Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

oldschoolowe car audio - etap projekt....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

oldschoolowe car audio - etap projekt....

Hejka,

jestem na etapie projektowania CA do mojego Volvo 740.
    Ostatnio kupilem alpine 7915m i jestem zakochany w jej naturalnym brzmieniu.
    Chcialbym zrobic CA na klockach pasujacych do tego sterownika.
    Obecnie moje CA wyglada nastepujaco:
    - Alpinka 7915m
    - jakis starszy Blaupunkt 4x35
    - PB S5C

W powyzszym zestawie nie odpowiada mi zbytnio wyeksponowana gora, ale z tego co czytalem jest to wada PB.

Jaki wzmacniacz sugerujecie do powyzszego zestawiu? Myslalem o Alpinie V12, jakims starszym SoundStream, czyms co bedzie pasowalo brzmieniowo do sterownika.... Budzet powiedzmy do 800zł - używka

To samo tyczy sie zestawu przedniego. Chciałbym cos najbardziej naturalnego i czystego w brzmieniu. Cena do 800zł.

Sub. Ten element jest jedna wielka zagadka dla mnie. Nie mam zadnego doswiadczenia w tej materii. W bagazniku moge zagospodarowac jakies 30l na skrzynie.

Dziekuje za wszystkie sugestie...

Za duzo gory moze byc zarowno wynikiem PB jak i Alpiny... az tak naturalna ona nie jest jak sie poslucha paru innych radyjek. 7915 i to dobre, ale tylko dobre radyjko..
    Alpine V12 to znow ryzykowany wybor jesli szukasz lagodniejszego brzmienia. Podobnie jak Soundstream.
    Do tego 7915 i na gorze masz same igielki
    Wzmak za 800zl.... to juz mozna wybierac. Audio art 200.2xe (choc tez najlagodniejszy nie jest, ale wystarczajaco). Czasem moze sie zdarzyc ze za ok 900zl sie znajdzie Sony M1. Phoenix Gold M100. Audisony VR209. Jest pare klockow a to zalezy co akurat siedzi na rynku.
    Zestaw za 800zl to moze byc DLS R6A, Dego PO650.
    Subik i wzmak do niego to trzeba by znac kase.
    Pozdrawiam

Skomentuj

mowiac szczerze, ludzilem sie ze z jednego wzmaka napedze przod i suba :)
      Budzetu na wzmaka i subika nie podam, bo na razie jest on daleko w planach.
      Niemniej jednak chetnie bym sie dowiedzial co budzetowego wstawic aby ladnie sie komponowalo z tymi DLSami i np. Audisonem...
      Na co mam sie przygotowac?

Skomentuj

Mozna z jednego wzmaka napedzic przod i suba. Jasne ze mozna. Ale trzeba wtedy dokladniej dobierac sprzet. A i sam wzmak by musial swoje kosztowac zeby nadac dynamiki subwooferowi oraz jakosci na przod.
        Te Volvo to jaka buda? jesli sedan to jednak dobrze by bylo na 2 wzmaki pojsc. W sedanie z basem czesto bywa ciezej, i lepiej wiecej mocny dawac na mocniejszy glosnik, zeby sie przebic.
        Powiedz tez czego oczekujesz od subwoofera i jakiej muzyki sluchasz. Masz juz jakies doswiadczenia, moze wczesniej cos Ci juz pasowalo?
        Audio art 200.2xe + DLS R6A... a na suba to np Signat RAM3 (tanie i dobre na suba) ok 400zl, plus RE Audio SR10 - im wiecej i czesciej slucham tym bardziej sie do niego przekonuje. Czyli zestaw subbasowy to ok 1000zl.
        A co z okablowaniem? to swoja kase pociagnie..tak samo jak odpowiednie materialy tlumiace.
        Jak bedzie za drogo to pomyslimy, wtedy cos w uzywkach - zarowno glosnik jak i drugi wzmak. Glosniki na przod tez sie znajda...

Skomentuj

samochod do Volvo 740 sedan. Z przodu orginalnie siedza 130tki, z trudem da sie wstawic 160tki.

Wygluszenie: podloga jest dosyc dobrze wygluszona fabrycznie, drzwi wygluszalem mata bitumiczna, na Dynamata po prostu szkoda mi kasy, moze nie slusznie, ale mimo wszystko.

