Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór sub'a do alpine v12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór sub'a do alpine v12

Witam,
    Posiadam następujący zestaw. Przód: Helixy db62 napędzane przez alpine v12 f300 (4 kanały - dla suba w mostku 120 rms).
    Wzmak ma aktywna zwrotnicę i planuje helixy skręcić na około 80- 90 hz a na pozostałe dolne pasmo szukam fajnego suba.
    Słucham wszystkiego po trochu ale generalnie: pop, metal, techno, muzyka filmowa, czasem dance.
    Chciałbym żeby bas był niski, mięciutki a jednocześnie precyzyjny pozwalający łatwo i wyraźnie usłyszeć np. "stopę". Nie wiem czy closed czy br. Chciałbym się zmieścić w 600 zł. Jakie macie propozycje?

Pozdrawiam

To ja uprzedze tutaj fanow "only IT08"... Co prawda moca pasuje do wzmaka ale....
    Jesli chcesz niskiego basu sluchac to skrzynia br, a skrzyni br radze nie ciac do 90hz a nizej.
    Do tego czasem potrafi sie on zgubic. W zamknietej to raczej dolu za duzo nie bedzie.
    W tej cenie jest pare np Udim jr 1004, JL 10W0, DLS W310. Wybieralbym miedzy 1 i 3
    Jeszcze tylko napisz jaka buda samochodu...

Skomentuj

Samochód to hatchback/coupe

Skomentuj

Marcy$, akurat MDS tutaj pasuje idealnie :razz: no moze poza kasa...
        jezeli masz taka kase to ja bym sie rozgladal jednak za mocniejszym wzmacniaczem bo niestety na suba 120W to troche malo :???:

Skomentuj

wzmacniacza raczej nie chciałbym zmieniać bo fajnie gra z przodu:) więc przyszły sub musi się zadowolić 120 watami. MDS cenowo jest bardzo przystępny i wstępnie będę się chyba przymierzał...swoją drogą to ciekawe że głośnik za 250 zagra podobnie (troche gorzej?) jak głośnik za 600. Rozumiem że skrzynia BR bedzie lepszym wyjściem?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
            swoją drogą to ciekawe że głośnik za 250 zagra podobnie (troche gorzej?) jak głośnik za 600
            nie za 250 ale za niecale 160!! http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496
            a czy zagra lepiej? trudno powiedziec. jezeli porownasz go z takimi produktami jak JBL, magnat i inne marketingowe smieci to zdecydowanie lepiej zagra. niewiem jak to bedzie w przypadku czegos lepszego ktore gra tak jak kosztuje (co w przypadku CA zadko sie zdaza)

Skomentuj

Jesli chodzi o cene to MDS to nie jest marketowy shit i tego bym sie nie bal, a lepiej zawsze kase miec w kieszeni to fakt.
              Pawel S., idealnie? ciekawe... a jak sie odniesiesz do tego co napisalem na poczatku?
              Ladne buczenie bedzie w br przy 90hz;] nie zawsze ten Twoj ideal sie spisze...
              vxam, to hatchback czy coupe? bo to roznica. W 3d np bas latwo sie rozchodzi i nie trzeba czegos niesamowicie mocnego zeby sie przebic... w coupe (tez zalezy ktorym) bywa juz problem.

Skomentuj

Pod 120 wat polecam JL Audio 10W0-4 lub 12W0-4 ( 125wat rms), nie narabią ogromnego hałasu ale zagraja z klasą, używki od 300pln ( wczoraj sprzedałem 10W0-4 w skrzyni closed z MDF za 300pln a sam mam obecnie 12W0-4)

Skomentuj

Marcy$
                  samochód to opel calibra, wg mnie to trzydrzwiowy hatchback

Skomentuj

No i od razu wiadomo o co chodzi:) Faktycznie brak stalowej polki jak w sedanach nad bagaznikiem sprawia ze nie powinno byc (choc to male wrozby) problemu.
                    Pytanie jeszcze czy sam bedziesz robic skrzynie? z br do IT08 to nie takie hop a do reszty wymienionych glosnikow skrzynia zamknieta, ktora toleruje bledy.

Skomentuj

Jeżeli zdecyduję się na ITT08 z br to myślałem kupić gotową skrzynię o litrażu powiedzmy 20L i zamontować do niej br o odpowiedniej długości i średnicy chyba że są dostępne dedykowane pod iTT08. Jeżeli wybiorę rozwiązanie ze skrzynią zamkniętą to będę kupował gotową.

