Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtry LP i HP w radiu a zwrotnica w zestawie odseparowanym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtry LP i HP w radiu a zwrotnica w zestawie odseparowanym

Witam.
    Mam pytanie, na które może wy będziecie znali odpowiedź. Jeżeli posiadam zestaw dwudrożny odseparowany ze zwrotnicą pasywną w zestawie to czy jest sens włączania filtrów HP i LP w radiu? Czy filtry te są używane w przypadku kiedy głośniki nie posiadają zwrotnicy pasywnej?
    Dzięki.

ma to sens jedynie przy odciazeniu wooferow filtrem HP od 50Hz do 80Hz i wiecej w gore jesli male i kiepskie glosniki, aby nie graly ponizej danego pasma(powyzej swoich mozliwosci). A LP mozna do subwoofera wlaczyc

[ Dodano: 2007-11-17, 23:02 ]
    a duzo zalezy od zakresu regulacji tych filtrow

Skomentuj

zacznijmy od tego - co to za radio ?
      masz wzmacniacz ?
      Jeśli tak to wywaliłbym pasywke , która pewnie jest średnia (co to za głośniki) i zrobil podział aktywnie.

Skomentuj

takero, w radiach daja aktywny podzial dosc nisko zeby wlasnie przody odciazyc od nadmiaru basu a tyly uzyc do "subwooferow"
        u kolegi w pionku byl zakres chyba do 150Hz

Skomentuj

to już zależy od tego co to za radio, bo przecież są takie w których masz aktywny podział z niemal dowolnym Fp :P

Skomentuj

hmm, aktywny podzial dobra rzecz...

[ Dodano: 2007-11-18, 15:56 ]
            tylko te cyfrowe zwrotnice...

Skomentuj

Radio to pioneer deh P8000R, a głośniki JBL gto 6507c. Wzmacniacza nie posiadam. Bas

jaki te głośni mogą zaoferować, mi (przynajmniej na razie) w zupełności wystarcza.

Takero napisał, że wywaliłby pasywkę i zrobił podział aktywnie. Masz na myśli, że

podłączył byś głośiki bezpośrednio pod radio i dopiero za pomocą filtrów w nim

dostępnych ustawił byś podziały tak? A jeżeli posiadał bym wzmacniacz, to czy wtedy

również pozbył byś się zwrotnicy i użył filtrów dostępnych we wzmacniaczu? A może lepszm

rozwiązaniem było by zostawienie oryginalnej zwrotnicy, ponieważ producent przewidział

pewnie optymalne ustawienie głośików i dla nich zaprojektował zwrotkę. A strojenie

samemu na ucho mogło by wcale nie okazać się lepszym rozwiązaniem?

Skomentuj

generalnie radia i wzmaki w wiekszosci maja za maly zakres ustawien zwrotnicy...
                wzmakiem wysterujesz jakos woofer, ale wysokotonowke juz gorzej bo wiekszosc wzmakow ma HiPass od 500Hz najwyzej a dobry tweeter ciagnie od 1200Hz... i to tez mozna go zameczyc. Jest tez taka praktyka, kiedy mamy woofer nisko, na dole w drzwiach, to mozna go podlaczyc bez zwrotnicy w ogole (w Proa systems czesto gesto tak robia). Co nam to daje? A no majac 2drozny system z wooferem nisko przy podlodze, mamy malo srednicy, a zwrotnica nam nieco zaniza efektywnosc, wiec podlaczajac do zwrotnicy mozemy uzyskac tej srednicy wiecej, jednak z tanimi glosnikami roznie bywa.
                Wiec mozesz podlaczyc tweetery pod przod w radiu z pasywna zwrotnica, a woofery pod tyl w radiu bez zwrotnicy. Sprobowac nie zawadzi. Dobrym rozwiazaniem jest to co oferuje BRAX i Audison w swoich piecach - wymienne moduly zwrotnicy, kazda obsluguje w stereo. Sa takie co posluza jako lopass z subsoniciem, a sa takie co ciagna HiPass i od 7000Hz.... Moim zdaniem rewelacja. Do kazdego systemu sa zwrotnice, mozna zestroic 4 kanalowy wzmak na 4 glosniki i miec naprawde dobre brzmienie. A w tym pionku to pewnie zakres jest za maly

[ Dodano: 2007-11-19, 19:04 ]
                aha, czasami sterujac tweeterem aktywnie, przez wzmacniacz, dodaje sie tylko kondensator jesli pasmo z wzmacniacza jest nadal za niskie.

[ Dodano: 2007-11-19, 19:05 ]
                zrobilem blad, jesli podlaczymy woofer bez zwornicy, mamy wiecej srednich tonow, a nie do zwrotnicy.

Skomentuj

Rozumiem, z tym podłączeniem nisko-średnio tonowca bez zwrotnicy to może być jakieś rozwiązanie, zawsze poszerzy się zakres częstotliwości jeżeli nie będziemy go ciąć. Ale tak jak pisałeś to pewnie będzie niezłe rozwiązanie w przypadku lepszych głośników, choć myślę, że posiadane przeze mnie jbl-e nie są najgorszej klasy. Tylko jedno mnie zastanawia, czy jeżeli podłączę głośniki pod dodatkowy wzmacniacz czy nie obędzie się to bez szkody dla nich. Mam na myśli nisko-średnio, bo wysoko tonowe idą przez zwrotnicę więc będą bezpieczne. A może po prostu lepszym rozwiązaniem zamiast pozbawiania zwrotnicy głośnika było by zrobienie paneli pod głośniki z ukierunkowaniem ich bardziej na kierowcę. To chyba całkiem niezłe rozwiązanie pewnie polepszyło by zakres słyszanych tonów średnich?

Skomentuj

wzmacniacz poprawi brzmienie ale oby nie byl za mocny... gdzies czytalem, ze bezpiecznie jest, gdy moc nominalna wzmacniacza nie jest wieksza niz moc maksymalna glosnikow. Takie JBL maja pewnie z 70W czyli po 35 na woofer - tak sadze, a nie sa to zle glosniki :)
                    panele pod katem to dobra sprawa, sam aktualnie kombinuje takie rozwiazanie jednak boje sie za bardzo je wychylac bo mam jasna tapicerke, nie mam przyciemnianych szyb, a zlodziej jak zobaczy to mu sie zaraz wejdzie i zepsuje moje zamki:neutral:
                    ale generalnie jesli masz w miare szeroki samochod to powinno to byc dobre.

[ Dodano: 2007-11-19, 19:59 ]
                    a jesli podlaczysz pod wzmacniacz to mozesz ustawic hipass dla wooferow na powiedzmy 50Hz bo nizej pewnie sie nie da i beda graly od 50Hz, a przy 25Hz juz pewnie -12dB bedzie...

Skomentuj

Czaruję...
                    X