Muzyka: slucham de facto metalu, rocka, jazzu, czasem powaznej.

Zalozenia: chcialbym osiagnac bajkowe brzmienie Led Zeppelin, U2, Depeszow, etc. Chcialbym aby wszystkie tony byly zrownowazone, bas byl gleboki acz szybki.

Co do suba to sie nie wypowiadam, niestety nie mam znajomego zadnego fana CA :) wszyscy maja albo fabryczne instalacje, albo tylko przednie zestawy.

Kable: Przy montazu bedzie wywalony caly srodek auta i instalacja poprowadzona zgodnie z kanonami. Powaznie zastanawiam sie nad zasileniem wzmakow kablami spawalniczymi (mam do nich dostep), sygnalowe oczywiscie beda dobre beztlenowce :)

Skomentuj

Przejzyj gdzies galerie - jak sie montuje przedni system oraz co to znaczy dobre wygluszenie i solidny montaz - to podstawa przedniego systemu, a sam przod to podstawa calego audio.
            Warto sie przemeczyc zeby wrzucic 165mm. Naprawde warto.
            Kable spawalnicze czemu nie. RCA musze byc dobrej jakosci. Zakladajac ze wrzucisz cos klasy o ktorej mowimy, to nie beda to kable za 40-50zl... chyba ze recznie samemu zlozysz.
            A tak przydaloby sie wiecej...
            gadamy gadamy ale bez konkretow.. to co teraz chcesz za ile itp??:)

Skomentuj

Podstawy juz lyknalem (tak mi sie wydaje).
              W tej chwili mam wygluszone przednie drzwi, 130tki przykrecone do pierscienie MDF, na to zalozony boczek. Jak mowilem wygluszenie mam z maty dekarskiej. Zdecydowalem sie na nia po lekturze kilku forow, podobno jest lepsza od app i nie peka zima....
              RCA oczywiscie beda dobrej jakosci, jeszcze nie przerabialem tego tematu, ale tu raczej nie bede oszczedzal...

Znalazlem symbol mojego obecnego wzmacniacza, to Blaupunkt BQA 140.
              http://www.volvoforum.pl/topics43/bl...zyc-vt9714.htm - takie jak to tylko 4x35... wiem, szalu nie ma

Skomentuj

Dekara nie wyglusza... praktycznie nic. APP to mata tlumiaca, wiec lepiej bylo pomieszac obie...
                Pod tapicerka tez zle. Jesli szukasz rownowagi tonalnej. Glosnik w drzwiach o srednio-niskotonowy. Czyli gra srednie tony tez.. i wszystkie zamiast wprost do ucha docierac graja pieknie pod tapicerka. Tutaj by sie przydal panel zrobiony z tapicerki tak zeby glosnik wyciagnac na wierzch.
                Blaupunkt faktycznie bez rewelacji.. znajdzie sie cos ciekawszego jak bedzie wiadomo co chcesz teraz kupic, co kiedys itp..
                Warto wpierw sie zajac przodem a na koniec zostawic subwoofer. A niejeden raz sie zdarzalo ze sam system przedni (odpowiednio zamontowany i zestrojony) wystarczal.

Skomentuj

chyba zle mnie zrozumiales, pod tapicerka oznacza ze glosnik nie jest montowany do tapicerki :) na glosniku jest standardowa maskownica, wiec nic nie tlumi dzwieku.

jak sie zrobi cieplej zerwe ta dekare i wyglusze porzadnie drzwi, tak aby chociaz to bylo juz zrobione na tip top..

dzieki za pomoc.

Skomentuj

No stary, jakby to bylo pod tapicera bez maskownicy to w ogole bez sensu... ale nawet jak tapicerka ma maskownice to bez rewelacji....
                    Panel usztywnia tapicerke, glosnik siedzi mocno... poprawia sie kick bas.
                    No a pod ta maskownica to do glosnika pewnie przerwa, wiec glosnik pompuje pod tapicere...

Skomentuj

chyba sie nie rozumiemy :)
                      u mnie jest to zrobione w nastpujacy sposob:

do drzwi jest przekrecony dystans z mdfu, do niego glosnik. na to zalozony jest boczek. Boczek nie nachodzi w zaden sposob na glosnik.

Skomentuj

Poka foto jesli masz

Skomentuj

niestety nie mam :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X