Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejne pytanie z serii; jaki głośnik pod wzmacniacz?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejne pytanie z serii; jaki głośnik pod wzmacniacz?

Witam jak w temacie, ostatnio stałem sie posiadaczem wzmacniacza infinity RA 6006, zdaje sobie sprawę że nie jest to najwyższa półka, ale ze względu na ograniczony budżet mam zamiar na razie sie z nim nie rozstawać, i zaczynam się rozglądać za jakimś głośnikiem lub dwoma głośnikami do woofera, z tego co się dowiedziałem producent podaje że wzmacniacz ten dysponuje mocą 4x50W + 2x 75W r.m.s z tąd też pomysł dwóch głośników bo mamy dwa wolne kanały, które ewentualnie można zmostkować, i tu moje pierwsze pytanie co będzie korzystniejsze dwa głośniki czy jeden, na pewno napiszecie że to zależy jakie, i tu moje drugie pytanie co polecacie, zdaje sobie sprawę ze wzmacniacz ten nie dysponuje kosmiczną mocą, ale w tej chwili zależy mi bardziej na brzmieniu niż na masowaniu pleców, dodam ze wcześniej miałem różnego rodzaju wynalazki jeśli chodzi o głośniki, w tej chwili jest STX AP pomijając fakt że wydaje mi sie iz ten wzmacniacz nie daje sobie z nim rady (wcześniej grał na ESX V200.2 i jest znaczna różnica) już po prostu nie zadowala mnie to jak gra STX AP, chciałbym zrobić jakąś zmianę, biorąc pod uwagę to że w tej chwili dysponuje słabszym wzmacniaczem który według mnie nie daje sobie rady z STXem.
    Kwota która mógłbym przeznaczyć na nowy przetwornik to jakieś 400zł wiadomo że jest to jeszcze trochę elastyczna kwota, ale raczej wolał bym jej nie przekraczać, i teraz następne pytanie czy w tych pieniądzach można kupić coś z czym poradzi sobie mój infinity a jednocześnie będzie lepsze od STXa ?Czy może w tych pieniądzach szkoda zawracać sobie głowę i na razie zostać przy STXe AP a dozbierać kasy na głośnik wyższej klasy?Albo wogólę zmienić ten wzmacniacz?
    Ale wracając do tematu głośnika myśałem o przetworniku Intertechnik mds08 albo ewentualnie 2 sztukach lub hertz HS 250, ES 200, z tym że są to w zasadzie strzały w ciemno bo głośniki te znam tylko z opowiadań, tak ze proszę o jakieś sugestie porady lub konkretne propozycje głośników pod ten wzmacniacz, dla przypomnienia napisze że budżet to max 400zł zależy mi przede wszystkim na brzmieniu, a nie na dudnieniu, acha słucham w zasadzie wszystkich gatunków muzyki, aczkolwiek przeważa house, trance i regge:) samochód to astra F.
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

zdecydowanie Intertechnik MDS 08 - jest to glosnik najlepszy moim zdaniem do, spokojnie, 600zl :mrgreen: na pewno nie bedziesz nim zawiedzony.
    Hertzow nie polecam, mialem przed mds ES200 i nawet przy duzej mocy wzmacniacza nic z tego dobrego nie ma. Basu duzo, trzesie, ale monotonia i tendencja do dudnienia. ES250 i wieksze to juz za duzo jak dla tego wzmacniacza.

Skomentuj

popieram kolege. MDS08 to naprawde dobry glosnik. jako alternatywa moze byc tez mivoc XAW 210 jezeli lubisz bardziej miekki bas

