Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

yariskowe CA - moj plan - prosze o komentarze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

yariskowe CA - moj plan - prosze o komentarze

witam serdecznie po raz kolejny wszystkich milosnikow dobrych dzwiekow :)

seryjnego naglosnienia w yarisku na dluzsza mete sluchac sie nie da, wiec pora cos z tym zrobic.

zalozenia sa takie:
    1. radyjko juz mam - poczciwy pioneer deh7300r - , napewno jest mocniejszy od nowych tanich kenwodow, jvc i pioneerow i gra nieporownywalnie lepiej od nich, poza tym ma duzo przydatnych funkcji, ktore mam zamiar wykorzystac, ale o tym pozniej.
    2. muzyka - rozna od reggae, rock, jazz, czasem jakies soul, rnb , hh, czasem radio
    3. najwazniejsze : NIE SLUCHAM MUZYKI GŁÓŚNO - w aucie slucham muzyki JA, a nie cala okolica.
    4. budżet : im taniej tym lepiej, mam inne pilne wydatki :)

plan realizacji jest taki :
    1. nie chce wydawc kasy na wzmacniacz, nie chce robic przerobek auta, wiec wzmacniacz jezeli nie bedzie takiej koniecznosci narazie odpada.

2. na przod zestaw separowany:
    - HELIX BLUE 52 MKII - 13cm +tweeter : na
    allegro cena 169pln + wysylka
    lub,
    - MIVOC HQ13020 - rowniez 13cm , link cena 70pln + wysylka (dzieki Pawel_S, ze mi niedawno podsunales tego linka)

3. na tyl (a dokladniej pod fotel) mini subik na arn150 03 04 w obudowie pasmowoprzepustowej jednostronnie wentylowanej. Akurat taki subik idealnie miesci mi sie pod fotelem kierowcy. - moze wystarczy tylko 1 sztuka tego subika. Arn'ow jeszcze kilka mi zostalo z poprzedniej konstrukcji, wiec koszt zerowy :) Jak zagra ten subik na samej koncowce radia ? - okaze sie w praktyce - stratny na tym i tak nie bede :) Zalezy mi bardziej , zeby podkreslic "dół", ktorego przy 13takach moze byc malo, a nie chce robic trzesienia ziemi w okolic, wiec moze wystarczy.

Uzasadnienie wyborow:
    Pioneer deh7300r posiada bardzo ciekawa funkcje, przelaczenia glosnikow tylnych w tryb SUBWOOFER, glosniki tylne graja wtedy w trybie MONO, wiec moze byc jedna sztuka. Radyjko wtedy samo obcina pasmo osobno na suba, osobno na zestaw przedni, dlatego same 13cm w drzwiach powinno wystarczyc (nizej bedzie gral ARN150). Zalezy mi wiec, na tym aby zestawik separowany gral dobrze w pasmie srodkowym i gornym.
    Ze wzgledu, na to, ze nie chce kupowac wzmacniacza, bardziej sklaniam sie ku zakupowi helixow, gdyz jak to umberto napisal kiedys, glosniki MIVOCA maja dosc solidne magnesy i wg producenta 70W w rms, wiec podejrzewam ze potrzebuja duzo pradu aby je napedzic, a helixy ciesza sie dobra opinia odnosnie przetwarzania gornego pasma.

Prosze o komentarze, najlepiej te negatywne :)

bardzo fajna koncepcja.
    helixy i tak bez wzmacniacza moga nie grac ladnie, ale zawsze lepiej niz mivoc... ja wciaz polecam hertz dsk, ale sa tez dls k5 z nowych rzeczy... zawsze dls

Skomentuj

Zamieszczone przez perfectblossom
      bardzo fajna koncepcja.
      ... mialobyć negatywnie )) ale dzieki!

helixy i tak bez wzmacniacza moga nie grac ladnie, ale zawsze lepiej niz mivoc...
      ten pioneer'ek ma naprawde niezlego kopa, zalozylem go kiedys na probe do autka mojej kochanie, zamiast jej nowka JVC-mp3 z najnizszej polki i gral o niebo lepiej! wiem ze to nie to samo co wzmacniacz, ale jak pisalem wczesniej - nie slucham muzyki glosno.

ja wciaz polecam hertz dsk, ale sa tez dls k5 z nowych rzeczy... zawsze dls
      hertze dsk - kosztuja najtaniej na allegro 215pln, duzo ludzi narzeka na ich wysokie tony.... osobiscie nie slyszalem niestety.
      dls k5 - koszt 350pln... odpada...

moze wiecie gdzie na slasku moglbym odsluchac sobie helix'ow i hertzow dsk/esk ?

