Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

THA 280- pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez UKA
    Marcy$, ryzyko jest nie duże, ale minimalne. Rozbieżności w dwu kanałach tego samego wzmacniacza są na tyle małe, że nie zaszkodzi to głośnikowi i można to pominąć (oczywiście jeśli kanały są zsumowane). Na zawodach dB drag chyba płyną troszkę większe prądy niż w zwykłym audio, więc ryzyko trzeba minimalizować do minimum
    Czyli skoro sa to niskie moce nie nic sie nie stanie? ciekawe... Wlasnie tutaj lezy problem. Bo jak sie podkreci wzmaka, podbije basy, to bedzie problem. To niskiej klasy wzmacniacz wiec roznia miedzy kanalami moze byc wieksza.
    Zawody DG drag to profesjonalna zabawa. Tam i glosniki sa bardziej wytrzymale, a wzmacniacze (np cyfrowe) przystosowane do laczenia sie w celu zwiekszenia mocy. Do tego gra to o ile wiem na okreslonej czestotliwosci i nienajdluzszy czas.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
      Nawet w najwyzszej klasie wzmacniacze maja rozne moce na kanal/mostek.
      to bez większego znaczenia, o ile faza ta sama to nic sie nie stanie , tym bardziej że cewki są sprzęgnięte termicznie.

Wtedy nalezy dac taki sam sygnal na kazdy kanal/mostek, dajac rozdzielacz RCA i podlacza pod jeden kanal. A jesli wzmacniacz jest dobry to ma przelacznik stereo/mono, wtedy sam z siebie daje ten sam sygnal. Wtedy sub nie zagra w stereo.
      To że podajemy taki sam sygnał to chyba oczywiste, choć jak mówią pewne przykłady nawet stereo takiego 2 cewkowego głośnika nie powinny zabić:
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...601/index.html
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...578/index.html
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...704/index.html
      To tak na szybko.

[ Dodano: 2008-03-16, 16:33 ]
      To niskiej klasy wzmacniacz wiec roznia miedzy kanalami moze byc wieksza.
      tzn jaka ? I jaki ma to wpływ na uszkodzenie głośnika ?

Skomentuj

Niedopasowanie sygnalow prowadzi do wzrostu sily SEM ktora wzmacniacz ma za zadanie tlumic - moze to spowodowac uszkodzenie wzmacniacza

Cewka (cewki) przez ktore przechodza rozne wartosci pradow generuja inne sily ktore w niekorzystnym przypadku (niefortunne zsumowanie) moga doprowadzic do wypadniecia cewki ze szczeliny magnetycznej co w 90% konczy sie uszkodzeniem karkasa i cewki (mechanicznym).

Skomentuj

Cewka (cewki) przez ktore przechodza rozne wartosci pradow generuja inne sily ktore w niekorzystnym przypadku (niefortunne zsumowanie) moga doprowadzic do wypadniecia cewki ze szczeliny magnetycznej co w 90% konczy sie uszkodzeniem karkasa i cewki (mechanicznym).
          jaka może być różnica mocy na 2 kanałach tego samego wzmaka ? Ile % ? Szkoda że akurat pod ręką nie mam swojego wzmaka , tylko parę sztuk sprowadzonych na zamówienie bo bym sprawdził, no i nie wiem też jak bardzo niefortunnie musiałyby zostać zsumowane aby cewka wypadła ze szczeliny magnetycznej :)

Nie wiem czemu, ale mam wrażenie że skopiowałeś te argumenty z czyjejś mądrej wypowiedzi :) Jakoś tak to apatycznie brzmi :)
          (btw - nie ma czegoś takiego jak 'siła SEM' bo SEM to akronim - siła elektromotoryczna :) )

Owszem - te zjawiska zachodzą , ale ich wpływ jest na tyle marginalny i kompensowany przez inne zjawiska że w praktyce nie mają większego znaczenia.
          Dowodem na to niech będą przytoczone wyżej konstrukcje visatona - suby z pasywnymi filtrami podłączane pod wzmacniacze stereo, czyli teoretycznie najgroźniejszy przypadek z jakim można się spotkać, a jednak visaton produkował swego czasu wiele takich konstrukcji i podejrzewam że ani głośniki, ani wzmacniacze nie paliły się z ww powodów.

