Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Suzuki SWIFT 1992r. sedan NAGŁOŚNIENIE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Suzuki SWIFT 1992r. sedan NAGŁOŚNIENIE

witam serdecznie!

posiadam jak w tytule autko: SUZUKI SWIFT 1992r. Sedan.

Potrzebuję Waszej porady i pomocy w doborze odpowiednich komponentów do tego auta.

W samochodzie mam zainstalowane już:

- Odtwarzacz Blaupunkt TravelPilot EXACT MP3 4x50W,

- Głośniki PHASE Linear PC 100.20 z przodu w dolnej części deski rozdzielczej,
    natomiast tweetery od tego zestawu są zamocowane przy klamkach wewnętrznych na tapicerce drzwiowej.

Moje pytanie dotyczy NAGŁOŚNIENIA tylnej części auta, bo jak wiadomo z głośników o srednicy 100 mm nie uzyska się powalającego basu. Jednak przyznać trzeba, że środek i góra są naprawdę przyzwoite.

Założenie jest takie, aby cały sprzęt mógł przyzwoicie zagrać bez konieczności użycia WZMACNIACZA oraz wyglądał jak fabryczny.

Ja sam wydedukowałem sobie, że wpakuję z tyłu na półkę głośniki o średnicy 200 mm, bo takie tam nawet wejdą przy odpowiednim wycięciu blachy pod półką tego auta. Wszystko to oczywiście zamaskowane i nie rzucające się w oczy. Takie Discreet Car Audio System.

Znalazłem na allegro głośniki niskotonowe firmy PYLE, ale dowiedziałem się też o niekorzystnych opiniach na temat tego producenta. Dlatego zastanawiam się nad ich zakupem.

Bardzo proszę wszystkim znających się na rzeczy ludzi o umieszczenie tutaj swoich sugestii i spostrzeżeń na temat dopełnienia tego nagłośnienia w moim aucie.
    Mile widziane tanie i proste rozwiązania. pozdrawiam Wszystkich serdecznie !!! :wink:

hmm... chetnie bym pomogl bo przymierzalem sie do naglosnienia swifta kolegi... ale skoro ma byc bez wzmacniacza i tanio to niema za wiele opcji...

odradzam zakup glosnikow PYLE i innych podobnych poniewaz one maja niska efektywnosc i potrzebuja sporo mocy.

osobiscie poradze cos co na poczatku wydawalo mi sie bardzo smieszne ale jak brat to zrobil to zmienilem zdanie..

kup sobie tesle ARZ 6604 i wsadz je w ta polke. dobrze by nawet bylo gdybys wsadzil tam 4szt zasilane prosto z radia. glosniki sa bardzo tanie 25-30zl/szt i malej mocy ale za to o bardzo duzej efektywnosci. takie 4 glosniki pozwola na osiagniecie bardo duzej glosnosci ze az sam sie zdziwisz ze tak glosno moze zagrac samo radio.
    te glosniki maja tylko jedna wade... prawie zero basu :/ tzn cos tam z wysokiego basu pojawi sie w polce ale sub z czasem okaze sie koniecznoscia. niektorym tez brakuje wysokich tonow z tych glosnikow ale jezeli sluchasz z mp3 to bedzie wysytarczajaco dobrze

Skomentuj

Dziękuję za poradę i ciekawe wskazówki. Co do TESLI, to też zastanawiałem sie nad zakupem głosników z tej firmy, ale pod uwage brałem też TONSIL-a. Na allegro jest taki dość ciekawy woofer tej marki:

http://www.allegro.pl/item283929919_...ry_woofer.html

model SW-3201 w cenie 119zł za sztukę.

Ja nadal będę bronił swojego pomysłu, aby na tylnej półce jednak pojawiło sie coś co będzie emitować w miarę dobry bas.

