Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zepsuty wzmak??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zepsuty wzmak??

Witam
    Mam wzmaka cp hp-602 chyba nie pamiętam dokładnie modelu który napędza axx1010. Samochód około 2-3 tyg stał w garażu nie użuwany no i wczoraj odpaliłem go i nie załączał się subwoofer dopiero po około 20-30 min od zapalenia samochodu(włączenia radia) załapał i grał do tej pory aż go wyłaczyłem. Natomiast dzisiaj gdy jechał 2x po godzince wogóle nie grał. Doszłem że to coś że wzmacniaczem bo gdy podłączałem zwykły głośnik już nie na mostku to rzęził a sam subwoofer też było słychać ale gdy w radiu ustawiłem głośność na max i też po cichu rzęził i było słychać dopiero jak zajrzałem do bagażnika...

I tu mam pytanie czy to może być wina mrozu bo dość zimno ostatnio to w garażu też temperatura spadnie troche poniżej zera czy może jakiś problem ze wzmakiem...

Wcześniej nigdy nie było takie sytuacji zawsze wszystko było ok.

A może to wina ładowania akumulatora bez zdjętych klem bo przedwczoraj był ładowany niestety nie przeze mnie i nie wiem czy klemy były zdjęte...

Pozdawiam

Rzęził może bo we free air podłączyłeś ?
    Sprawdź kable sygnałowe.

Skomentuj

mam podłączone normalnie pod wyjście na wzmak a w zmaku pod wejście, tak jak mam od pół roku już ponad i grało dobrze... Ale już jestem prawie pewny że to ma związek z tym mrozem w nocy bo dziś cieplej było i załapał rano już po około 15 minutach. Chyba ten wzmak nie lubi zimna...

Skomentuj

WItam
        Raczej samo zimno nie powino mu zaszkodzić lecz są pewne elemety elektroniczne które pracują w określonej temp. są zależne od niej , duże znacznie ma też wilgoć , jeśli wzmacznicz mógł zaparowć to może też jest przyczyną , I jecze jedna rzecz chodzi mi po głowie mało prawdopodobne , morzliwe że we wzmacniaczu występuje na płytce tzw. zimny lut , metal pod wpływem temp. zwieksza swoją objętość , a pod wpływem zimna zmniejsza i morzliwe wtedy że rozłancza jakiś obwód , kiedyś spotkałem sie z takim przypadkiem , warto sprawdzić przewody i gniazdo bezpiecznikowe !!

Skomentuj

Czaruję...
        X