Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały subwoofer

Witam! Dość długo przeszukiwałem forum, aż w akcie desperacji postanowiłem założyć temat. Chcę zrobić mały! niedrogi subwoofer(naprawdę niedrogi). Myślałem o głośniku 16cm . Zależy mi na niezbyt niskim szybkim basie. Woofer nie musi mieć zejścia musi mieć dynamikę.Myślałem o obudowie zamkniętel jakieś 12-15 litrów max, a przetwornik coś z stx. Wzmaka jeszcze nie mam, ale myślałem o kupnie jakiegoś uszkodzonego blaupunkta z allegro, który ma niby tylko powgniatane boki.
    Może ktoś z was ma jakiś mały wooferek na niskobudżetowym głośniku i chciałby coś podpowiedzieć.

1. Ile masz kasy
    2. Konkretnie czym chcesz to napędzać

jeśli sub to minimum 8'. Sam teraz robie suba na 14stx'a i nawet nie wiesz ile jest z tym problemów. przejrzyj jeszcze raz wszystkie projekty. Przecież tego jest multum...

Skomentuj

hellrider zrobil subik na GDN 18SW do malucha

co do wzmaka to mam na sprzedaz 1 kanalowy wzmacniacz solinga za grosze - do takiego glosnika w zupelnosci wystarczy

Skomentuj

zrób coś na alphardzie lw800/1200, do tego tego solinga od Pawła i będzie git. Widziałem jak ten soling pracowała z CW1202CX i mile mnie zaskoczył

Skomentuj

na 12" bedzie zdecydowanie za slaby ale na 8" wystarczy. realnie mysle ze z 70-80 bedzie mial

Skomentuj

18l - stx 18 120 6 sw w bp 4th.
            Gra całkiem przyjemnie , szczególnie jak na ten głośnik. W br gra do dupy, ani wykopu, ani zejścia - brakuje wszystkiego, a tu całkiem do życia :P

Skomentuj

Hmmm, aż dziw że dobrze gra w bp 4th, bo przecież ten głośnik ma bardzo niską dobroć. No chyba że znowu stx zaskoczył nas "wiarygodnymi parametrami"...

Ps. Możesz napisać coś wiecej o litrażach i strojeniu tej budy??

Skomentuj

poszukaj moze 4ohmowej tesli 160mm? w granicach 50zl, papierowa membrana i dobra jakosc... dobre sa intertechnici mds 06, ale ponad 200zl sztuka... moze uzywany hertz es165? szukaj okazji

Skomentuj

Projekt woofera, bass-reflex

Witam. Dostałem na prace domową temat: Zaprojektuj obudowę bass reflex. Jeśli ktoś posiada dokumentacje w wersji elektronicznej ze skrzyni którą sam wykonał proszę o pomoc. Może to być na przykład Tonsil GDN 20/80/2. Cena nie jest ważna. Natomiast ważnym elementem będą obliczenia(objętość skrzyni dopasowana do parametrów głośnika). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :wink:

Skomentuj

Myśle że to może być bardzo pomocne:

http://www.audiomania.info/articles.php?id=27

Skomentuj

Paweł ile chcesz za tego solinga? No i wsumie nikt mi nie odpowiedział jednoznacznie, a obudowa psmowo-przepustowa do stx to chyba jakieś niporozumienie.

Skomentuj

a obudowa psmowo-przepustowa do stx to chyba jakieś niporozumienie.
                        Może poprzesz to jakimiś argumentami ? Bo jak narazie Twoja wypowiedź nie jest wiele warta.
                        Bo rozumiem że jeśli krytykujesz tą idee to napewno masz ten głośnik, bawiłeś się nim pare tygodni i sluchałeś w jakiś 10 obudowach - tak jak ja. W przeciwnym razie nie widze sensu takich krytycznych wypowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez lizaczczio
                          Paweł ile chcesz za tego solinga?
                          40zl
                          musze sie tego szybko pozbyc bo kupilem wysokotonowe vify a nie sprzedalem jeszcze tego suba - wiec jestem na minusie :|

Skomentuj

dobra cena bo na allegro chodził po 140

Skomentuj

Swietny artykuł. Serdeczne dzięki Shiver. Pozdro

Skomentuj

Apeopo tego stx. Myślę że nie warto dla taniego głośnika kombinowac ze skomplikowanymi obudowami, a co za tym idzie dobieraniem wymiarów i traceniem czasu, żeby wyciągnąć coś z niezbyt dobrego głośnika. Przerost formy nad treścią, ale jak ktoś ma za duzo czasu kasy to czemu nie.