Skomentuj

Tak skopiowalem. Sam nie potrafilbym tego tak okreslic.
            Poza tym, wpadlem w male watpliwosci i sie skonsultowalem. Faktycznie przesadzilem ze slowem "duze" ryzyko, ale tez nie mozna tego lekcewazyc. A pamietajmy ze piszemy w konkretnym watku, gdzie sprzety byly przedstawione.
            A tutaj jeszcze dodatkowe informacje:
            http://www.audiocar.pl/forum/viewtop...ighlight=cewki

Skomentuj

to ludzie jak to podlłączyć, bo z waszej rozmowy nic nie rozumiem :P
              Napiszcie mi na przykladzie mojego slabego wzmacniacza i mocnego glosnika. Jest to rozwiazanie tymczasowe i nie rozmawiajmy na temat sprzedaży tego i kupna czegoś mocniejszego. Chodzi mi tylko o to jak podłączyć ten głośnik, a potem to już sobie rozmawiajcie :)

Skomentuj

:shock: pokaz mi taki przypadek
                przeciez nawet jak roznica bedzie 100% (nie przeciwfaza!) to glosnik poprostu zagra ciszej. to tak jakby podlaczyc tylko jedna cewke. roznica w mocy na poszczegolnych kanalach wg mnie nieprzekroczy 10% tak wiec poprostu glosnik zagra odrobine ciszej bo niedostanie calej mocy na cewke. sygnal wejsciowy bedzie zawsze taki sam wiec faza z poszczegolnych kanalow jest zawsze taka sama. a uszkodzenie takiego glosnika wg mnie jest mozliwe tylko wtedy kiedy jakims dziwnym cudem faza bedzie tylko lekko przesunieta. bo jak ktos podlaczy cewki w przeciwfazie to chyba usluszy ze glosnik niegra... (prawie)

calisto, w twoim przypadku to niema wiekszego znaczenia. wzmacniacz w mostku na 8ohm odda taka sama (prawie?) moc jak w przypadku 2 kanalow z obciazeniem 4ohm

Skomentuj

Taa, to moze mostek blaupunkta dac tylko na jedna cewke a druga zostawic wolna... taaa....
                  Dobra, to niema sensu chyba. Towarzystwo wzajemnej adoracji widze dziala.
                  The end.

Skomentuj

Taa, to moze mostek blaupunkta dac tylko na jedna cewke a druga zostawic wolna... taaa....
                    nierozumiem o co tobie tutaj chodzi. przeciez wyraznie bylo podane wyzej ze obie cewki koniecznie musza byc podlaczone

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      calisto, w twoim przypadku to niema wiekszego znaczenia. wzmacniacz w mostku na 8ohm odda taka sama (prawie?) moc jak w przypadku 2 kanalow z obciazeniem 4ohm
                      ok rozumiem, a gdybym miał mocniejszy wzmacniacz który jest stabilny w mostku przy obciążeniu 4ohm, to lepiej modłączyć obie cewki (2x4ohm zmostkowane w 8) pod mostek czy po każdej cewce na osobny kanał?

Skomentuj

Pawel S., przeczytaj swoja wypowiedz. Napisales ze glosnik zagra ciszej, nawet jakby byla roznica 100% czyli jakby byla podlaczona jedna cewka. Wiec skoro tak twierdzisz to podlacz i tyle.....
                        calisto, w mostku przy 4ohm to nawet Twoj jest stabilny. Najlepiej znalezc stabilny do 2ohm. 2x4 to albo 2 albo 8ohm. Zeby spiac do 8ohm to w mostku przy 4 przydaloby sie kolo 500rms zeby przy 8 bylo ok 250. Moze by dalo rade. Ale dwie cewki po to sa, zeby byla mozliwosci wyciagniecia wiekszej mocy ze wzmacniacza (zejscie do 2/1ohm). Wiec spinanie do 8ohm.... to moze inny glosnik znalezc?

Skomentuj

Pawel S., przeczytaj swoja wypowiedz. Napisales ze glosnik zagra ciszej, nawet jakby byla roznica 100% czyli jakby byla podlaczona jedna cewka. Wiec skoro tak twierdzisz to podlacz i tyle.....
                          podalem skrajny przypadek ;] przeciez wiadomo ze trzeba podlaczyc obie cewki a jak wystapi roznica w mocy poszczegolnych kanalow to poprostu zagra ciszej - ale nie az tak jak w przypadku podlaczonej jednej cewki

Skomentuj

moze inny glosnik znalezc?
                            spadłem z krzesła :P nie będę sprzedawać dopiero co kupionego głośnika, żeby dobrać coś do używanego wzmacniacza :P wole kupić nowy wzmacniacz :P a właśnie jaki wzmacniacz byście mi polecali do jednego takiego lanzara, a jaki do dwóch??