Skomentuj

Ta bo MDS08 to hiend a koledzy chyba nic innego nie slyszeli bo tylko jedno potrafia polecic... choc nawet nie zainteresowali sie nadwoziem Opla, bo w sedanie IT, nawet w br, duzo nie podziala.
        Pan_sowa, powiedz dokladnie ktore kanaly wzmacniacz wykorzystujesz? napisales o dwoch ktore mozna zmostkowac, czyli uzywasz 4x50 a zostaly 2x75?
        Tutaj wtedy ciezko bedzie podlaczyc 2 glosniki, nawet IT 08. Jak podlaczysz cos pod te 75rms to za dobrze nie zagra.
        Zostaje mostek. W mostku wychodzi ok 250-300rms pewnie. O zejscie do 2ohm na mostku watpie.
        Dolozyc zawsze mozna, ale tez pamietac trzeba, ze wtedy wzmacniacz zaczyna niedomagac.
        Ale jak mozesz dolozyc to np RE Audio SR10. Jest teraz promocja. Tak 600zl to 50% wiecej, ale oplaca sie, potem wrzucisz mocniejszego wzmaka i z jakoscia bedzie tez moc.
        Zawsze tez zostaje w podobnej cenie DLS W310 albo Udim JR1004. I nie musisz sie meczyc ze skrzynia BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
          Zostaje mostek. W mostku wychodzi ok 250-300rms pewnie.
          jakim cudem??

Ta bo MDS08 to hiend a koledzy chyba nic innego nie slyszeli bo tylko jedno potrafia polecic...
          bo teraz jest tani i dobry ;]

w podobnej cenie DLS W310
          mam W312 i jakos niewidze sensu placic tyle za niego

Skomentuj

A pomyslales ze W312 to co innego niz W310?:) nie, bo ta sama seria wiec tak samo gra?:)
            Niedaleko szukajac mamy IT10 i IT12. Gdzie 10tka to klasa a 12 to .. srednie granie.

Z moca w mostku strzelalem od 250-300rms. Potem znalazlem dane producenta na 250rms. Wiec jednak cuda sie zdarzaja.

IT08 jest dobry i tani bo jest tani i dobry? ale nie tylko on istnieje na tym swiecie...

Skomentuj

Marcy$ tak to juz jest, ze jezeli chodzi o jakosc to mds08 chyba najlepszy glosnik w swojej cenie. Mam go w kombi i nie w glowie mi zmieniac, zreszta musialbym wydac 600zl, zeby bylo lepiej...
              Glosnik μ-Jr. 1004 v.2 tez niezly. A dls nie za mocne

Skomentuj

Zamieszczone przez perfectblossom
                Marcy$ tak to juz jest, ze jezeli chodzi o jakosc to mds08 chyba najlepszy glosnik w swojej cenie. Mam go w kombi i nie w glowie mi zmieniac, zreszta musialbym wydac 600zl, zeby bylo lepiej...
                Glosnik μ-Jr. 1004 v.2 tez niezly. A dls nie za mocne
                A sluchales cos innego czy wrzuciles MDS08 i tylko go chwalisz? a reszta to odsluchy 5 minutowe?
                Chyba nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. Pisalem pare razy ze tez lubie Intertechnika, ale nie robmy z niego jakiegos hiendu bo to jest poprostu smieszne i zalosne. TO NIE JEDYNY sub na tym swiecie, a sprawiacie wrazenie jakby tylko on istnial.
                DLS nie za mocne? to chyba naprawde go nie sluchales.
                Pomijajac fakt ze na tym DLSie wlasnie jest MP w EXP5 kan.

Skomentuj

mam sie chwalic co mialem? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
                  owszem mialem "kilka" subow, napedzanych roznymi wzmakami. A co do dls, czy nie za mocny to mialem na mysli czy aby nie za duzo pradu potrzebuje?
                  Gdzie ktos pisal, ze mds to hi end? najlepszy w swojej cenie-proste :mrgreen:
                  jakiegos DLS 12" sluchalem, ale auto cabrio, wzmak jakis duzy dls, A6 chyba.
                  Nikt nie pisal, ze mds to jedyny sub, ani, ze tylko on istnieje. Kazdy rzuca propozycje.
                  Kto tu nie czyta? :twisted:

[ Dodano: 2008-02-06, 18:52 ]
                  mialem za to okazje bezposrednio porownac μ-Jr. 1004 v.2 z mds08, hertzem es 200, es250, JL 10w0. No ale moge byc nieobiektywny bo ktos mi napisze, ze to odsluchy 5minutowe :cool:

Skomentuj

Ja porownywalem kilka subow z IT08 na tym samym systemie. I godnym konkurentem jest tez CV HED10. JL 10W0 tez odpadl, choc to raczej kwestia upodobania. PHD CF10 tez odpadl. JR1004 pasuje calkiem niezle.
                    DLS W310 potrzebuje tyle samo mocy ile IT08.

