Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do UniAMPa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez brencik
    Wtedy da sie lepije i taniej.
    taniej - tak, lepiej - jak widać na załączonym obrazku...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi

No właśnie, zwykła puszka jak z linku, który wkleiłem

PS2: Ta obudowa wklejona przez mIKI mi nie podchodzi zbytnio (ładna, ale zbyt industrialna).
      Chyba Cię pogięło ostro za przeroszeniem obudowa z Twojego linku wygina się jak szmata, obudowa Esh0 wazy sama około 5-7kg i jest wykonana pancernie z grubej stali nierdzewnej profesjonalnie malowana.

Te dwie obudowy różnią się blachą tak samo jak Matiz i Audi, o malowaniu nóżkach etc nie wspomne.

Tandetne wykonanie obudowy bardzo podobnej do Atmela:

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
        Chyba Cię pogięło ostro za przeroszeniem obudowa z Twojego linku wygina się jak szmata, obudowa Esh0 wazy sama około 5-7kg i jest wykonana pancernie z grubej stali nierdzewnej profesjonalnie malowana.

Te dwie obudowy różnią się blachą tak samo jak Matiz i Audi, o malowaniu nóżkach etc nie wspomne.
        I kogo tu pogięło ? Nie spinaj się tak ...

Obudowy wyglądają podobnie, a sprawdzić która się wygina jak szmata nie mam jak. Co więcej na 100% da się kupic obudowy z grubszej blachy (o ile ta z linków powyżej rzeczywiście jest słaba).

Zakładam, że nikt na obydowie wzmacniacza nie będzie skakał więc na cholere mi blacha 3mm i 10mm przód (nie mówiąc nawet o tym, że w ogóle nie pasuje to do przeciętnego pokoju/salonu) ?

Gi

Skomentuj

obudowa musi byc solidna - to nie podlega dyskusji, musi trzymac wymiar, byc dobrze spasowana i wytrzymac obciazenie od wewnatrz (duze trafo, radiatori itp) musi tez wytrzymac nacisk bo nie raz stawia sie klocki na siebie

dyskutowac mozna jedynie o wygladzie... dla mnie urzadzenia uzytkowe tez musza wygladac ladnie, lubie sobie popatrzec na ladne cacko i nawet to sprawia mi przyjemosc... estetyka itp - wazne bardzo...

dodatkowo bezpieczenstwo... a np anodowane aluminium nie przewodzi pradu...:))

jasne ze mozna zrobic z alu 1mm czy 2mm nadal bedzie sztywne ale... jednak gwint bedzie juz slaby...
          uwazem ze 3mm to idealna grubosc

a czy chce ce front z 10mm czy 3 to juz indywidualna sprawa)

\
          tak tez mzona...

Skomentuj

gi nie wiesz o czym piszesz i tle. Obudowy z atmela są mega .... jakości. I naprawdę wiem co mówie kilka ładnych wzmacniaczy złożyłem. A solidna obudowa musi ważyć. Zobacz jak wykonane są obudowy topowych producentów, czy mozna po złożeniu kompletu "przeginać" obudowę, potem dopiero staraj zabierać się głos.

Jak ma być tanio i fajnie to za małe pieniądze 10-40zł można wyrwać stary wzmacniacz CD, Tuner etc dorobić front tył i będzie śmigało będzie solidne a przy odrobinie chęci ładne.

Skomentuj

gi nie wiesz o czym piszesz i tle. Obudowy z atmela są mega .... jakości. I naprawdę wiem co mówie kilka ładnych wzmacniaczy złożyłem. A solidna obudowa musi ważyć. Zobacz jak wykonane są obudowy topowych producentów, czy mozna po złożeniu kompletu "przeginać" obudowę, potem dopiero staraj zabierać się głos.
              Czytałeś mój post czy tak sobie klepiesz w klawiature ?

Jak ma być tanio i fajnie to za małe pieniądze 10-40zł można wyrwać stary wzmacniacz CD, Tuner etc dorobić front tył i będzie śmigało będzie solidne a przy odrobinie chęci ładne.
              Jasne, albo znaleść producenta puszek jak wyżej z lepszych materiałów wtedy nie ma kombinowania z usuwaniem frontu i tyłu. I o tym właśnie mówie, proponowałem gdzieś by kupować z którejś z podanych stron bez sprawdzenia towaru ... ?

Gi

PS: Mam stary odtwarzacz VHS wykonany z na oko maks 1mm blachy. Przez 15 lat (albo jakoś tak), które ma nic mu się nie stało i wcale nie waży tony. Wzmacniacze są inne pod tym względem ? :lol:

Skomentuj

A jeszcze inny sposób to kupić cienką, armelową obudowę i dorobić do niej odpowiedni szkielet z kątowników, płaskowników itd.

Zamieszczone przez gi
                PS: Mam stary odtwarzacz VHS wykonany z na oko maks 1mm blachy. Przez 15 lat (albo jakoś tak), które ma nic mu się nie stało i wcale nie waży tony. Wzmacniacze są inne pod tym względem ? :lol:
                W jakim vhs masz trafo 300va ważące kilka kg? Porównaj wagę i rozmieszczenie masy bebcechów vhsa i typowego wzmacniacza diy (zasilacz, radiatory, płytki). Trochę się będzie różnić. Z upływem lat może się coś odgiąć blacha jednak No i blacha 1mm to już jest dość gruba blacha, wątpię aby w tym vhs była chociaż 0,5mm, jednak z drugiej strony - 15 lat temu nie oszczędzali aż tak bardzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                  W jakim vhs masz trafo 300va ważące kilka kg? Porównaj wagę i rozmieszczenie masy bebcechów vhsa i typowego wzmacniacza diy (zasilacz, radiatory, płytki). Trochę się będzie różnić. Z upływem lat może się coś odgiąć blacha jednak No i blacha 1mm to już jest dość gruba blacha, wątpię aby w tym vhs była chociaż 0,5mm, jednak z drugiej strony - 15 lat temu nie oszczędzali aż tak bardzo.
                  Masz racje.