Generalnie od głośności wolałbym jakość dźwięku.

pozdrawiam. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Waldek W.
        Generalnie od głośności wolałbym jakość dźwięku.
        hehe niech to umberto tylko przeczyta... :lol: a znasz costakiego jak acuhorn?? tam walsnie siedzi taka tesla :]

niestety jezeli wzmacniacza nie zalatwisz to zapomnij o takich glosnikach

Skomentuj

Re: Suzuki SWIFT 1992r. sedan NAGŁOŚNIENIE

hmm, mi sie wydaje ze wkładając te tonsile w pułke uzyskasz taki dzwiek jak bys włozył kłosnik w karton , to juz nie te czasy :]
          Te tonsile to niczego sobie głosniki no ale nie radził bym robienia czegokolwiek bez wzmacniacza, na głosniku niskotonowym bo to nie ma sensu, ceny wzmacniaczy nie są az takie złe ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez mj_seba
            hmm, mi sie wydaje ze wkładając te tonsile w pułke uzyskasz taki dzwiek jak bys włozył kłosnik w karton , to juz nie te czasy :]
            Wystarczy je zabudować.

Skomentuj

Wszystkim wypowiadającym się w tym temacie dziękuję za wskazówki i porady. Natomiast dla przypomnienia: auto jest z 1992 roku, wpakowałem w nie już trochę kasy żeby przywrócić mu choć część "dawnej świetności". :cool:

najbardziej podobają mi się sugestie związane z firmą TESLA. Cena tych głośników jest tak niska, że pierwsze co się nasuwa to myśl że to jakiś badziew.

Widziałem też stronę ACUHORN, tam ponoć siedzą takie Tesle, jak powiedział Paweł S.
              Strona jest imponująca, jak również nagłośnienie proponowane przez tę firmę.

Znalazłem na allegro głośniki niskotonowe Tesli, ale pewnie mi je odradzicie, bo trzeba będzie je zabudowywać, itp.

http://www.allegro.pl/item283908094_...374_4_ohm.html

Dodam, że cały bagażnik mam już wytłumiony matami bitumicznymi twardymi, a boki dodatkowo filcem 20 mm. Poszycie klapy tylnej od środka oraz tłumienie drzwi matami polimerowymi i maski silnika matą ALU zostawiam sobie na wiosnę. :wink:

Ściągnąłem program WINISD Pro, mam nadzieję, że przyda mi się do ewentualnych wyliczeń... :grin:

[ Dodano: 2007-12-19, 12:47 ]
              Wszystkim wypowiadającym się w tym temacie dziękuję za wskazówki i porady. Natomiast dla przypomnienia: auto jest z 1992 roku, wpakowałem w nie już trochę kasy żeby przywrócić mu choć część "dawnej świetności". :cool:

najbardziej podobają mi się sugestie związane z firmą TESLA. Cena tych głośników jest tak niska, że pierwsze co się nasuwa to myśl że to jakiś badziew.

Widziałem też stronę ACUHORN, tam ponoć siedzą takie Tesle, jak powiedział Paweł S.
              Strona jest imponująca, jak również nagłośnienie proponowane przez tę firmę.

Znalazłem na allegro głośniki niskotonowe Tesli, ale pewnie mi je odradzicie, bo trzeba będzie je zabudowywać, itp.

http://www.allegro.pl/item283908094_...374_4_ohm.html

Dodam, że cały bagażnik mam już wytłumiony matami bitumicznymi twardymi, a boki dodatkowo filcem 20 mm. Poszycie klapy tylnej od środka oraz tłumienie drzwi matami polimerowymi i maski silnika matą ALU zostawiam sobie na wiosnę. :wink:

Ściągnąłem program WINISD Pro, mam nadzieję, że przyda mi się do ewentualnych wyliczeń... :grin:

Skomentuj

tesla to stara nazwa ktora wszyscy nadal uzywaja. teraz firma nazywa sie TVM acoustics http://www.tvm-valmez.cz/

niestety pod radiem poradza sobie tylko szerokopasmoe modele ARZ i ARX oraz te dedykowane do octavi i fabi...

a moze faktycznie dozbierasz troche do wzmacniacza?? przeciez za 100-150zl mozesz juzk kupic 4 kanalowy wzmacniacz a on pozwoli na powazniejsza rozbudowe systemu...

Skomentuj

czy naprawdę nie istnieje żaden sposób nagłosnienia wytłumionego auta głośnikami dobrej klasy bez konieczności użycia wzmacniaczy ?