Skomentuj

mam na mysli nowa serie dsk, ktora dopiero wchodzi... wysokie tony jesli nawet beda ostre, mozna stlumic rezystorkiem... koszt maks 30zl za pierwszoligowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez seegi
          Jak zagra ten subik na samej koncowce radia ?
          obawiam sie ze bedzie prawie nie slyszalny. dowolny wzmacniacz by sie przydal (mam solinga mono za 40zl)
          helixy i tak bez wzmacniacza moga nie grac ladnie, ale zawsze lepiej niz mivoc...
          oj i tu sie mozesz mylic.... nieslyszalem bezposrednio tych zestawow ale na dniach UKA dostanie ten zestaw mivoca wiec sie wypowiemy...

mam na mysli nowa serie dsk, ktora dopiero wchodzi...
          no zobaczymy co to bedzie...

wysokie tony jesli nawet beda ostre, mozna stlumic rezystorkiem...
          rezystorem to sie przycisza a nie tlumi charakter brzmienia glosnika ;]

Skomentuj

wycisza, dokladnie, dzieki za poprawke :oops:
            malo kto ma mivoci, wiec ciezko swierdzic co zagra lepiej...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              obawiam sie ze bedzie prawie nie slyszalny. dowolny wzmacniacz by sie przydal (mam solinga mono za 40zl)
              dam znac, jak zrobie skrzynke, chocby testowa, mimo wszystko mam nadzieje ze efekt bedzie zadowalajacy i nie bede musial kupowac wzmacniacza.

Zamieszczone przez Pawel S.
              na dniach UKA dostanie ten zestaw mivoca wiec sie wypowiemy...
              to prosze uprzejmie o relacje, jakbyscie mieli mozliwosc i checi to sprawdzcie jak to gra bez wzmacniacza.

Ja sie wstrzymam z zakupem, przez jakis tydzien :)

Skomentuj

Całe podejście bez sensu,mivoci,helixy...I tak wszystko blado na samym radiu wypadnie zacierając różnice.Proponował bym zacząc od zakupu wzmaka i zapięciu go pod fabryczne głosniki.Może być lekkie zdziwko...Ten pionek chocby był ze złota to i tak nie wygra z najprostszym wzmacniaczem.
                Subek na arn-e 150 lekko trąci myszkom,już bardziej bym sugerował go upakować w drzwi jako system przedni.
                Podsumowując,zainwestuj we wzmaka,zapnij fabryczne głosniki,poczujesz zmianę.Dalej możesz rozważać czy inwestować w niezłego suba czy też może dopieścić przód i ew. wymienić go na większy.
                Przy okazji,hertz to lipa,jak i cała reszta w śmiesznych pieniądzach,nie oczekujcie cudów za 200 czy 500 zł bo to tylko marketing i nic więcej.O jakości możemy mówić w okolicach tysiąca i wyżej choć i w takich zestawach na mój gust nie potrzebnie dają zwrotnice,kazde auto jest inne,i każde inaczej sie stroi.Kropka.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                  Całe podejście bez sensu,mivoci,helixy...I tak wszystko blado na samym radiu wypadnie zacierając różnice.Proponował bym zacząc od zakupu wzmaka i zapięciu go pod fabryczne głosniki.
                  Dla mnie puki co, bez sensu jest pakowanie sie w wzmacniacz. Pisalem 3 razy wczesniej, ze i tak nie slucham muzyki glosnio (dla wyjasnienia - potencjometr zazwyczaj nie przekracza 1/3 skali - najglosniej chyba sluchalem lekko ponad 1/2 skali potencjometru).

Po drugie czesto skladam calkowicie tylna kanape, i robie minivana z autka, wiec montaz czegokolwiek w bagarzniku odpada.

Subek na arn-e 150 lekko trąci myszkom,już bardziej bym sugerował go upakować w drzwi jako system przedni.
                  Wlasnie tego oczekuje i to mi chodzi zeby subek rozciagnal lekko pasmo w dol, nie ma łupać niewiadomo jak glosno.
                  Ze wzgledu na trwalosc rozwiazania, Arny w drzwiach to chyba nie najlepszy pomysl, dla glosnikow dedykowanych do zastosowan home-audio, drzwi samochodowe to najgorsze z mozliwych miejsc do montarzu - przeciez tylna komora drzwi to miejsce, w ktore caly czas dostaje sie wilgoc.