Skomentuj

esh0 myśle ze obudowa po VHS nada się lepiej niż Atmel. Przynajmniej jeden wzmacniacz u mnie w takiej siedzi :mrgreen:

Skomentuj

dj_zibi, Atmel to firma od mikroprocesorów Ale tak czy tak - masz rację, na pewno jest lepsza od Armela, jednak niekoniecznie łatwo ją przystosować - bo np. jeśli ma plastikowy szkielet to po jego wycięciu może stracić sztywność itd...

Skomentuj

esh0 fakt atmel armel jeden czort:)

Skomentuj

esh0 myśle ze obudowa po VHS nada się lepiej niż Atmel. Przynajmniej jeden wzmacniacz u mnie w takiej siedzi :mrgreen:
                          u mnie też , tyle że włąśnie największy ból to to że wszystko w kupie trzyma plastik...
                          Obudowy po CD się średnio nadają gdyż zwykle CD są niskie i mają mało otworów wentylacyjnych.

Skomentuj

ARMEL jest dosc ciekawy, moze od razu nie ma co kupowac calej obudowy ale pomysle nad zamowieniem samych gor bo zrobienie ich wymaga uzycia specjalnych wykrojnikow i specjalnej krepownicy i jest malo realne w wiekszosc zakladow slusarskich. Dolna plyta jest u nich za cienka wiec pewnei zamowie z lasera 1,5mm a tyl z 1mm. Wiercenie otworow w blasze jest trudne i nikt nie wykona sam otworow fi12mm pod gniazda wejsciowe to musi byc zrobione wykrojnikami albo laserem bo jest najtaniej i najdokladniej. Przod to tylko profil aluminiowy odpowiednio powiercony/pofrezowany pod wewnetrzne elementy. Tym sposobem bedzie wszystko i dosc tanio, problem w tym ze kazdy wzmak bedzie taki sam i to sie kluci z idea DIY.
                            Abudowy z grubych blach aluminiowych to glupota. Tak robia male ala audiofilskie firmy ale to jest nie technologoczne a moze dla niektorych efektowne. Na mnie nie robia wrazenia plaskowniki aluminiowe poskrecane srubami. Wymagana jest duza grubosc materialu zeby utrzymac sztywnosci no i duza dokaldnosc bo elementy sa laczone do czola wiec kazda neirownosc widac. To nietechnologiczne. Sztuka jest oparcoawnie takich wykrojow zeby kazda niedokladnosc byla maskowana a calosc miala jakas regulacje poztrebna do dokladnego pasowania. Jesli chodzi o sztywnosc to tu odpowiednie krepowane blachy spodnie sa idealne ale tylko najwieksi producenci moga sobie na to pozwolic. Mialem kiedys pioneera A339 gdzie dolna blacha miala przeprasowania w ksztalcie plastra miodu i sam radiator tez mial taki ksztalt. Widzialem tez radiator ktory mial zebra zlozone z liter gdzie byla nazwa firmy to sie nazywa profesjonalizm.
                            Jak bede mial czas to narysuje jakas obudowe czyli za rok moze cos juz bedzie gotowe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                              Wiercenie otworow w blasze jest trudne i nikt nie wykona sam otworow fi12mm pod gniazda wejsciowe to musi byc zrobione wykrojnikami albo laserem bo jest najtaniej i najdokladniej.
                              A, nie uda się to na tokarce lub wiertarce stołowej?

Skomentuj

Jak ktoś lubi dłubać to to może coś w ten sposób kombinować :
                                http://www.audiostereo.pl/Zrobienie_...diy_39837.html
                                warto prześledzić posty tego gościa , powiedziałbym że cenowo wychodzi jeszcze do przyjecia a i efekt wizualny jest ok.

a tu efekt końcowy:

http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/994122_1.jpg

Skomentuj

No, no, obudowa zacna. Już wiem na czym będę się wzorował projektując obudowę do mojego wzmaka :wink:

Skomentuj

malyzmc, od kiedy na tokarce obrabia sie blache?:)
                                    irek, w sumie masz racje - nawet orientowalem sie co i jak wyglada z gietymi i wykrajanymi obudowami z blachy stalowej. znalazlem calkiem fajna firme ktora tym sie zajmuje - jesli chcesz podam ci kontakt.
                                    tutaj jednak jest wymagana ilosc... zadna firma nie pojedmie sie realizacji 10 czy 20 sztuk bo im po prostu to sie nie oplaca...
                                    polaczenie pudelka stalowego z frontem alu - to wydaje sie byc zloty sredek i w sumie mozna nad tym pomyslec.
                                    ja osobiscie lubie aluminiowe obudowy wyglada to porzadnie i estetycznie i jak wspomniales jest to tez dobry chłit marketingowy na audiofila

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                      malyzmc, od kiedy na tokarce obrabia sie blache?:)
                                      Nie znam się, ale czy nie da się wywiercić?

Skomentuj

malyzmc, wszystko sie da. mozesz nawet pilnikiem zrobic... ale ciezko tutaj mowic o precycji i powtarzalnosci...
                                        i tak btw taniej jest wypalic cos laserem czy wyciac wodwa niz wiercic.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o tokarkę i wiertarkę stołową to akurat mam za free. Stoją u wujka i dziadka w piwnicy :razz: . A, co do laserów to nie wiem, czy w tym Zamościu coś takiego robią. Musiał bym się zorientować.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X