Skomentuj

Czyli tak czy tak gotowa
                        Dokladnie nie pamietam wymiary BR do IT08, ale wiem ze byl dosyc dlugi i nie tak prosto go wmontowac. SKrzynka wtedy jest dluzsza, wezsza a port BR na boku skrzyni. Tak m.in. robi Michal z caraudioredy.
                        Skrzynia zamknieta pod 10" glosnik to powinno byc ok 20l i jest to swojego rodzaju skrzynia uniwersalna. 25cm glosniki z reguly okolo 20l potrzebuja. Bedziesz mogl zmieniac i sluchac jak bedzie okazja.
                        160zl za IT08 to dobra cena. Mozesz sprobowac z nim a jak nie podejdzie to sprzedac raczej bez straty. Jesli wczesniej nie miales kontaktu z jakims dobrym car audio (albo home audio) to bedziesz zadowolony. Tylko sceptycznie bym podchodzil do niego biorac pod uwage Twoje wymagania, co zreszta na wstepnie napisalem.
                        Jesli masz dobrze przygotowane drzwi dla systemu przedniego. Sztywno zamontowane woofery, i zejdziesz na przodzie do ok 70hz, wtedy subik ponizej tej czestotliwosci zagra milo, choc na techno i tak bedzie potrafil sie gubic. Z drugiej strony sama muzyka wymagajaca jakosciowo nie jest... katowalem sie tym kiedys i wiem o co biega

Skomentuj

System przedni chodzi w wytłumionych przeze mnie mata dekarską drzwiach, wymieniłem głośniki na helixy i zamontowałem je na dystansach z mdf'u. Na tą chwilę będę się chyba przymierzał mimo wszystko do ITT08 chyba że ma ktoś jeszcze inną propozycję?

Skomentuj

Inna propozycja?:)
                            Zawsze mozna przedni system w biampingu na alpince pociagnac. Dokupic drugi wzmak na suba, taki ktory pociagnie 2xMDS08 ale w zamknietej:P

Skomentuj

hmmmm.....a o tym nie pomyślałem.....i szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem.....hmmm....
                              w biampingu będzie grało lepiej niż na zwrotnicy?
                              na czym będzie polegała ewentalna wyższość takiego rozwiązania?

Skomentuj

W biampingu nadal mozesz uzyc zwrotnic, tylko rozdzielic je na 4 kanaly. Lepiej na pewno bedzie, ale na ile.... tak troszke na wariata podalem ta propozycje. Tak naprawde to predzej mozna by popracowa nad zmiana samego systemu przedniego albo zmiana wzmakan 2kan pod przod lepsza itp. Rozwiazan jest od cholery:)
                                Biamping sprawia ze masz wtedy mozliwosc regulacji gain na woofery i tweetery osobno. Mozna wiec lepiej dobrac poziomy glosnosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                                  Dokladnie nie pamietam wymiary BR do IT08, ale wiem ze byl dosyc dlugi i nie tak prosto go wmontowac
                                  optymalna srednica przy ktorej juz nic nie przeszkadza to 70mm. tunel bylby i tak bardzo dlugi wiec faktycznie skrzynka mialaby nietypowy ksztalt. dobrym rozwiazaniem jest tutaj b-r szczelinowy ale jezeli kolega chce kupic gotowca to niestety drogo wyjdzie bo bedziesz musial szukac "specjalisty" ktory sie tego podejmie - i to w dodatku poprawnie wykona

Marcy$, a ile mocy wymaga MDS10? bo twierdzisz ze jest lepszy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

Marcy$, a ile mocy wymaga MDS10? bo twierdzisz ze jest lepszy...
                                    Brzmienie, charakterystyka podobna do 08 ale oczywiscie z zaletami wiekszej srednicy.
                                    Ile mocy? dobre 200 i hula.
                                    ps. pewny zawodnik startowal z powodzeniem z takim glosnikiem w zeszlym sezonie, i to w klasie pure passive....

Skomentuj

hmm..na razie zostaje przy ITT08 pod mostek 120rms....właśnie zmierzyłem wysokość w bagażniku z myślą o skrzyni i mam tylko 33 cm wyokości! Jakie powinny być wymiary zewnetrzne skrzynki?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                                        mam tylko 33 cm wyokości!
                                        przeciez to nawet na 12" wystarczy :lol:
                                        Zamieszczone przez vxam
                                        Jakie powinny być wymiary zewnetrzne skrzynki?
                                        jakie sobie tylko zazyczysz byle bys zmiescil poprawnie tunel i glosnik

Skomentuj

Czaruję...
                                        X