Wszystko chyba zalezy czego kto oczekuje od sprzetu CA i jaki poziom jest dla niego satysfakcjonujacy. Narazie sprobuje zrealizowac moja koncepcje, i zobaczymy jakie beda efekty - napewno podziele sie wrazeniami. Z zakupem wzmacniacza wstrzymam sie, i jest to tylko ostatecznosc, na wypadek gdybym byl niezadowolony.

Dziekuje serdecznie za wasze opinie :
                  - perfectblossom - chyba najlepiej zrozumiales moja koncepcje i zalozenia.

- Pawel S. - jakby subika nie bylo slychac, to sie odezwe w sprawie, mono-wzmacniacza, no chyba ze sie okaze, ze potrzebuje 3-kanałówke. I prosze uprzejmie o opinie na temat MIVOC'ow.

- Umberto - przekonales mnie do tego, ze nie ma sensu kupowac kupowac dls'ow i innych drozszych systemow, skoro wychodze z zalozenia, ze nie chce kupowac wzmacniacza.

O wynikach prac poinformuje za jakis czas.

Skomentuj

Te mivoci 13cm to akurat mam w autku i jestem zadowolony nawet gdy graja pod samym radiem, wysokotonówka wg mnie dobrej jakości. Pod wzmacniaczem ukazują swój potencjał jak na 13cm,ale drzwi niestety nie wygłuszone i wszystko lata więc chodzą pod samym radyjkiem i do spokojnego słuchania sa bardzo przyjemne :wink:

Skomentuj

jak sie nie ma co sie lubi to...
                      w teorii lepiej zamontowac arn'a w BR z uwagi na mniejsza moc radia... ale z drugiej sstrony BP powinno dac wieksze cisnienie, ale w waskim pasmie... warto dac tez jakas cewke chociaz zeby obciac to co i tak z obudowy nie wyjdzie... miedzy 8 a 6mH...
                      sprobowac warto, napisz co z tego wyjdzie.

Skomentuj

warto dac tez jakas cewke chociaz zeby obciac to co i tak z obudowy nie wyjdzie... miedzy 8 a 6mH...
                        a efektywnosc spadnie do 80db :lol:
                        Zamieszczone przez seegi
                        Pioneer deh7300r posiada bardzo ciekawa funkcje, przelaczenia glosnikow tylnych w tryb SUBWOOFER
                        tak wiec sygnal bedzie juz odfiltrowany

Skomentuj

a o tym zapomnialem :mrgreen:

Skomentuj

i qts wzrośnie ...
                            tak czy inaczej nie wiedzieć czemu arn150 jakoś w samochodzie grać za specjalnie nie chce. Znając jego możliwości w domu słuchałem go wielokrotnie w wielu samochodach pod wieloma wzmakami i w wielu obudowach i za każdym razem się na nim zawodziłem szczerze mówiąc...
                            Jakiej budy by mu nie dać bas był monotonny , buczący , pozbawiony kopa, ogólnie taki sobie, przy okazji dość męczył.

Skomentuj

hmm, tu sie nie wypowiem, nie sluchalem w zadnych warunkach ani jednej sztuki :neutral:
                              no ale kolega proboje, moze bedzie zadowolony...

[ Dodano: 2007-11-07, 21:52 ]
                              Przy okazji,hertz to lipa,jak i cała reszta w śmiesznych pieniądzach,nie oczekujcie cudów za 200 czy 500 zł bo to tylko marketing i nic więcej.O jakości możemy mówić w okolicach tysiąca i wyżej choć i w takich zestawach na mój gust nie potrzebnie dają zwrotnice,kazde auto jest inne,i każde inaczej sie stroi.Kropka.
                              hmm, wedlug teorii kolegi umberto nalezy kupujac kolumny do domu od razu je rozbierac i majstrowac po nowej zwrotnicy?? a moze CA jest o tyle inne od HA, ze sie kolega odwola do takiej badz innej "inszosci"? Hmm... Wiec kupujac nawet nienajgorsze Avance Dana obojetnie ktory model czy np. Jamo Concert 11 nalezy po przeprowadzce z zelbetonowego bloku do domu ze scianami z gipsu i skosami dachu zmieniac zwrotnice? Bo inaczej zagra? :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez seegi
                                Dla mnie puki co, bez sensu jest pakowanie sie w wzmacniacz. Pisalem 3 razy wczesniej, ze i tak nie slucham muzyki glosnio
                                Zamieszczone przez seegi
                                wiem ze to nie to samo co wzmacniacz, ale jak pisalem wczesniej - nie slucham muzyki glosno.
                                wzmacniacz nie to nie tylko głośniej..... posłuchaj dowolnego zestawu z wzmakiem i bez, na 100% poczujesz różnicę.

Skomentuj

Czaruję...
                                X