bylo normalnie ladny kontrolowany bas niczego sobie niewiem czy to przez glosnik , czy przez to ze sub byl z boku czy tez brak wytlumienia, samochod to typowy Hatchback.
                  Powodów mogło być wiele, tym bardziej że nie znamy tak naprawdę dokładnych objawów, tylko taką subiektywną ocene tego co się działo.
                  Generalnie bas nie jest kierunkowy, szczególnie w wozie. Jeździłem w wielu samochodach w których sub był po którymś boku w bagażniku i w żadnym nie dawałem rady tego usłyszeć.

Skomentuj

A wiesz wogóle ile 1mkw mdf-u 19 kosztuje ?
                    skrzynka do samochodu 40-50 litrow to koszt 40zl :P ...jak sie ma dojscia...

zgadzam sie z takero, niema znaczenia ile jest glosnikow i gdzie jest zamontowany. juz troche samochodow naglosnilem i nie spotkalem sie z czyms takim. moze poprostu kolega przesterowywal glosnik lub wzmak??
                    jaki to byl glosnik i jaki wzmacniacz??

Skomentuj

glosnik STX jhakas 30 z zolta membrana w 50l obudowie wzmak alpharda nieznam mocy

Skomentuj

Czaruję...
                      X