Skomentuj

Kombinowania jest tyle samo co ze zwykłą budą BR, no może 3 min więcej pracy dla kogoś kto nie ogarnia elementarnej matmy.
                                  Skąd wiesz czy warto czy nie skoro tego nie słuchałeś ? Doprawdy nie rozumiem takich ludzi...

Skomentuj

Napisałeś wyraźnie, że bawiłeś się głośnikiem kilka tygodni w co najmniej 10 obudowach, a jeżeli twoim zdaniem z obudową pasmowoprzepustowa jest 3 min więcej niz br no to gratuluje zdolności i współczuje , że nie ogarniasz elementarnej matmy.

Wracając do tematu chyba wezmę 2 tesle 150-03 obudowa 10-12l zamknięta i zobacze co wyjdzie, albo alpierd lw 800 obudowa 20l zamknięta.

Skomentuj

Napisałeś wyraźnie, że bawiłeś się głośnikiem kilka tygodni w co najmniej 10 obudowach, a jeżeli twoim zdaniem z obudową pasmowoprzepustowa jest 3 min więcej niz br no to gratuluje zdolności i współczuje , że nie ogarniasz elementarnej matmy.
                                      Te 10 bud to pare br, jedna czy dwie closed, pare bp4th i parę bp6th, ze wszystkich wybralem najlepsze i bawiłem się jeszcze strojeniem.
                                      Myślę że nie warto dla taniego głośnika kombinowac ze skomplikowanymi obudowami, a co za tym idzie dobieraniem wymiarów i traceniem czasu,
                                      Kiedy masz już gotowe projekty - litraże i strojenia to opracowanie wymiarów budy bp4th i br trwa tyle samo, no chyba że ktoś nie ma kompletnie wyobraźni i nie potrafi wyobrazić sobie przegrody wewnątrz obudowy. I to są właśnie te 3 dodatkowe minuty.
                                      Wracając do tematu chyba wezmę 2 tesle 150-03 obudowa 10-12l zamknięta i zobacze co wyjdzie, albo alpierd lw 800 obudowa 20l zamknięta.
                                      Projekty mocno przeciętne. Jeśli już arny 150 to tylko br,a co do lw800 to pomysł byłby dobry , ale ze 4 lata temu :) Nie wiedziałem żę ktokolwiek wyleci jeszcze z tym głośnikiem. Lepiej kupić arna 226 07 4.

Skomentuj

Moze i przeciętny pomysł, ale taki ma być - tani i prosty. i mały!!! Jak chcesz sie chwalić swoimi dokonaniami to super ale jeżeli ktos chce coś zrobić tanio i łatwo to nie będzie się bawił w obudowy 6th/4th pass dla głośnika za maks 50pln.Może być i lepszy pomysł, ale za cenę porównywalną z alpierdem albo nawet teslą jakoś się nikt nie wychylił. Jasne, że wolałbym dac jakąś bayeme (chyba tak to się pisze) albo hertza albo moją ulubioną firmę tonsil., ale nie widze potrzeby.Nie mam zamiaru puszczać dudniącej muzy i chwalić sie po wioskach jak mi w bagażniku łupie NIE! Chce mieć szybki basik bez mulenia i takiego natężenia, że rejestracja mi odpada.

I stwierdzam, żen ie ma co szukać pomocy na tym forum bo się trafi taki typ, co się czepia, że ktos chce użyć alpierda, ale jakoś nic lepszego za porównywalna kase nie potrafi doradzić, tylko szpanuje, że testował stx w kilku obudowach. Poprostu gratuluje osiągnięcia.

Dziękuję.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X