Mam drugie auto FORD FIESTA MK4 1998r. 5D i tam :

BLAUPUNKT TravelPilot Exact MP3 + Phonocar Y-Line odseparowany, tweetery przy klamkach, a Rainbow 200mm woofer + tweetery JBL na tylnej półce, w sumie żadna rewelacja, bo głośniki nie są jakieś wyszukane, ale wszystko dobrze wytłumione i gra naprawdę dobrze na tyle, że wielu ludzi słuchając pyta się czy mam coś "Basowego" w bagażniku w postaci TUBY lub innych takich rzeczy... A ja odpowiadam, że oczywiście nie ma.

Czy nagłośnienie HATCHBACKA jest łatwiejsze niż SEDANA ???

Waldek W.

[ Dodano: 2008-01-04, 20:49 ]
                  a jak zapatrujecie się na sprawę wstawienia głośników niskotonowych w tylne drzwi zamiast w półkę a z przodu zamiast w deskę także w przednie drzwi ? I wtedy dobrze wytłumić matami te drzwi ...

we Fieście drzwi są wytłumione NIE matami bitumicznymi a POLIMEROWYMI, które daja lepszy efekt bo są bardziej elastyczne i nie pękają na mrozie. Myślę że nie odkryłem niczego rewelacyjnego ale zawsze coś ...

Skomentuj

Czy nagłośnienie HATCHBACKA jest łatwiejsze niż SEDANA ???
                    jezeli w gre wchodzi sub to tak
                    a jak zapatrujecie się na sprawę wstawienia głośników niskotonowych w tylne drzwi zamiast w półkę a z przodu zamiast w deskę także w przednie drzwi ? I wtedy dobrze wytłumić matami te drzwi ...
                    przeciez tak sie robi...

niestety prawda jest taka ze dobre glosniki potrzebuja mocy. do radia potrzebujesz slabych glosnikow czyli glownie w gre wchodza fabryczne

Skomentuj

Paweł S. nie wiem czy znasz mniej więcej wnetrze Suzuki Swift 1992r. sedan, ale chcę zaznaczyć, że tam nie ma fabrycznych miejsc na głośniki w drzwiach ani z przodu ani z tyłu, dlatego też pokierowałem sie tym i kupiłem w fabryczne miejsca przednie czyli w deskę rozdzielczą głośniki "basowe" Phase Linear 100mm plus oddzielne tweetery przy klamkach.

Zauważyłem że większość z was na forum traktuje nowych jak dzieciaków, którzy o coś tam pytają a wam po prostu wydaje się to tak logiczne że aż śmieszne by o to pytać,

Takie właśnie odnoszę wrażenie czytając wasze odpowiedzi. Poprawcie się bo być może macie wiedzę ale na pewno nie trzeba innych traktować na niższym od siebie poziomie.

Waldek.

Skomentuj

sedana nieznam ale kolega ma 3d hatchback
                        wiem ze tam drzwi sa kompletnie plaskie i nawet niema dziury na glosik. chodzilo mi raczej o ogolny trend niz o ten samochod.
                        mialem robic panele do tego swifta ale jak zawsze znajda sie wazniejsze wydatki...

prawda jest taka ze wiekszosc osob poczatkujacych to wlasnie dzieciaki i to w dodatku uparte bo nas nie sluchaja - no to sory ze nam sie czasami pisac niechce

jak sam juz zauwazyles samochod kompletnie niejest przystosowany do przyzwoitego naglosnienia. zeby o czymkolwiek myslec trzeba by zrobic panele i przystosowac do jakos pod naglosnienie. ale to wymaga troche kasy i sporo pracy wiec nieiwem czy bylby sens wkladania w przygotowane miejsca byle jakich glosnikow.
                        zastanow sie co chcesz osiagnac i ile mozesz na to przeznaczyc bo na samym radiu ciezko zrobic instalacje...

Skomentuj

nowa Idea !

być moze uda mi się opchnąć moje PHASE PC 100.20 i w zamian zainstalować coś z 130mm średnicy, bo zauwazyłem że po małej przeróbce miejsc montażowych takie głośniki tam wejdą !!! Tweetery pozostaną w drzwiach w okolicy klamek.

