Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tani glosnik 12" do suba wlasnej konstrukcji. co radzic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tani glosnik 12" do suba wlasnej konstrukcji. co radzic

witam.

czytam sobie posty różne , różniaste i powoli dochodzę do wniosku że taniej wyjdzie kupić trochę lepszy głośnik i samemu zrobić subwoofer niż kupować całość.

Mam punto 5 d więc z tyłu wiele miejsca nie ma. Z tego mój wniosek że chyba obudowa będzie bez BR.

Co do wzmacniacza nie wypowiem się w tym temacie bo jeszcze nie mam nic na oku.
    Co do radia.. to samo mogę powiedzieć czyli nic.

Najpierw zacząłbym od zakupu głośnika.

Rodzaj muzyki jaki słucham ??
    Wszystko bez wyjątków.
    począwszy od ramsteina skończywszy na popie , jakiś dance i kawałki gdzie słychać dobry basik. Chemical brothers nie jest mi obce.

Finanse??

głośnik do 100 zł. Da się coś podziałać??

Na allegro widziałem i po 30 zl ale czy to jest sens??

Zastanawiam się ile masz zamiar wydac na wzmacniacz, jeśli na głośnik 30cm masz tylko 100zł.
    Zamieszczone przez dziaracz
    Co do wzmacniacza nie wypowiem się w tym temacie bo jeszcze nie mam nic na oku.
    Co do radia.. to samo mogę powiedzieć czyli nic.

Najpierw zacząłbym od zakupu głośnika.
    Co do wzmacniacza, to jego wybór jest ściśle związany z głosnikiem jaki ma on zasilać. Kup lepiej lepszą 20 niż 30cm za 30zł a na 100% zagra to lepiej.
    Chętnie doradzę Ci głosnik, ale napisz najpierw ile możesz wydać na głośnik + wzmak.

Skomentuj

imho 8, max 10 cali i napewno nie więcej !
      12 to przede wszystkim trzeba mieć czym zasilić, a napęd kosztuje.

Za taką kasę ciężko cokolwiek polecić, może stx 27 150 4 XX ?

Skomentuj

Za 100 mogę oddać Ravelanda (kwadraciaka) ale jemu też trzeba mocy :/

Skomentuj

bardzo doceniam porady uzyskiwane na różnego rodzaju forach i dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to z kasą nie wiem jak będzie. dlatego nie chcę kupować wszystkiego naraz. Najpierw głośnik potem budowa subwoofera ( sama przyjemność zrobić coś samemu i potem się z tego cieszyć jak dziecko - i oczywiście mniejsze koszty , przynajmniej w teorii).

Powiedzmy że kwotą jaką mogłbym operować przy zakupie głośnika to 150 zł max.

Zanim zmontowałbym sobie jakieś pudło pod ten głośnik wtedy bym miał okazję uzbierać parę groszy z przeznaczeniem na wzmacniacz. Potem jakieś radio lepsze i hulaj dusza.

A co do wielkości głośnika to czy np średnica większego głośnika np 12" a nie 10 " nie jest w stanie wywołać większego ciśnienia akustycznego w aucie??

Gdyby np porównać głośniki o tych samych mocach tylko o różnej średnicy.

Przepraszam za moje laickie podejście ale nie mając pojęcia chciałbym się dowiedzieć czegoś :) a moje wnioski na temat średnicy głośnika wysnuwam na podstawie kolumn domowych jakie miałem jakiś czas temu tzn ALTUS 140.

Widziałem na aukcjach głośniki boschmana , sony'ego , blaupunkta peing i takie różne wynalazki których nazwa nic mi nie mówi.

A im więcej się człowiek tego nagląda tym większy zamęt się w głowie robi i naprawdę podjęcie decyzji z zakupem czegoś staje się męczarnią.

[ Dodano: 2007-12-12, 15:52 ]
          Co do wzmacniacza?? hmm myślałem nawet o czymś używanym no ale i o tym trzeba mieć jako takie pojęcie. Liczę na to że coś używanego do 100 - 130 zl się kupi. No ale żebym się nie przeliczył.

Skomentuj

A co do wielkości głośnika to czy np średnica większego głośnika np 12" a nie 10 " nie jest w stanie wywołać większego ciśnienia akustycznego w aucie??
            tak. ale 12" w tak malym samochodzie to przesada
            a moje wnioski na temat średnicy głośnika wysnuwam na podstawie kolumn domowych jakie miałem jakiś czas temu tzn ALTUS 140.
            czyli niemasz pojecia o basie...

kwadraciak ktory proponuje UKA, bardzo mi sie podoba i polecam go ale jak kolega juz wspomnial potrzebuje on troche mocy, tak wiec wzmacniacz by kosztowal min 200zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              dziaracz napisał/a:
              tak. ale 12" w tak malym samochodzie to przesada
              Dobra 10-tka zagnie kiepską 12-stke...

