Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA - brak basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA - brak basu

Witam!!!
    Zrobiłem wzmacniacz stereo na Tda 7294 według tego schematu http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-013.htm . Zasilanie 2x 39v po kondach. Wszystko działa, gra głośno, ale nie ma basu:(. Wszystkie elemęty według schematu tylko nie było w sklepie kond C1 2,2uf mkt dałęm dwa elektrolity połączone + w szereg. Co może byc nie tak ze nie ma basu? Czy to wina tego konda?

może to kwestia kolumn i odwrotnego (w fazie ) podłączenia ?

Skomentuj

Elektrolit moze być na wejściu, chociaż lepiej jeden niz dwa w szereg. Oczywiście muszą być połączone dobzre, tzn. minus pierwszego do plusa drugiego i oczywiście minusem skierowane do TDA.
      Brak basu moze byc spowodowany kipeskim głosnikiem itp ale przede wszystkim zbyt małymi pojemnościami C3 i C6. Niestety w nocie aplikacyjnej takze wystepuja podobnie niskie pojemnosci tych elementów... oczywiscie producent nigdy nie zastanawial sie ze ktos bedzie podlaczal pod TDA suba lub porzadne kolumny... raczej mial pracowac w telewiorze lub czyms podobnym...
      Daj C3 47uF a C6 100uF i powinno byc lepiej.

Skomentuj

A zailacz? ile ľF dałes?

[ Dodano: 2008-04-29, 19:25 ]
        no i odwruc faze na wyjsciu!

Skomentuj

Zamieszczone przez pizdzik
          no i odwruc faze na wyjsciu!
          Jaka faze? na jakim wyjsciu?

Skomentuj

na wyjściu jednej z końcówek żeby wyeliminować podłączenie kolumn w przeciwfazie...

Skomentuj

Tak, ale przez to nie odwrocimy fazy sygnalu na wyjsciu wzmacniacza... a to on pewnie jest winny.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                ale przez to nie odwrocimy fazy sygnalu na wyjsciu wzmacniacza...
                nie odwrócimy na wyjściu bo i po co, tylko na kolumnie.

Swoją drogą proponuje zainwestować 2zł w jakieś mkt czy mkse na wejście :P

Skomentuj

W zasilaczu jest 4 razy 4700uf, próbowałem podłączyć inaczej kolumny nic nie daje.
                  Elektrolity są dwa podłączone tak: -++- czyli plusy są razem i minusy oddzielnie takie ułozenie eliminuje biegunowość kondów z tego co słyszałem a moge sie mylić. 2,2uf MKT bym kupił tylko ze nie ma u mnie w sklepie teraz. To mówicie ze to wina tego konda na wejściu sygnału?

Skomentuj

Mozesz na wejsciu dac 1uF a nawet 470nF ktore wg aplikacji daja F graniczna zedu 20Hz -3dB czego kolumny i tak juz nie przenosza wiec nie jest to slyszalne.
                    Nie musisz laczyc elektrolitow wystarczy ze dasz jeden minusem w strone wejscia a plusem do TDA.

Jesli nie ma basu to albo masz cos kompletnie zle zmontowane albo wydaje Ci sie ze jest malo basu.

Skomentuj

Bas jest strasznie wysoki tak jakby szedł od 200Hz, elemęty sa dobrze polutowane.

Skomentuj

pod innym wzmakiem to samo na tych kolumnach ?
                        i analogicznie - na tym samym wzmaku i innych kolumnach ?

Skomentuj

Pod innym wzmakiem mniejszej mocy kolumny mają bardzo dużo basu, a na innych kolumnach to samo

Skomentuj

Prawdopodobnie jest uszkodozny jakis kondensator. WYmien, A tak wogole to oscyloskop i wio!

Skomentuj

Wydaje mi sie jakby jakis element był uszkodzaony to by nie działało, a tak pozatym nie mam oscyloskopu.

[ Dodano: 2008-05-01, 16:07 ]
                              Problem rozwiązany!! :) , wina tkwiła w odwrotnie przylutowanych dwór rezystorach, zmieniłem to i teraz gra elegancko:). Dziękuje Wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                              X