witam.opisze wszystko od poczatku... kupilem sonic 12 wzmacniacz hpb1502 i radyjko alpine ida-x001. podlaczylem wszystko jak pan ze sklepu przykazal yzn. glosnik podlaczylem na 2 ohm czyli jak pan mi wytlumaczyl(jak koniowi) plus z jednej strony glosnika,minus z drugiej a bieguny ktore zostaly polaczyc ze soba kablem.istalacja do wzmaka pociagnieta.wzmacniacz ustawiony na LP na mostku,glosnik podlaczony na mostku.i teraz PROBLEM.BRAK MOCY.cos tam sobie gra ale to juz lepiej mi glosniki w drzwiach graja :neutral: wszystkie potencjometry na wzmaku mialem skrecone na minimum.probowalem cos nim pokrecic ale nic to nie dalo.glosnik jak gral tak gra cichutko :sad: co zle zrobilem??ktos mi moze cos poradzic??aha no i w radiu tez podbilem glosnosc suba.pozdro.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nie gra :(
Collapse
X
-
jak on jest 2 cewkowy, a kazda cewka ma po 4 ohm, to z tego co widze to polaczyles je tak ze ma 8 ohm(szeregowo), więc się nie dziwię ze gra cicho :)
sprawdź też sygnał , może jest za słaby.
http://monacor.pl/catalogue-product....=62&SubKtg=322
alex24, no bez jaj, jak się nie ma tak elementarnej wiedzy to nie robi się samodzielnie instalacji.
Więc tak , po koleji:
http://diyaudio.pl/portal.php?show=3
cewki łączysz SZEREGOWO i w tej samej fazie, czyli jakby tu powiedzieć "+ jednej z minusem drugiej", bo możliwe że podłączyłeś je w przeciwfazie - wtedy niedziwne że cicho gra.
To powód numer jeden, numer dwa to odcięcie ustawione na minimalnym poziomie, numer trzy - za niski sygnał, numer cztery - złe połączenie cewek i 1R w rezultacie którego wzmak nie wytrzymuje i odrazu zabezpieczenia zwarciowe się włączają.
Sprawdź to w takiej kolejności.
Skomentuj
-
TAK DOKONCA GLUPI TO NIE JESTEM BO JUZ KILKA RAZY SPRZET MI SIE UDALO PODLACZYC :razz: nie no ale teraz na powaznie.gosciu w hurtowni niby monter i fachuowiec narysowal mi karteczke ze mam podlaczyc do = z jednej strony do - z drugiej strony a to co zostalo polaczyc ze soba kablem.sam tego nie wymyslilem;/ prosze WAS bardzo napiszcie mi jak koniowi jak mam to wszysto podlaczyc bo szkoda to popalic :cry: moze jakis prosty i czytelny schemacik??z gory dziekuje.
Skomentuj
-
Tyle że zamiast obrazka głośnika wyobraź sobie cewkę ;]
Cewki łączysz SZEREGOWO, w jednej fazie - tak jak na rysunku.
Jeśli podłączenie głośnika do wzmaka jest tak skomplikowane to następnym razem proponuje się wyręczyć jakimś kolegą który wie o co w tym chodzi , ew pojechać do zakłądu gdzie podłączą CI głośnik pod wzmacniacz.
W sumie to ciekami mnie jak instalacje zasilającą zrobiłeś...
Skomentuj
-
instalacje zasilajaca robil mi OLEJNIK we wroclawiu.problem w tym ze kupilem sprzet i od razu wyjechalem z nim do anglii a tu jeszcze nie znalazlem zadnego CAR AUDIO w okolicy.madrych anglikow tez nie spotkalem :wink: ale dzieki za odpowiedzi.i dzieki ze nie zostalem za mocno pojechany za moj brak wiedzy i profesjonalizmu :grin: a co do fachowcow we wrocku to po jakiego CH... ten gosc z carpowera kazal mi polaczyc pozostale bieguny kablem!!! :???: wczesniej nie mialem problemow z podlaczaniem audio bo kupowalem gotowe skrzynki i nie musialem sam podalczac glosnikow :grin: a co sadzicie o tym radyjku alpiny ktore kupilem??warte pieniedzy czy raczej bublowata zabawka??pozdro.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez alex24a co do fachowcow we wrocku to po jakiego CH... ten gosc z carpowera kazal mi polaczyc pozostale bieguny kablem!!!
Poczytaj sobie tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722
Skomentuj
-
Zamieszczone przez alex24madrych anglikow tez nie spotkalemZamieszczone przez alex24po jakiego CH... ten gosc z carpowera kazal mi polaczyc pozostale bieguny kablem!!!
Skomentuj
-
dobra panowie.zwracam honor panu z carpowera.wszystko sie zgadza z waszym rysunkiem.glosnik byl od paczatku podlaczony.wlasnie wszystko porozkrecalem i dalej nie gra :sad: w radiu poziom suba na maxa. poziom mocy na wzmaku podkrecony a tu jak ledo gral tak ledwo gra :evil: co to moze byc??teraz ktos cos moze podpowie??
[ Dodano: 2007-12-29, 21:55 ]
i jeszcze jedno co to jest ta PRZECIWFAZA??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez alex24co to jest ta PRZECIWFAZA??
skoro glosnik jest podlaczony to go zostawimy w spokoju.
sprawdzales czy na kablach jest sygnal?? tzn na kablach RCA. podlacz sobie sluchawki do wtyczki przy wzmacniaczu i zobacz czy cos zagra...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.podlacz sobie sluchawki do wtyczki przy wzmacniaczu i zobacz czy cos zagra...
alex24, szczerze mówiąc to pojedź gdziekolwiek , nawet do jakiegoś media markt, saturna czy co tam jest w okolicy, dasz chłopakom pare dych to Ci podłączą bo widze z Twoją wiedzą to zaraz samochód w płomieniach stanie...
i jeszcze jedno co to jest ta PRZECIWFAZA??
Dostałeś link do car audio faq by Nazar, przeczytaj go.
[ Dodano: 2007-12-29, 23:33 ]
alex24, a jak masz filtr we wzmaku ustawiony ?
Skomentuj
-
czlowieku ja jestem a anglii na wiosce daleko od jakiegokolwiek miasta gdzie bedzie ktos kumaty. filtr mam ustawiony na LP.zreszta probowalem wszystkich ustawien i nic.tzn byla delikatna roznica jak zmienialem filtry ale dalej nie bylo mocy tylko lekkie pykanie.no wlasnie a jak tego jacka podlaczyc do czinczy?? :grin: a ten glosnik to w koncu dobrze podalczylem??patrzyliscie na rysunek??i prosze nie zbywajcie mnie tekstami o mojej niewiedzy bo po to jest FORUM zebyscie WY(madrzy)dzielili sie wiedza z mniej madrymi.mam racje??pozdro.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez alex24czlowieku ja jestem a anglii na wiosce daleko od jakiegokolwiek miasta gdzie bedzie ktos kumaty.
Zamieszczone przez alex24filtr mam ustawiony na LP
Ustaw tak na połowę.
Zamieszczone przez alex24a ten glosnik to w koncu dobrze podalczylem??patrzyliscie na rysunek??
Skomentuj
Skomentuj