Skomentuj

broń boże nie twierdzę że mam pojęcie. Dla mnie jak coś robi łupu cupu to znaczy że wychodzi z tego bas. hehe

Jakbym miał pojęcie nie pisałbym tutaj.

Dlatego chciałbym poznać trochę tajników car - audio (jeśli za taką kasę można to nazwać car - audio)

Stąd moje zapytania się biorą i ciekawość.

Czyli mniejszy głośnik do mojego kropka. Koniec i kropka.

A jak wygląda sprawa np z innymi głośnikami?? Jeśli kiedyś zamarzy mi się umieszczenie w drzwiach powiedzmy 16 cm średnich , to czy one też muszą zostać podpięte pod wzmacniacz?? czy wystarczy zasilanie z radia??

Jakie radio??

Zwykłe takie które ma napisane 4x50 bądź 4x45 i jest tanie.

A jeśli potrzebny do średnich wzmacniacz to przy zakupie lepiej rozważyć zakup wzmacniacza 4 - kanałowego.

Czy mam rację czy się mylę??

Skomentuj

Shiver, nawet 8" powala basem te stare altusy

oczywiscie ze mozesz podlaczyc te glosniki pod samo radio ale efekt bedzie taki sobie. pod samo radio musisz poszukac slabych glosnikow (slabe = ok 20-25W)

z uzywanych wzmacnaiczy 4 kanalowych polecam GTA 450 - tanie, sprawdzone i ma niezlego kopa na basie
                  a za 300zl mozesz kupic 4 kanalowego nowego mac audio
                  nieco ponad 200zl byl tez chyba nowy raveland...

Skomentuj

Powiedzmy że kwotą jaką mogłbym operować przy zakupie głośnika to 150 zł max.
                    Tak jak mówiłem wcześniej - duży głośnik trzeba mieć czym napędzić, duży napęd = duża kasa.
                    Najtańszy wzmak który może sobie poradzić z 12' to carpower 1502 - okolice 400zł.
                    Mniejsze modele nie napędzą prawidłowo niczego większego niż 10 cali.
                    W samochodzie tej wielkości starcza spokojnie 8 cali, a 10 to już aż nadto.

Co do wzmacniacza?? hmm myślałem nawet o czymś używanym no ale i o tym trzeba mieć jako takie pojęcie. Liczę na to że coś używanego do 100 - 130 zl się kupi. No ale żebym się nie przeliczył.
                    Za taką kasę to kupisz Blaupunkta gta200 Flash, 120w w mostku - do jakiegoś stxa starczy.

[ Dodano: 2007-12-12, 17:12 ]
                    A jak wygląda sprawa np z innymi głośnikami?? Jeśli kiedyś zamarzy mi się umieszczenie w drzwiach powiedzmy 16 cm średnich , to czy one też muszą zostać podpięte pod wzmacniacz?? czy wystarczy zasilanie z radia??
                    zależy jakie to będą głośniki.

Jakie radio??

Zwykłe takie które ma napisane 4x50 bądź 4x45 i jest tanie.
                    Nie patrz na moc radia bo wszystkie mają dokładnie taką samą ;]

A jeśli potrzebny do średnich wzmacniacz to przy zakupie lepiej rozważyć zakup wzmacniacza 4 - kanałowego.
                    Dobry pomysł.
                    Ale z 2 strony zamiast kupować jakiś mega tani wzmacniacz , do tego mega tani zestaw na przód imega tani głośnik na suba to już lepiej kupić zestaw na 13 , zasilić go radiem , do tego lepszy wzmak do suba i lepszy głośnik, niekoniecznie większy.

Skomentuj

no dobra panowie już coś wiem :mrgreen:

i to mnie bardzo cieszy.

Jeśli np kupię już taki wzmacniacz

z uzywanych wzmacnaiczy 4 kanalowych polecam GTA 450 - tanie, sprawdzone i ma niezlego kopa na basie
                      a za 300zl mozesz kupic 4 kanalowego nowego mac audio

powiedzy któryś z tych, potem zdecyduję się na zakup średnich na boki i będę miał ten subwoofer który chciałbym w pierwszej kolejności zmajstrować to powiedzcie mi szanowni jak mam go podłączyć ?? czy dwa kanały wzmacniacza będą musiały zostać zmostkowane?? czy wystarczy jeden kanał ?? i dwa na boki w drzwiach??

no i oczywiscie jaki ten głośnik wcisnąć w skrzynię?? bo od tego zacząłem.

