Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór sub'a do alpine v12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

vxam, ale zapomnialem o waznej rzeczy. to jest skrzynka do oklejenia dobrej jakosci materialem przez doswiadczona osobe. poczatkujacy moze sobie nie poradzic z maskowaniem laczen...
    jak chcesz klasc material w latwiejszy sposob to boki musza byc schowane do srodka po min 1cm (bez zmniejszania wnetrza)
    no chyba ze wogole niechcesz tego oklajac

Skomentuj

Myślałem że oklejanie to juz jest dosyc proste...butapren, nożyk i jakiś materiał itd...
      mówisz że to nie takie proste? Jak mi nie wyjdzie to oddam do jakiegoś tapicera...

Jakim materiałem okleja się takie skrzynki (musi byc czarny materiał)? Filcem?

Skomentuj

to niejest trudne ale wymaga doswiadczenia lub dobrego materialu aby ukryc laczenia.

w przypadku takiej obudowy (bez cofnietych bokow) najlepiej bedzie zaokraglic kanty obudowy i naciagnac jakis dobry material (u mnie np DLSa)
        w przypadku tanszych materialow (cienka wykladzina tzn samochodowa) nalezy cofnac boczne scianki zeby zawinac material i ukryc laczenia. wtedy tylko na dolnej sciance bedzie widac lekko laczenia

Skomentuj

Witam ponownie...dzięki jeszcze raz za pomoc.
          Skrzynka wykonana....dzisiaj udało mi sie odpalić suba....słuchałem go z 15 minut i pierwsze wrażenie nie powaliło mnie na kolana. Mam wrażenie że głośnik gra za cicho. Jak ustawiam na wzmacniaczu na filtr dolny LPF to ledwo go słychać i nie tłoczy powietrza przez br szczelinowy. Jak wyłącze filtr dolny to jest lepiej ale to chyba niewłasciwe ustawienie.....Nie chcę go za bardzo męczyć dopóki sie trochę nie wygrzeje ale zastanawiam się czy tak mniej więcej ma grać czy też coś źle ustawiam. Jakieś pomysły?

pzdr

Skomentuj

a jak masz ustawiony filtr? proponuje w okolicach 100Hz
            pomogloby troche skrocenie tunelu ale to wtedy podbije sredni bas kosztem zejscia (tylko ze to niema nic wspolnego z filtrem)

Skomentuj

hmm....jak filtry wyłączone są na off i kręcę crossoverem to nie słyszę rożnicy... może walniety jest ten crossover...a jak ustawię LPF to są same niskie tony ale ciche (nie kręciłem zwrotnicą). Teraz filtry są ustawione na off i na zwrotnicy jest około 100hzi jak słucham to w srodku jest powiedzmy w miare ok, ale jak otworze kufer to leci z suba szerokie pasmo...nie tylko niskie tony......czy tak ma być?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                jak filtry wyłączone są na off i kręcę crossoverem to nie słyszę rożnicy
                znaczy sie ze dziala :P
                masz 2 pokretla (3 boost ale tego staraj sie nie uzywac): jedno od LPF a drugi od HPF - oba dzialaja tylko i wylacznie wtedy gdy masz aktywowany dany filtr!!
                czyli przelacz na LPF i krec...

Skomentuj

no teraz to inna bajka:)...ustawiłem tak jak napisałeś i głośnik zaczał grać w miarę ok.
                  Pojeździłem dziś trochę i się chyba rozruszał bo się jakoś wiecej basu zrobiło.

