Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Astra I,poważne podejście do audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Astra I,poważne podejście do audio

Ano właśnie,coś tam nadłubałem,nakombinowałem ale rozsprzedałem.I teraz chcę znowu od poczatku uzbroić auto.Z tym że inwestycja z grubej ruru.Może wstępnie opiszę jak to widzę.
    Otóż już na wstępie zaznaczę że suba nie będzie,cały system będzie oparty tylko i wyłącznie na przodzie.Mam na to w sumie dwie koncepcje,DLS R6A plus doróbka zwrotnicy bo fabryczna to tylko przez okno bądź takie niby 2,5 drogi z mds-em intertechnika.Zaznaczam że całe poszycia tapicerskie powstaną od podstaw z ukierunkowaniem się na obudowę zamkniętą bądź jak Bozia da bass-reflex.Jednostką sterującą będzie oczywiście becker z navi uzupełniony wzmakiem,no właśnie,szukam jednostki neutralnej w brzmieniu,chętnie z rynku wtórnego.Ma dusza woła Genesis ale rozsądek jakoś nie chce z nią się pogodzić.Sprawa do dogrania :razz:
    Pozostaje kwestia dobrania przetworników,coś we mnie przemawia za drugą opcją bo ze wstępnych wyliczeń wynika że spokojnie wygospodaruje litraż dla mds 08 w BR razy dwa (dwoje drzwi).A jesli tak to trzeba by się mocno zastanowić na resztą pasma,co dać.Od siebie dodam że najmilej w górnych rejestrach widział bym wstęgę bądż pierścieniówkę.Tak mi się wydaje.
    Dodam tylko że auto wyciszone,wypieszczone i mimo wieku az prosi o atmosferę rodem z opery.Może coś koledzy podpowiecie?

P.S.Najchętniej bym wpakował tuby na ARZ ale sie qfa nie da :evil:

co do zasilania, to proponuje ci przejżeć oferte u-dimension.

Skomentuj

moze na poczatek zdradzisz nam koncepcje zabudowy drzwi?? jak to ma wygladac (b-r??) i jak zamontowane, rozmieszczone. jakies fotki by sie przydaly (bo nieznam "tych drzwi")

co do reszty pasma to moze MDS 5" + XT25?? no chyba ze znajdziesz jakies ciekawe 10cm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        moze na poczatek zdradzisz nam koncepcje zabudowy drzwi?? jak to ma wygladac (b-r??)
        Krótko mówiąc wywalam fabryczne boczki,na ich wzór robię nowe ze sklejki,mdf itd.Ze wstępnych przymiarek wyliczeń mogę uzyskać pojemnośc od ok 19L do nawet 22-23L.Aż się prosi o włożenie dobrych 8 cali.A skoro by się udało to reszta by powędrowała na słupek (chyba,bo sam jak na razie nie zdecydowałem).
        Co do BR,jeśli uda mi się uzyskać odpowiedni litraż to będe miał troszkę kombinacji z jego urzeczywistnieniem ale da się radę,mam już kilka koncepcji.
        Obecnie poluję za beckerkiem z navi za rozsądne pieniążki i jednocześnie przeglądam wzmaki zgodnie z sugestią Kudłatego(dziękówa wielka).Równolegle łatwię 2 mds 08 intertechnika,może uda się za grosze z wystawy wyrwać.W sobotę natomiast mam chęć wybrać się naszrot aby zanabyć drzwi które posłużą mi za wzornik do wykonania poszycia obudowy.Jeśli to wszystko wypali to pozostanie dobranie midka i tweeterka.
        Sorki za takie chaotyczne wpisy ale niemam ostatnio czasu sie podrapać... :???:

Skomentuj

Nie na temat...
          umberto, przepraszam ze mały offtopic, ale coś mi się wydaje że cena tego sprzętu przekroczy wartośc tego auta..