Skomentuj

no, vega to vega :twisted: musze z ciekawosci teraz podlaczyc takiego dls

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odzew.
                        Na początek jeszcze kwestia sprostowania

bo w sedanie IT, nawet w br, duzo nie podziala
                        Astra F to nie sedan, to 3 drzwiowy Hatchback (nadwozie jak GSI) czyli nie potrzebujemy w tym przypadku kosmicznych mocy żeby dzwięk przedostał się z bagażnika do wnętrza samochodu jak jest to w sedanie.

powiedz dokladnie ktore kanaly wzmacniacz wykorzystujesz? napisales o dwoch ktore mozna zmostkowac, czyli uzywasz 4x50 a zostaly 2x75?
                        Akurat miałem na myśli te dwa kanały 2x75 które to teoretycznie są przeznaczone na woofer, bo w tej chwili mam wykorzystane dwa przednie kanały , gra na nich system mac super audio, nawiasem mówiąc jestem z niego bardzo nie zadowolony, połakomiłem się bo miałem okazje tanio kupić ale jest to według mnie naprawdę kupa, fakt że jest to ogólnie niska półka ale bardzo sie zawiodłem, muszę go wymienić na coś innego...ale wracjąc do tematu nic nie stoi na przeszkodzie żeby ewentualnie przedni system podłączyć na kanały przeznaczone dla woofeera i wtedy zostaną 4 wolne kanały które możemy zmostkować jeśli zdecydował bym sie na dwa głosniki ale nie wiem czy to ma sens czy usłyszę tych parę wat więcej?

A co do głośnika przeglądnołem sobie przed chwila wszystkie wasze propozycję i wszystko jednak skałnia sie ku MDS08, nie oszukujmy się, przdewszystkim ze względu na cenę, nikt nie musi mnie przekonywać do wyższości np. DLSa ale różnica w cenie jest znaczna a to mnie najbardziej ogranicza, jeśli MDS w swojej klasie cenowej zbiera same dobre opinie to bez stresu jestem w stanie wydać te 200-300zł na niego, pobawić sie z obudowami i samemu ocenić czy pasuje mi ten głośnik.
                        Zakładając że zdecyduje sie na Intertechnika to mam jeszcze pytanie do tych którzy mają ten przetwornik, jak wygląda w praktyce sprawa z napędzeniem tego głośnika, jakiego rzędu moc jest dla niego najlepsza, przypuszczam ze nie jest zbyt prądożerny, ale czy mój infinity podoła wykrzesać z niego to co najlepsze?No i jeszcze pytanie BR czy closed?Z tego co znalazłem to wszyscy skłaniają sie ku BR, jeszcze nie robiłem żadnych symulacji, ale zależało by mi raczej na szybkim basie bez mulenia i buczenia.

I jeszcze na koniec dostałem ofertę kupna takiego oto głsonika http://www.allegro.pl/item305097922_...wucewkowy.html
                        przyznam szczerze i bez bicia ze jest mi on całkiem nie znany tak ze chętnie wysłucham waszych opinii.

Skomentuj

W takim razie zrob tak. 2x75 na przod. a z tych 4x50 zrob mostek, w mostku pewnie kolo 140rms a to powinno stykac. Wrzuc wpierw jednego a potem drugiego IT08.
                          Doradzam do wymagan skrzynie zamknieta. Jesli za wysoko sie potnie albo da szybka muzyke BR potrafi lekko przydudnic czy przymulic po prostu sie gubi. A dwie sztuki w zamkietej swoje SPL beda miec.
                          Do tego jest teraz promocja :
                          http://www.allegro.pl/item304873932_...ga_promo_.html
                          Do tego wysylka gratis. Wiec moze by sie udalo uciulac od razu na dwie sztuki.

