Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CArpower 1502 zniekształcenia na jednym kanale...;/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CArpower 1502 zniekształcenia na jednym kanale...;/

Witam!
    Kolega ma tytułowego wzmaka. Wzmacniacz grał cały czas w mostku na głośniku powerbass'a. Wszystko było ok, kiedyś kolega zauważył, że wzmak grzał się i potrafił wyłączyć, no ale lato było to spoko, chyba normalna sprawa, po za tym wcześniejszy głośnik blaupunkta miał mniejszą rezystancję od fabrycznej. NIedawno kolega zauważył, że głośnik charczy, jak się okazało na jendym kanale są zniekształcenia, niby dźwięk jest ale zniekształcony jakby przedwzmacniacz podawał za duże napięcie na wejście. Jednak to nie jest wina przedwzmacniacza - sprawdzone. Chciałbym zrobić tego wzmaka bez pomocy płatnych serwisów Może ktoś pomoże? Głośnik 4 omowy, ma rezystancję ok 3,9 oma, więc nie powinien być winowajcą. W elektronice nie ma żadnych śladów spalenizny czy czegoś podobnego, wszystko jest wizualnie ok. Może jakieś pomysły? Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

Z taką wiedzą to samemu nie zrobisz nic...
    Otwierając wzmaka straciłeś gwarę.

Skomentuj

Gwarancji na szczęście nie straciłem, bo jej nie było wzmacniacz jest używany. Może jednak jakieś podpowiedzi małe i da rade coś zrobić

Skomentuj

Najpierw zlokalizuj wejscia kazdej koncowki i podlaczajac zewnetrzny wzmak sprawdz czy sygnal na wejsciu koncowki nie jest znieksztalcony. Jesli nie to szukaj przyczyny w samej koncowce. Najpierw oderwane luty bo to 99% uszkodzen a mozesz tez zaczac cos mierzyc porownujac oba kanaly. Jakby byl problem z pradem spoczynkowym a to czesto sie zdaza we wzmakach car-audio to by wzmacniacz gral tylko byloby slychac lekkie brzeczenie ktoro w subie jest prawie nie do wykrycia. Razcej jakis lut sie poluzowl. Na poczatek tzreba wykonac test wstrzasowy ktory moze na chwile cos poprawi i bedzie wiadomo ze cos nie laczy.

Skomentuj

Zrobiłem troszke inaczej. Podłączyłem źródło na wejście koncówki i to na bank jest ona. Co do tych lutów to postaram się to sprawdzić. A potem sprawdzę tranzystory mocy no i po kolei te małe będę sprawdzał. Miejmy nadzieje, że to sprawa lutów. Dzięki za podpowiedź. Jutro może sie za to zabiorę...Pozdrawiam!

P.S.
          Miałem kiedyś wzmaka titanium 2x70 watów na pojedynczej parze 2sa1941 i 2sc5198, ten wzmak różni się chyba tylko tym, że ma po dodatkowej parze tranzystorów. Szczerze mówiąc jak na moje oko to nie wyróżnia się jakością wykonania od mojego starego no-name'a, po za tym chyba doscyć często forumowicze mają różne problemy z tym wzmakiem.

[ Dodano: 2008-05-07, 16:16 ]
          Nie miałem zbytnio czasu, żeby zajrzeć do tego wzmaka(matura), ale zajrzałem, sprawdziłem tranzystory i są uszkodzone 2sa1941, 2 sztuki, natomiast 2sc5198 są sprawne. Zamieniłem też tranzystory z lewego kanału na prawy i okazuje się, żę tylko te tranzystory są uszkodzone.Wymienić całe pary czy wystarczą tylko te 2sztuki?

Skomentuj

Czaruję...
          X