Co powienienem wybrać, na co zwrócić uwagę, mówię o głośnikach w cenie do 200zł, zeby było jaśniej. :wink:

Skomentuj

Witam!
                            Montaż 13 zamiast 10 nie koniecznie musi dać lepszy efekt. To zależy od tego ile masz miejsca za głośnikiem. Wiem z doświadczenia, że takie komory są zazwyczaj za małe dla dobrych 10cm, którym ledwo magnes sie w nie mieści :/ Jesli wstawisz tam 13 o dużej dobroci to bedziesz miał wielki podbicie na wysokim basie, głośnik będzie się dusił. Poza tym idea uzyskania basu z głośników w desce jest kompletnie bez sensu. Niestety muszę Cię zmartwić, bo w tym aucie bez dość poważnych przeróbek nie uzyskasz dobrego dźwięku. Jeśli wstawisz bas w półkę, to i tak nie wysterujesz go z radia, jeśli dokupisz wzmacniacz to raczej ciężko widzę połączenie suba z głośnikami w desce. (jeśli w ogóle głośnik w półce można nazwać subem) Jest tak dlatego, że głośniki w desce nie będa w stanie dorównać poziomem na odpowiednio niskich częstotliwościach, aby poprawny podział był możliwy. Piszesz o wstawieniu głośników w tylne drzwi, dziwne, bo skoro nie masz miejsc fabrycznych z przodu, to chyba tym bardziej nie ma ich z tyłu? Jak chcesz zrobić coś rozsądnego, to trzeba dorobić panele do drzwi przednich, w miejsce 10cm w desce wstawić tweeter a w drzwi 16cm midbas i podejrzewam, że sub nie będzie Ci potrzebny.

Skomentuj

Waldek W., mam pytanie.
                              czy bylbys sklonny do zakupu paneli na drzwi zrobionych na wieksze glosniki dopasowanych do twojego samochodu?
                              bo jezeli niemasz czasu albo mozliwosci to chyba tylko takie rozwiazanie widze...
                              tak wlasnie sie z kolega zastanawialismy czy nie warto by zaczac robic takich paneli na sprzedaz...

Skomentuj

w sumie to miejsce na głośniki 13 cm w miejscach fabrycznych deski rozdzielczej nie są wcale takie małe, natomiast tam problem polega na tym, że za tymi głośnikami jest duzo wolnej przestrzeni zakłóconej tylko przez wiązki przewodów elektrycznych. Myślę, że jak odkręcę całą deskę rozdzielczą i przy okazji wygłuszę matami aluminiowymi ściankę pomiędzy silnikiem a przedziałem pasażerskim oraz przejrzę budowę całej tej dechy to podejrzewam, że zrobię jakieś mini-obudowy do tych 13cm głośników.

Poczekam tylko do wiosny jak będzie cieplej to się za to szczegółowo zabiorę. :lol:

Co do zabudowy głośników w tylnych drzwiach to faktycznie nie ma tam przewidzianego przez fabrykę miejsca montażu takich głośników, ale da się tam to zrobić i to nawet nie będzie takie trudne bo nie ma tam żadnej kieszeni czy schowka jak ma to miejsce w drzwiach przednich. W dodatku bez problemu wejdzie tam głośnik 16,5cm.

Dlatego też wolałbym nie ruszać przedniej tapicerki bo tam właśnie musiałbym ciąć kieszeń a nie wiem czy później udałoby się ładnie zabudować głośnik.

UKA napisałeś, że w miejsce 10cm w desce mozna wstawić tweeter... ok tylko że to jest DOLNA część deski rozdzielczej, więc nie wiem czy jest sens aby tweetery podawały dzwięk na wysokość kolana i nizej...

Moim zdaniem tweeter powinien zostać w okolicach klamki wewnętrznej. Jak na razie tam jest i odtwarzanie wysokich tonów moim zdaniem jest jak najbardziej poprawne.

Co do suba z głosnikami w półce, uważam że szansę miałby tu głośnik typu FREE AIR.
                                Widziałem coś takiego z firmy MacAudio, wiem zaraz mnie zlinczujecie że to jakieś badziewie ale zapytałem gościa który to kupił i zainstalował w Megane na tylnej półce i jest bardzo zadowolony z niskiego i ciepłego basu z tego głośnika.