PS. Infinity mocowo raczej bedzie odpowiadac, bardziej pytanie o brzmienie i wspolczynnik tlumienia. RMS nie rowny RMSowi. Jednak dajac ok 120-140rms powinno byc dobrze.
                          ps2. Astra F tez byla w sedanie:)

Skomentuj

osobiscie niesluchalem MDSa w obudowie zamknietej ale niedlugo to sie zmieni. sluchalem go w obudowie b-r 20 litrow i niema mowy o buczeniu czy dudnieniu - jest bardzo przyjemnie
                            mocowo starcza mu 120W uniamp wiec te 140-150W z infinity mu w zupelnosci starczy.
                            no i raczej niewidze sensu stosowania 2szt - przeciez jezeli chcesz ilosc to mozesz kupic inny glosnik

Skomentuj

te mds to z car audio reda, facet sie tym zajmuje profesjonalnie takze warto od niego kupic, na pewno doradzi tez 19 litrowa skrzynie BR z tunelem o srednicy 7cm i dlugosci okolo 26cm... Nie ma mozliwosci zeby zadudnilo! Zamknieta zagra w astrze, ale zdecydowanie polecam ta konfiguracje z br.
                              Sam mialem najpierw w zamknietej i troszke podczas jazdy malo bylo go sluchac, w br juz jest dobrze.
                              Napedzalem go sonym XM-40costam (lipa bo ciecie na 80Hz), pare dni audisonem srx-3, μ-dimension Jr. 5.2x (zajefajny klocek), hifonics zs6400(aktualnie) i w zasadzie najmilej wspominam kooperacje z μ-Jr. 5.2x (mostek 150W rms) i gralo bardzo przyjemnie. W tej chwili mds dostaje 340W rms i trzyma sie dobrze, nigdy nie jest za cicho a gra jako uzupelnienie przodu. Rozwazam zakup drugiego :wink:

jesli masz sztywno zamocowane glosniki z przodu to o ile nie przesadzisz z moca, moze byc lepiej. Wieksza kontrola basu najpierw moze sie dac uslyszec, takie przynajmniej mialem wrazenia jak zmienilem z 40 na 80W zasilanie na przod.

[ Dodano: 2008-02-06, 21:06 ]
                              a ten Orion to drogi glosnik :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-06, 21:07 ]
                              co ja pisze, pradozerny troche, a nie drogi

Skomentuj

Faktycznie moze zle sie wyrazilem. Dudnienia niema, ale przy szybkich kawalkach clubowych troszke sie gubi...A na pewno szkodzi mu zbyt wysokie ciecie. Moim zdaniem do 70hz powinno sie go ciac. Zalezy to tez od samochodu.
                                Fakt, zamiast dwoch mozna jeden zwykly... no ale to juz wybor autora tematu.
                                Napisal na poczatku o 2 sztukach "jakis". Wiec teraz to jest mozliwe.
                                perfectblossom, majac 340RMS zainteresuj sie moze 10tka MDSa, jesli Ci takie granie pasuje po MDS08. Druga sztuka zyskasz cisnienie, ale bez nizszego zejscia.

Skomentuj

Marcy$ sluszna uwaga, ale zamierzam sie rozstac z tym wzmakiem i wrocic do czegos z rodzaju μ-Dimension, a wiec chyba mds zostanie. Drugi do domu :wink:

Skomentuj

Dudnienia niema, ale przy szybkich kawalkach clubowych troszke sie gubi...
                                    eeee UKA mu dawal szybki bit i ladnie sie wyrabial. ale to byly dobrej jakosci nagrania wiec...

zainteresuj sie moze 10tka MDSa, jesli Ci takie granie pasuje po MDS08
                                    powiadzasz ze bardziej godny zainteresowania?

Skomentuj

Czyli chyba nic innego nie slyszales, albo nic szybkiego. Gubi sie. Nie czesto ale gubi. Nagrania byly dobre. Trzeba by posluchac cos szybkiego :)
                                      Wg mnie to 10tka dopiero pokazuje klase.

Skomentuj

no w sumie zdarza mu sie :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X