Skomentuj

Zamieszczone przez calisto
                              spadłem z krzesła :P nie będę sprzedawać dopiero co kupionego głośnika, żeby dobrać coś do używanego wzmacniacza :P wole kupić nowy wzmacniacz :P a właśnie jaki wzmacniacz byście mi polecali do jednego takiego lanzara, a jaki do dwóch??
                              Spokojnie spokojnie, propozycja jak kazda inna.
                              Masz problem z zasileniem jednego Lanzara a chcesz dwa? to ciekawe podejscie.
                              Podstawa bedzie podanie kasy. Dwa takie glosniki mozna spiac do 4 albo do 1ohm. 1ohm raczej odpada, bedzie drogo. Mozna kazdy glosnik pod mostek jakiejs 4kanalowki ale to znow musisz szukac takiej stabilnej nisko....
                              Moze Steg 220.2, choc ciezko o niego a swoje kosztuje.
                              A jak tam przedni system? jaki wzmacniacz pod niego, jakie radyjko? czy ma byc lubudubu?:)

Skomentuj

Masz problem z zasileniem jednego Lanzara a chcesz dwa?
                                wmawiać to możesz swojej babce, nie mi. Nie mam problemu z zasilaniem. Kupiłem samochód i był w nim wzmacniacz. Miałem lanzara to go tam wsadziłem i teraz planuje zakup jakiegos wzmacniacza.
                                Podstawa bedzie podanie kasy.
                                500zł na zasilanie jednego głośnika (1k na 2)

Skomentuj

Zamieszczone przez calisto
                                  wmawiać to możesz swojej babce, nie mi. Nie mam problemu z zasilaniem. Kupiłem samochód i był w nim wzmacniacz. Miałem lanzara to go tam wsadziłem i teraz planuje zakup jakiegos wzmacniacza.
                                  500zł na zasilanie jednego głośnika (1k na 2)
                                  Ja Ci nic nie wmawiam, wiec sie uspokoj. To bylo pytanie na ktore widze byl duzy problem zeby odpowiedziec.
                                  A znasz moja babcie ze tak gadasz? w jakim celu to napisales? Tak to sie odzywasz do kogos kto chce i pomaga?
                                  Za 500zl do jednego to przy odrobinie szczescia Ground Zero TA2500 monoblock. Nowy kosztuje ponad 600zl, i tak naprawde fajnie by bylo na niego dozbierac. Uzywki jeszcze rzadko bywaja.
                                  Do 1000zl na dwie sztuki to moze wlasnie Steg QM220.2. 2x220rms przy 4ohm ale 2x365 przy 2ohm. I wtedy mozesz kazdy glosnik dac na kanal, czy tez spiac je w mostek. I dostaje po 350 bardzo dobrych, mocnych i dynamicznyc RMSow
                                  http://ampguts.realmofexcursion.com/Steg_QM_220.2x/
                                  http://www.allegro.pl/item321105097_...ok_1x700w.html
                                  Hmm, a co chcesz tak w ogole osiagnac 2x Lanzarem? Moim zdaniem zamiast 2 lanzarow mozna bylo jeden dobry subwoofer wybrac. Takze w tej chwili bym polecal Ground Zero, podlaczyl Lanzara, a kiedys jak przyjdzie kaska to zamiast drugiego, zmienic tego jednego na porzadniejszego:)
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Marcy$, miales tego GZ? albo inne wzmacnaicze tej firmy? bo glosniki to maja nieciekawe :???: (przynajmniej te tansze)

alternatywa to tez CP HPB 1502 ale on ma gorsza kontrole

Skomentuj

Nie, niemialem ale sluchalem. To ze najtansze niegra, nie znaczy ze reszta to chlam. Szczegolnie najwyzsze serie to podobno cos ciekawego.
                                      Jako nowy to brak konkurencji dla tego mono. NIedlugo ma byc w sprzedazy Udimension element, nowa seria wzmakow. Moze wtedy przybedzie konkurent dla GZ.
                                      Sorry ale CP to rzadna alternatywa... szczegolnie ze nie jest stabilny do 2ohm w mostku. A jakosc mierna....

Skomentuj

co sądzicie o tym wzmacniaczu http://allegro.pl/item328113404_bosc..._1_kanaly.html ?? nada się ?
                                        W pobliskim sklepie mają właśnie takie na sprzedaż

Skomentuj

Czaruję...
                                        X