Ja kombinowałem, aby taki głośnik MAC AUDIO MAC HYPER 380W FREE AIR 30 cm umieścić we wnęce po kole zapasowym w bagażniku, zrobić do niego otwartą konstrukcję na zasadzie szkieletu, tyle że nie wiem jak taki pomysł wypaliłby w moim SEDANIE ???

Głośnik jest na allegro i kosztuje 200zł, tutaj umieszczam link do aukcji z nim w roli głównej...

http://www.allegro.pl/item295719228_...gwarancja.html

[ Dodano: 2008-01-23, 21:19 ]
                                czy bylbys sklonny do zakupu paneli na drzwi zrobionych na wieksze glosniki dopasowanych do twojego samochodu?

pomysł z robieniem takich paneli jest bardzo dobry, tylko moim zdaniem najważniejszą kwestią i tak pozostaje wykończenie takich paneli, bo jesli miałby to być materiał typu KOC, to nie chciałbym takich paneli mieć u siebie w aucie.

Najlepiej wygładałyby w dobrej imitacji skóry, wtedy cenowo też mogłyby być atrakcyjne, no i musiałyby pasować kształtem i stylem do stylistyki wnętrza i kształtu drzwi, tak aby to się wzajemnie nie wykluczało pod względem estetycznym.

No chyba, że myślisz o tym aby do sprzedaży oddawać je w stanie "surowym" bez wykończenia.

w 3D tapicerka przednich drzwi jest łatwiejsza do wstawienia tam takich paneli, natomiast u mnie w sedanie jest kłopot, bo jest tam przetłoczenie i kieszeń połączona z tapicerką.

Skomentuj

UKA napisałeś, że w miejsce 10cm w desce mozna wstawić tweeter... ok tylko że to jest DOLNA część deski rozdzielczej, więc nie wiem czy jest sens aby tweetery podawały dzwięk na wysokość kolana i nizej...
                                  To gdzie tam sa te miejsca na głośniki? Myślałem, że w podszybiu, co one grają w podłogę? :o Najlepiej by było jak byś zrobił fotki. Bez tego możemy sobie wymyślać w ciemno :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                                    To gdzie tam sa te miejsca na głośniki? Myślałem, że w podszybiu, co one grają w podłogę? :o Najlepiej by było jak byś zrobił fotki. Bez tego możemy sobie wymyślać w ciemno :???:
                                    własnie TAK ! rzeczywiście te głośniki grają w podłogę. Można tak to ująć.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Waldek W., opcji moznaby zrobic kilka. kocyk chyba byloby najlatwiej polozyc ale osobiscie mi sie to tez niepodoba. myslalem o alkantarze lub malowaniu sprayem do zderzakow (podobna faktura do plastikow)
                                      co do stylistyki to lubie elegancje i priorytetem byloby zeby to wygladalo na fabryczne.
                                      prawdopodobnie w poniedzialek jade do faceta ktory profesjonalnie zajmuje sie laminatami na przyszkolenie wiec niedlugo ruszaja zabawy... ale sesja narazie przeszkadza

co do zdjec...
                                      miejsce na glosniki na srodku zdjecia

i widok drzwi w 3d

[ Dodano: 2008-01-24, 09:53 ]
                                      hehe wyprzedziles mnie...

widze ze masz nowszy model wiec bylby problem z panelami :/ bo kolega ma kompletnego "golasa"

Skomentuj

Waldek W., trzeba przyznać, że nieciekawie to wygląda. Cokolwiek nie wstawisz w te miejsca fabryczne, nie zagra to dobrze. Głośnikom trzeba zapewnić odpowiednie warunki i tego nie przeskoczysz. W tej sytuacji sopran w słupek i panel mdf na drzwi...w tym wypadku jestes w trochę lepszej sytuacji niż kolega PawłaS, bo korbka nie będzie Ci przeszkadzać w zagospodarowaniu otworu w drzwiach pod głośnik. Obawiam się tylko, że może nawet trzeba b y tu lekko wyciąć blachę na dole...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X