Próbuje porównać mds'a do suba Alpiny 30 cm (bo tylko takiego dokładnie słyszałem u kolegi) i na razie mam następujące wnioski:
                  +
                  jest więcej szczegółów, bas jest jakby bardziej zwarty szczególnie na muzie metalowej, stopa czy bas można rozróżnić...a
                  na alpinie już raczej ciężko. Ciekawe jak by zagrał mds na jakimś kawałku jazzowym-soulowym...jaki kawałek polecacie?:)

-
                  bas nie ma mocy, jest słabszy, nie czuć go za bardzo na krzyżu (przynjamniej na razie)

Porównuje też do poprzedniej kofiguracji czyli do samych głośników helixa podpietych pod wzmak. Z helixów jestem bardzo zadowolony, szczególnie ostatnio chyba się rozruszały bo zaczełay naprawdę fajnie grać. Teraz jak dołożyłem suba to bas stal się jakiś inny. Na helixach miałem wrażenie ze bas wydobywa sie zewsząd, otacza, jeździ z przodu na tył i odwrotnie (np. na kawałku usher'a - yeah) Natomiast na mds'ie słyszę go zdecydowanie z tyłu, jest chyba za bardzo oddzielony. Czy to kwestia dokładniejszych ustawień żeby bas nie był odseparowany od muzyki czy po prostu tak ma być?

A i jeszcze jedno....ile czasu powinien się wygrzewać głośnik? czy to prawda że na początku nie powinno się go za bardzo męczyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                    Natomiast na mds'ie słyszę go zdecydowanie z tyłu, jest chyba za bardzo oddzielony. Czy to kwestia dokładniejszych ustawień żeby bas nie był odseparowany od muzyki czy po prostu tak ma być?
                    musisz obnizyc czestotliwosc podzialu pomiedzy przodem a subem
                    roznicy niepowinno byc - ma sie zlac w jednosc

Zamieszczone przez vxam
                    A i jeszcze jedno....ile czasu powinien się wygrzewać głośnik? czy to prawda że na początku nie powinno się go za bardzo męczyć?
                    ok tygodnia grania po pare godzin. niewiem kto tak pisal ale gosnik mozesz odrzau na max podkrecic

Skomentuj

ok..w takim razie będzie bez litości....
                      A co z wytłumieniem?...bo na razie wrzuciłem głośnik do skrzynki i nie dałem żadnej pianki do środka?

Skomentuj

dobierasz doswiadczalnie - wkladasz, sluchasz itd. zostawiasz najlepsza opcje

Skomentuj

ale lepiej po wygrzaniu się w to chyba bawić.

Skomentuj

a co spowoduje wytłumienie skrzynki?.....miększy bas? zmianę jego brzmienia? większą szczegółowość?

pzdr

Skomentuj

zmiane brzmienia - pobaw sie a sam zobaczysz/uslyszysz

Skomentuj

wrzucę trochę gąbki zobaczymy jaki efekt....dzięki jeszcze raz za pomoc!

Skomentuj

gąbka akurat średnio się nadaje do tego.

Skomentuj

a co zastosować?

Skomentuj

ale i tak dziala ;]
                                      mozesz kupic "watoline" czy jak to sie nazywa

Skomentuj

a co zastosować?
                                        Tylko watolinę. Kosztuje niewiele, jakieś 10zl m2 a spokojnie wystarcza na kilka kolumn nawet. Proponuje szukac w sklepach/hurtowniach krawieckich/tapicerskich, allegro praktycznie odpada ze wzgledu na kosmiczne ceny i koszty przesylki. Sam stosuje watoline od już ładnych pare lat w swoich konstrukcjach i nie ma nic lepszego.

PS. Nie stosujemy styropianu, korka, szmat, gąbki, żuzlu, szlaki, betonu, skór lisich itp bo one nie maja takich wlasnosci jak watolina.

Skomentuj

mieliście rację...dzisiaj wytłumiłem sub'a watoliną i faktycznie jest inaczej....tzn lepiej...bas jest taki bardziej mięsisty i jakiś chyba głośniejszy......po pierwszym mało pozytywnym wrażeniu coraz bardziej mi sie podoba jak ten głośniczek zaczyna grać:)

[ Dodano: 2008-05-07, 23:45 ]
                                          Odświeżam stary temat,

ostatnio mam wrażenie że głośniki w moim aucie przy mocniejszym graniu nie wyrabiają (helix darkblue 52.1)

Tak sie zastanawiam na co je ewentulnie wymienić. Chodzi o wyraźną róznicę na plus.

Co myslicie o powerbasach lc? albo co proponujecie?

budget około 500pln

Skomentuj

Czaruję...
                                          X