Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nie gra :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie gra :(

witam.opisze wszystko od poczatku... kupilem sonic 12 wzmacniacz hpb1502 i radyjko alpine ida-x001. podlaczylem wszystko jak pan ze sklepu przykazal yzn. glosnik podlaczylem na 2 ohm czyli jak pan mi wytlumaczyl(jak koniowi) plus z jednej strony glosnika,minus z drugiej a bieguny ktore zostaly polaczyc ze soba kablem.istalacja do wzmaka pociagnieta.wzmacniacz ustawiony na LP na mostku,glosnik podlaczony na mostku.i teraz PROBLEM.BRAK MOCY.cos tam sobie gra ale to juz lepiej mi glosniki w drzwiach graja :neutral: wszystkie potencjometry na wzmaku mialem skrecone na minimum.probowalem cos nim pokrecic ale nic to nie dalo.glosnik jak gral tak gra cichutko :sad: co zle zrobilem??ktos mi moze cos poradzic??aha no i w radiu tez podbilem glosnosc suba.pozdro.

jak on jest 2 cewkowy, a kazda cewka ma po 4 ohm, to z tego co widze to polaczyles je tak ze ma 8 ohm(szeregowo), więc się nie dziwię ze gra cicho :)
    sprawdź też sygnał , może jest za słaby.

Skomentuj

a czy ten wzmak jest stabilny w mostku przy 2 ohm?

2ohm to na kanał ale jeden mozna podłączyc.

podłącz na razie na jednym kanale, te 250W niby powinno suba ruszyc (o ile wzmak sie juz nie spalił)

Skomentuj

ale ze jak na jeden kanal??moglbys mi jasniej wytlumaczyc gdzie dokladnie mam podlaczyc kabelki?? :roll:

Skomentuj

jak on jest 2 cewkowy, a kazda cewka ma po 4 ohm, to z tego co widze to polaczyles je tak ze ma 8 ohm(szeregowo), więc się nie dziwię ze gra cicho :)
          sprawdź też sygnał , może jest za słaby.
          on ma 2 x 2R z tego co mi wiadomo ;]
          http://monacor.pl/catalogue-product....=62&SubKtg=322

alex24, no bez jaj, jak się nie ma tak elementarnej wiedzy to nie robi się samodzielnie instalacji.
          Więc tak , po koleji:
          http://diyaudio.pl/portal.php?show=3
          cewki łączysz SZEREGOWO i w tej samej fazie, czyli jakby tu powiedzieć "+ jednej z minusem drugiej", bo możliwe że podłączyłeś je w przeciwfazie - wtedy niedziwne że cicho gra.
          To powód numer jeden, numer dwa to odcięcie ustawione na minimalnym poziomie, numer trzy - za niski sygnał, numer cztery - złe połączenie cewek i 1R w rezultacie którego wzmak nie wytrzymuje i odrazu zabezpieczenia zwarciowe się włączają.
          Sprawdź to w takiej kolejności.

Skomentuj

TAK DOKONCA GLUPI TO NIE JESTEM BO JUZ KILKA RAZY SPRZET MI SIE UDALO PODLACZYC :razz: nie no ale teraz na powaznie.gosciu w hurtowni niby monter i fachuowiec narysowal mi karteczke ze mam podlaczyc do = z jednej strony do - z drugiej strony a to co zostalo polaczyc ze soba kablem.sam tego nie wymyslilem;/ prosze WAS bardzo napiszcie mi jak koniowi jak mam to wszysto podlaczyc bo szkoda to popalic :cry: moze jakis prosty i czytelny schemacik??z gory dziekuje.

Skomentuj

Tyle że zamiast obrazka głośnika wyobraź sobie cewkę ;]

Cewki łączysz SZEREGOWO, w jednej fazie - tak jak na rysunku.

Jeśli podłączenie głośnika do wzmaka jest tak skomplikowane to następnym razem proponuje się wyręczyć jakimś kolegą który wie o co w tym chodzi , ew pojechać do zakłądu gdzie podłączą CI głośnik pod wzmacniacz.
              W sumie to ciekami mnie jak instalacje zasilającą zrobiłeś...

Skomentuj

instalacje zasilajaca robil mi OLEJNIK we wroclawiu.problem w tym ze kupilem sprzet i od razu wyjechalem z nim do anglii a tu jeszcze nie znalazlem zadnego CAR AUDIO w okolicy.madrych anglikow tez nie spotkalem :wink: ale dzieki za odpowiedzi.i dzieki ze nie zostalem za mocno pojechany za moj brak wiedzy i profesjonalizmu :grin: a co do fachowcow we wrocku to po jakiego CH... ten gosc z carpowera kazal mi polaczyc pozostale bieguny kablem!!! :???: wczesniej nie mialem problemow z podlaczaniem audio bo kupowalem gotowe skrzynki i nie musialem sam podalczac glosnikow :grin: a co sadzicie o tym radyjku alpiny ktore kupilem??warte pieniedzy czy raczej bublowata zabawka??pozdro.

