Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 30/100 obudowa do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 30/100 obudowa do auta

Witam wszystkich forumowiczów:)

Mam głośnik GDN 30/100/1 6ohm. Chciałbym z tego zrobić ładnie grający subwoofer do auta. Jeśli ktoś jest chętny i może mi pomóc to bardzo prosiłbym o litrarz netto no i wymiary BR o ile taki typ budy przydało by się zmontować. Swego czasu zbudowałem do domu z 2x 25/60/3 przy 113litrach netto... trzęsie wszystkim:). Teraz czas na samochód tak więc liczę na Waszą pomoc.

ps. z Winisd radzę sobie średnio więc stąd to zamieszanie....

ten głośnik jest mało samochodowy - niedość że 8R, co jednak nie jest największym problemem, to jeszcze wymaga dużych bud...
    Czym chcesz go napędzić ?

Skomentuj

co do wzmacniacza wszystko wyjdzie w praniu... (cenowo do 200-300zł) dodam że mam dwa takie potworki. W domu za dużo zamieszania by to robiło więc wyszła propozycja by w aucie zamontować. Wg Ciebie buda jaka mniej więcej powinna być?

Skomentuj

tez mam dwa te potworki i niedawno robilem symulacje, wyszlo mi ze minimum to 110l
        wiec zastosowanie w ucie raczej odpada, no chyba ze masz kombi

Skomentuj

ja tą 12 wrzucałem w jakieś 60-70 litrów :)
          ponad 100 litrów w wozie to grubo za dużo , przynajmniej dla mnie :)
          Jeśli masz 2 to możnaby izobaric-a zrobić , wtedy zagrałyby w jakiś 40l , ze rurą nie powinno być problemu bo te głośniki dość wysoko się stroi.
          Ciekawa propozycja nawet ...

Skomentuj

hmm słucham dalej:) izobarycznie niby fajnie ale jak to zastosować w praktyce. Były już jakieś konstrukcje tego typu z tymi głośniczkami? szczerze nie spotkałem się:)
            Dla próby powiem wam że wsadziłem te 113litra do bagażnika w kumpla puncie hehe.... idealnie pasował.. bas dość dobrze sie roznosił.. nisko schodził ale na dłuższą metę nie można było na zakupy jechać...:)

Skomentuj

Jak to gra? Tak samo jak zwykły BR , tyle że w mniejszej budzie :)

Skomentuj

jedyna opcja to isobaric, sam mam w aucie poki co 2xarn266 w takim ukladzie i gra calkiem fajnie a buda smiesznie mala:)

Skomentuj

mIKI, closed ofkors ?
                  Ile ? z 15l ?

Skomentuj

To teraz powiedzcie jak tego dokonać..:) jaki układ przestrzenny, jaka obj. komór, tunele, wytłumienie

Skomentuj

tak samo jak zwykły br, tyle że objętośc budy dla jednego głośnika dzielisz na 2 i dla niej obliczasz średnice i długośc br.
                      Głośniki ustawiasz membranami do siebie i podłączasz w przeciwfazie.
                      I to jedyne różnice.

Skomentuj

na szybko zrobiłem mały schemacik... do tych komór dawać BR? Czy komora pomiędzy głośnikami ma być zamknięta? niestety to jest dość skomplikowany projekt więc proszę o najwięcej szczegółowych wskazówek.... z obliczaniem też będą problemy
                        Załączone pliki

Skomentuj

Ma to wyglądać mniejwiecej tak:

Skomentuj

według powyższego schematu wnioskuję że głośniki muszą być ze 2cm od siebie by zawieszenie czasem się nie stykało, najlepiej chyba przykręcic je po przeciwnych stronach paździerzu/sklejki. Jak teraz ma się sprawa litrażu? ~takero pisał że 40l.. jaki bass reflex dać i czy wogóle bo ciężko o dokładniejsze info na elektrodzie i diy. Jakie będzie strojenie? ....Mógłby ktoś się pofatygować i obliczyć:) Z góry dziękuję:)

Skomentuj

Zamieszczone przez bryllu
                              że głośniki muszą być ze 2cm od siebie by zawieszenie czasem się nie stykało, najlepiej chyba przykręcic je po przeciwnych stronach paździerzu/sklejki.
                              Dokładnie.
                              Jak teraz ma się sprawa litrażu? ~takero pisał że 40l.. jaki bass reflex dać i czy wogóle bo ciężko o dokładniejsze info na elektrodzie i diy. Jakie będzie strojenie? ....Mógłby ktoś się pofatygować i obliczyć:) Z góry dziękuję:)
                              30-40l max, choć ja trzymałbym się raczej tych dolnych widełek, strojenie - 40hz.

Skomentuj

dziękować, dziękować:) to jeszcze sprawa bass reflexu -> długość & średnica

Skomentuj

to jeszcze sprawa bass reflexu -> długość & średnica
                                  a winisd to kolega sobie nie "zassal" z sieci??
                                  srednica napewno min 10cm wiec dlugosc bedzie dosc duza. proponuje sie bawic ze szczelinowym

Skomentuj

bez przesady - 40l @ 40hz daje 10cm średnicy x 30cm długości :P
                                    to tonsil w wozie więc 8cm też styknie.

Skomentuj

hmm okazało się że mam jednak 60W. Dopiero teraz skoczyłęm do piwnicy oglądnąć... zmienia to znacząco litraż?

Skomentuj

30 60 ?
                                        Hmmm, tak czy inaczej litrażu nie ma co za bardzo zmieniać i trzymałbym się tych 30-30paru litrów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X