[ Dodano: 2007-12-12, 17:21 ]
                      Zamieszczone przez takero
                      Nie patrz na moc radia bo wszystkie mają dokładnie taką samą ;]
                      wiem :) bo te tanie radyjka tak mają więc założyłem że zwykłe radyjo do 250 zł będzie mieć takie parametry.

Zamieszczone przez takero
                      Ale z 2 strony zamiast kupować jakiś mega tani wzmacniacz , do tego mega tani zestaw na przód imega tani głośnik na suba to już lepiej kupić zestaw na 13 , zasilić go radiem , do tego lepszy wzmak do suba i lepszy głośnik, niekoniecznie większy.
                      zestaw?? hmmm. czyli jak rozumiem w zestaw wejdą też syczki które się umieści pod szybą na froncie ??

[ Dodano: 2007-12-12, 17:29 ]
                      http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=282986701

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=278182387

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=282687599

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=277659992

czy coś z tego by się nadawało na subwoofer??

Skomentuj

czy coś z tego by się nadawało na subwoofer??
                        Nie...samo badziewie

Dokładnie za 199 - taniocha :)

Trochę nie z tej strony sie zabierasz za audio.
                        W pierwszej kolejności zrób dobry przód, czyli zestaw odseparowany + radio + wzmacniacz, a byc może stwierdzisz, że sub nie jest potrzebny!

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                          a byc może stwierdzisz, że sub nie jest potrzebny!
                          no nie wiem czy nie potrzebny bo jednak bas bedzie bardziej słyszalny jeśli się jakąś skrzynię wstawi.

przynajmniej tak mi sie wydaje.

Zamieszczone przez UKA
                          czyli zestaw odseparowany
                          tak na chłopski rozum tłumacząc?? czyli zestaw odseparowany to.....???

[ Dodano: 2007-12-12, 19:47 ]
                          i jeszcze jedna kwestia którą też powoli zaczynam brać pod warsztat.

Boczki czyli tzw taschiki. czy jak to tam się zowie.

no ceny są kosmiczne aż sie boję pomyśleć o tym.

wyczytałem że do mojego kropka można w drzwi wstawić 16 cm głośniki a fabrycznie nie ma zamontowanych paneli ani głśników w mojej wersji.

Więc moje pytanie tyczy się materiału który posłuży do wykonania paneli.

Koniecznie musi być mdf?? czy może być zwykła paździerz??

Skomentuj

Midbas - czyli 13-16cm wooferek w drzwi + sopran w słupki, obudowy lusterek lub deskę rozdzielczą + zwrotnica. Wszystko to podłączone do wzmacniacza.

Skomentuj

a czy mogę prosić o jakieś przykłady??

nie muszą być linki chociaż dokładne nazwy poszczególnych elementów.
                              :mrgreen:

[ Dodano: 2007-12-12, 19:59 ]
                              http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=280308860

jedyny na allegro w dodatku uszkodzony :mad:

Skomentuj

http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=541398 - zapytaj tego Allegrowicza, bo od niego kupiłem ten wzmacniacz.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=282090413 - ten zestaw akurat tylko z subwooferem, ale średnie mają super.

Poszukaj: Heliks, Carpower, Mivoc...zalezy ile masz kasy.

Skomentuj

no właśnie jeśli o pieniądze chodzi to jest jak chyba u większości czyli licho.

staram się coś zrobić małym kosztem i żeby jakiś efekt był.

im taniej tym lepiej , tym bardziej że płacę raty kredytu więc to mnie jeszcze bardziej powstrzymuje od szaleństw. 350 zł to sporo jak dla mnie. nawet jeśli coś wcześniej kosztowało 600 i niby to może być okazja.

czy nie ma jakiegoś złotego środka który mimo niskiej ceny sprosta oczekiwaniom zwykłego zjadacza chleba ???

Wiem że porady ze strony forumowiczów są jak najlepsze oraz intencje równie słuszne i za to wam chwała.

Ale niestety takie są realia że mój budżet nie jest w stanie podołać takim cenom.

Skomentuj

Może Tesla arx160? Do tego jakieś wysokie Sinuslive. Swojego czasu były na Allegro tanie i dobre zestawy Mivoc, ale narazie nie widać...

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=279373877

Cena wydaje się przystępna, ale nie słyszałem jak to gra...może inni się wypowiedzą

Skomentuj

są też tonsile samochodowe 16 idealne pod radio z niezłym dołem - 90 pare zl za parkę.
                                      Sinuslive-y zostaw w spokoju, jeśłi już to tesla.

Skomentuj

a ja polecam 4xARZ 6604 w polke :mrgreen: zasilisz to spokojnie radiem a nawet za glosno bedzie. tylko ze do tego sub konieczny bo one jedynie "bucza" wysokim basem...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X