tak do tematu..
          wzmacniacz tak jak mowił Kudłaty, ja bym celował cos z u-dimension
          Co do drzwi, chyba może być cięzko ze zrobieniem ładnych boczków z mdf-sklejki, bo jak rozumiem chcesz boczki od nowa całkowicie zrobic? możeby pobawic się żywicą?
          mds08, hm, potrzebuje rzeczywiscie małego litrazu, to moze byc dobry wybór :)
          a co do sredniaków.. 10cm w słupek? jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic..
          a no i przy zalozeniu takiego sprzętu radziłbym zamontowac jakis porządny alarm i immobilajzer, bo ktoregos dnia mozesz zobaczyc auto bez drzwi.. :shock: :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_membran
            umberto, przepraszam ze mały offtopic, ale coś mi się wydaje że cena tego sprzętu przekroczy wartośc tego auta..
            bez przesady.
            a co do sredniaków.. 10cm w słupek? jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic..

coprawda to kopolka ale rozmiarowo podobna
            wiecej zdjec tutaj http://www.almar.koszalin.pl/
            możeby pobawic się żywicą?
            laminat to raczej na wykonczenie a nie na "rame". chce podobnie robic w 205

Skomentuj

jesli uda Ci sie zbudowac na tyle sztywne pudlo w drzwi, zeby wstawic tam 8" to walcz o to - beda Ci kotly i basy graly w stereo jak w domu :mrgreen: u mnie niestety sie nie udalo wstawic 8".

Wzmacniacz polecam szczerze u-dimension RM V41, raczej the best w tej cenie no i jak chciales neutralnie...

Sproboj moze kickpaneli do srednich i wysokich - scena sie poszerzy, o ile dobrze pomierszysz zwrotke to nie powinno dac sie we znaki "niskie granie". A stereofonia bedzie lepsza niz ze slupkow.

[ Dodano: 2007-11-29, 23:48 ]
              polecam tez zbieranie paragonow na zakupione audio i wycieczke do ubezpieczalni. :cool: :mrgreen:

[ Dodano: 2007-11-29, 23:49 ]
              a zalet systemu trojdorznego nie sposob nie dostrzec. Tym bardziej jak wysoki ze srednim beda blisko siebie...

Skomentuj

Nooo,tak w sumie...sie nie wiele pomyliłeś :mrgreen: Ale ja wiem że jeśli to wykonam odpalę to i tak za długo się nie pocieszę.I na pewno nie chodzi o złodziejstwo :wink:
                Co do konstrukcji nowych boczków i ich ładność to nie ma zadnego problemu,kiedyś podobnie zbroiłem corsę,właściciel stwierdził że te wygladają najlepiej z całego auta.Oczywiście będe używał rónież żywicy jak i mat bitumicznych.
                Mniej więcej będzie to wygląało tak że z 4mm sklejki wygnę 2 boki boczka wraz z jego dołem,następnie unieruchomię ten element na drzwiach wzorniku zabezpieczonych folią aluminiową aby miejsce styku z blachą drzwi odwzorować żywicą.Następnie owa sklejkę połącze ze spodem z żywicy w bardziej mechaniczny sposób i wzmocnię mdf-em sklejkę do uzyskania grubości 20mm.Tak powstanie szkielet.Dalej trzeba będzie wkomponować rączkę do zamykania,panel elektryczny.I tu myślę użyć elementów z oryginalnej tapicerki.Oczywiście asekurując się koniecznymi wzmocnieniami,kratownicami.
                Wielkie pole do popisu mam na dole drzwi,względem oryginału mogę dość sporo powiększyć głębokość fabrycznego poszycia uzyskując kilka literków na plus,przy siedzeniu na maks niemal,troszkę mniej w miejscu fabrycznego głosnika.Ale w praktyce to naprawdę dużo.Zresztą na wysokości łokcia jest również przestrzeń dość pokaźna,też chcę to wykorzystać.
                Ale dalej trapią mnie głośniki,rozważam wszelkie za i przeciw.Najprościej było by z DLS-ami,ale dać 7 stów i w efekcie zostawić tylko sam woofer to troszkę bez sensu,zwrotka i kopółka są marnej jakości,nie oszukujmy się.Tak pocichutku pomyślałem o jakichś 18 cm vify i doprej wysokotonówce.Może tak?
                Intertechnik mnie kusi,bardzo,ale dośc sporo sprawę komplikuje,dolatuje mi dodatkowy wzmak,dodatkowe koszty.

