Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Trzy wzmacniacze
Collapse
X
-
jakich bezpiecznikow? wzmacniacze maja swoje, no chyba, ze chcesz show off robic z ladnymi bezpiecznikami :cool: srednica kabli zalezy od ich odleglosci. Jesli kable mialyby byc nie za dlugie to pewnie 20mm2 wystarczy do kazdego. Do JL i nakamichi nawet mniej.
bezpieczniki dobierz(jesli juz chcesz je miec) ciut wyzszych wartosci niz te we wzmacniaczach (np wzmak ma 40A, daj 40-50A). Ja tam bym nie dawal :mrgreen:
[ Dodano: 2007-11-16, 20:02 ]
a juz widze, 1metr :oops:
-
Czyli wystarczy dac jeden bezpiecznik ? Zawsze myslalem ze przy zmianie przekroju kabli dajemy bezpiecznik... w tym przypadku chodzi mi o wlasciwe dobranie przekroju poszczegolnych przewodow i bezpiecznika. Dzieki perfectblossom - prosze o kazda inna propozycje - moze ktos ma wiecej czasu i mi to rozrysuje na szkicu :wink:
Skomentuj
-
w sumie malo kto montuje za kondensatorem bezpieczniki, ale wizualnie to robi wrazenie. Nie szukalem jakie pobory maja Twoje klocki, ale wydaje mi sie, ze przy metrowym kablu to wystarczy 25mm2 dla dls, i po 16mm2 dla reszty. Ale od przybytku glowa nie boli, grube kable tez ladnie wygladaja, a przy takim sprzecie czemu ma nie wygladac? :cool:
[ Dodano: 2007-11-16, 22:00 ]
moze tak przy tym juz alternator wymienic na mocniejszy? :?: jak masz diesla to moze byc problem z prundem przy odpalaniu - sam mam to samo... nowy Aku nie nie pomogl
Skomentuj
-
co do bezpiecznikow to ja bym dal nie wieksze niz sa we wzmacniaczu - dla bezpieczenstwa. fajnym bajerem by tez byl rozdzielacz z wbudowanymi bezpiecznikami (kostka miedzi lub mosiadzu i na frezarke :P )
co do alternatora to troche trudno zdobyc tanio sporo mocniejszy. jezeli juz widoczny jest niedobor pradu to mozesz zamontowac drugi alternator np ze szrotu.
tak ma kolegi sasiad ktory prowadzi zaklad regeneracji alternatorow i rozrusznikow
Skomentuj
-
Ten rozdzielacz to bezsens podłącz trzy osobne przewody zasilające wzmaki bezpośrednio do kondensatora.
Jak przewody będą krótkie to nie trzeba dawać przekroi rzędu 50mm2.
Bezpieczniki ma każdy wzmacniacz samochodowy więc po co kombinować z jakimś rozdzielaczem i wprowadzać tylko nie potrzebną rezystancję oraz dodatkowe spadki napięcia.
Skomentuj
Skomentuj