Skomentuj

Zamieszczone przez alex24
                  a co do fachowcow we wrocku to po jakiego CH... ten gosc z carpowera kazal mi polaczyc pozostale bieguny kablem!!!
                  Rozrysuj jak kazał Ci to połączyć...

Poczytaj sobie tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722

Skomentuj

madrych anglikow tez nie spotkalem
                    :lol:
                    po jakiego CH... ten gosc z carpowera kazal mi polaczyc pozostale bieguny kablem!!!
                    a zobacz rysunek ktory pokazal takero ;] masz 2 cewki ktore trzeba polaczyc razem. polaczenie jest szeregowe wiec jakos trzeba bylo zamknac obwod...

Skomentuj

dobra panowie.zwracam honor panu z carpowera.wszystko sie zgadza z waszym rysunkiem.glosnik byl od paczatku podlaczony.wlasnie wszystko porozkrecalem i dalej nie gra :sad: w radiu poziom suba na maxa. poziom mocy na wzmaku podkrecony a tu jak ledo gral tak ledwo gra :evil: co to moze byc??teraz ktos cos moze podpowie??

[ Dodano: 2007-12-29, 21:55 ]
                      i jeszcze jedno co to jest ta PRZECIWFAZA??

Skomentuj

co to jest ta PRZECIWFAZA??
                        polaczenie 2 cewek/glosnikow odwrotnie (jeden + z + a drugi + z -). wtedy w twoim przypadku glosnik by sie nie poruszyl (poza lekkimi drganiami) a w przypadku 2 glosnikow niebedzie basu.

skoro glosnik jest podlaczony to go zostawimy w spokoju.
                        sprawdzales czy na kablach jest sygnal?? tzn na kablach RCA. podlacz sobie sluchawki do wtyczki przy wzmacniaczu i zobacz czy cos zagra...

Skomentuj

no to mi wlasnie tak tylko drga ten glosnik.ale nie rozumiem troche twojej wypowiedzi.skad masz trzy plusy??
                          Zamieszczone przez Pawel S.
                          jeden + z + a drugi + z -).
                          nie kumam.tak podlaczylem glosnik jak na rysunku
                          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            podlacz sobie sluchawki do wtyczki przy wzmacniaczu i zobacz czy cos zagra...
                            teraz będzie problem jak podłączyć małego jacka do rca...

alex24, szczerze mówiąc to pojedź gdziekolwiek , nawet do jakiegoś media markt, saturna czy co tam jest w okolicy, dasz chłopakom pare dych to Ci podłączą bo widze z Twoją wiedzą to zaraz samochód w płomieniach stanie...

i jeszcze jedno co to jest ta PRZECIWFAZA??
                            http://www.google.pl/search?q=przeci...ient=firefox-a
                            Dostałeś link do car audio faq by Nazar, przeczytaj go.

[ Dodano: 2007-12-29, 23:33 ]
                            alex24, a jak masz filtr we wzmaku ustawiony ?

Skomentuj

czlowieku ja jestem a anglii na wiosce daleko od jakiegokolwiek miasta gdzie bedzie ktos kumaty. filtr mam ustawiony na LP.zreszta probowalem wszystkich ustawien i nic.tzn byla delikatna roznica jak zmienialem filtry ale dalej nie bylo mocy tylko lekkie pykanie.no wlasnie a jak tego jacka podlaczyc do czinczy?? :grin: a ten glosnik to w koncu dobrze podalczylem??patrzyliscie na rysunek??i prosze nie zbywajcie mnie tekstami o mojej niewiedzy bo po to jest FORUM zebyscie WY(madrzy)dzielili sie wiedza z mniej madrymi.mam racje??pozdro.

Skomentuj

czlowieku ja jestem a anglii na wiosce daleko od jakiegokolwiek miasta gdzie bedzie ktos kumaty.
                                tutaj poradzi sobie każdy kto potrafi np podłączyć wieże do komputera.

filtr mam ustawiony na LP
                                nie chodzi mi o to czy na lp czy hp tylko jak ustawiony na potencjometrze - jak nisko ucięty jest głośnik ?
                                Ustaw tak na połowę.
                                a ten glosnik to w koncu dobrze podalczylem??patrzyliscie na rysunek??
                                Dobrze.

Skomentuj

PIERWSZY RAZ MAM PROBLEM Z PODLACZENIEM AUDIO!!!nie rob ze mnie prosze debila.biore sie za sprawdzenie kabli sygnalowych.moze tam cos nie gra.

Skomentuj

Oczekujesz pomocy, a już chyba 3 raz bezskutecznie pytam się o to jak nisko uciąłeś głośnik... (filtrem LP)

Skomentuj

krecilem w kolko potencjometrem i nic sie nie zmienialo.dobra juz wszystko gra.przewody RCA byly zepsute.wszsytko gra :wink: teraz tylko jak podlaczyc kondensator i go naladowac przez jakas zarowke... :grin:

Skomentuj

teraz tylko jak podlaczyc kondensator i go naladowac przez jakas zarowke... :grin:
                                        a to kond bez elektroniki jest ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X