Skomentuj

halo przeciez mozesz kupic same woofery DLS. W horn sprzedaja

Skomentuj

Musisz uważać z ciężarem drzwi

Skomentuj

halo przeciez mozesz kupic same woofery DLS. W horn sprzedaja
                      Widzę same zestawy,i to za chorą kasę.Może lineczka konkret?
                      Zamieszczone przez gruby
                      Musisz uważać z ciężarem drzwi
                      Pozornie wydaję się że sporo wzrośnie,ale tylko pozornie.Temat pomijalny.

Skomentuj

horn zmienił stronę. ma tylko cennik zestawow można zadzwonic, można kupic same woofery.
                        głośniki DLS dostępne są również w www.essa.com.pl

horn jest z wawy, essa z rzeszowa.

w tej cenie lepiej podchodziły mi DEGO PO-650. ba nawet mnie zachwyciły.

ps wiem gdzie można dostac nowy komplet R6A za 700zł (używany 4h do celów porównawyczych DEGO vs R6A)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adamu
                          w tej cenie lepiej podchodziły mi DEGO PO-650. ba nawet mnie zachwyciły.
                          To ciekawe,patrząc w sumie na sam rezonans,ja bym je z odrzucił w swoim zastosowaniu.Możesz rozwinąć swe doznania o jakieś szczegóły?Było by miło.
                          I tak przy okazji,miał być becker,miało być navi i olaboga.I lipa,kupiłem,nie bić,nake 45Z...Ja wiem że było warto,nie wiem co na to inni,podyskutujemy?Bo zawsze można sprzedać...

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                            kupiłem,nie bić,nake 45Z...
                            napisz cos o nim :>

Skomentuj

jak narazie z tego co czytam to Naka 45z to najlepszy wybor z tego co piszesz moje typy
                              morel Mt 23 albo pro Xt2 a moze TLR :) wysokotonowy
                              morel Cdm-88 moze z focala Be sredniotonowy
                              woofery moze cos z rainbow !?
                              piecyk to na przyklad moze jakis steg, xtant, moze jakis dls a6, a moze brax !? zalezy ile masz kasy i czego sluchasz :) dalem takie typy ktore nie sa najtansze ale jak mowisz z grubej rury to z grubej rury

Skomentuj

:neutral: to juz osobiscie bym wolal wooferek vify (tylko jaki?) + SS D2904. cena mniejsza niz typowo "samochodowe" glosniki a jakosc chyba nawet i lepsza...

Skomentuj

bartek1983, dzięki za namiary,o to chodziło.Problem tylko ze znalezieniem odpowiednich jesdnostek z rynku wtórnego,na nowe to sie nawet nie porywam.Jeśli chodzi o sam wzmak,spokojnie styknie dwu kanałówka.Powaznie zastanawiam się nad nowym u-dimension,ceny nawet nie są takie straszne.
                                  Co do przetworników,powaznie rozważam opcję wykorzystania modeli dedykowanych do home audio,te samochodowe sa jakie są,chyba każdy wie.

P.S.
                                  Negocjuje cenę wzmaka Genesis-a,powinno się udać.

Skomentuj

wiesz ja nie jestem zdania ze klocki car audio ( glosniki ) sa zlej jakosci bo tak nie jest i dobry system naprawde potrafi zaskoczyc przy dobrej aplikacji co jest rzecza podstawowa zeby dobrze zagralo
                                    co to za genesis !?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartek1983
                                      wiesz ja nie jestem zdania ze klocki car audio ( glosniki ) sa zlej jakosci bo tak nie jest
                                      fakt. ale glosniki CA sa 2-3x drozsze niz porownywalne domowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                        Negocjuje cenę wzmaka Genesis-a,powinno się udać
                                        jakiego gienka? mam nadzieję że starego a-klasowego jakiegoś.

Zamieszczone przez bartek1983
                                        morel Mt 23 albo pro Xt2 a moze TLR wysokotonowy
                                        proXT2 świetny głośniczek, sam mam. TLR jeszcze lepszy właśnie się przesiadam z u-dimensionów, co w moim mniemaniu jeszcze lepiej podkreśla klasę proXT2 (gdyż nic pośredniego mnie nie zachwyciło)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X