Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak spiąć głośniki JBL pod wzmacniacz Boschmann?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak spiąć głośniki JBL pod wzmacniacz Boschmann?

witam mam dwa głośniki jBL GTO1002D i wzmacniacz Boschmann 990ATX 2x450W 4ohms 2x900W 2ohms. wzmacniacz z dwoma wyjściami więc każdy głośnik pod swoje wyjście. Jak powinienem założyć zworke na głośnikach tak żeby odpowiadały temu wzmacniaczowi głośnik.
    jeden kolega powiedział mi że cewki powinienem połołączyć szeregowo wtedy wyjdzie 4 ohm (tak jak na fodce)
    drugi że łącze cewki równolegle 2 blaszkami (- z - i + z+) bo bede miał na kanał 4 ohm że wzmacniacz będzie miał dopuszczalne obciążenie 2ohm (zpiąć w 4ohm to wyjdzie obciążenie sumaryczne 2ohm) I teraz niewiem jak to podłączyć więc proszę o pomoc.
    Załączone pliki

http://diyaudio.pl/portal.php?show=3

Skomentuj

dobże ale nie wiem które z połączeń odpowiada wzmacniaczowi żeby go nie spalić czy zpięcie głośnika szeregowo czy równolegle
      i jeśli głośnik będzie zpięty na 1ohm to bedzie ciszej grał niż ten co byłby spięty w 4ohm

Skomentuj

Glosnik ma 250W rms a boschmann ma przy 4 om 450 W (w to watpie ale ze 300 pewnie ma) a przy 2 om ma 900W (tez watpliwe) . Teraz pomysl chcesz glosnik majacy 250 W zpiac na 1 om?? wzmak sie wylaczy a przy okazji moze zdazy spalic glosnik. Jezeli glosnik bedzie spiety na 1 om to pobieralby wieksza moc niz ten 4 om.
        Sugeruje Ci polaczenie szeregowe cewek glosnika Co da impedancje wypadkowa 4 om i w tedy wzmak odda te 300W (bo w 450 watpie) co nie powinno zaszkodzic ani wzmakowi ani glosnikowi.
        Alez zakrecony post wyszedl :razz:
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

a moze by tak ktos podal podstawowa informacje - ilo ohmowe sa te cewki??
          czy to jest 2x2ohm?? czy 2x4ohm??

Skomentuj

głośnik ma 2 cewki po 2ohm , i chcę takie 2 głośniki podłączyć pod ten wzmacniacz

Skomentuj

no to pozostaw zwore tak jak jest na zdjeciu

Skomentuj

Czaruję...
              X