Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do auta - jak dobrać pojemności i bezpieczniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    z ciekawości, lekkiego niedostatku mocy i faktu posiadania wszystkich części tworzę wzmacniacz stereo do samochodu - 2 mostki TDA2040 (jak nie zagra poprawnie to wtedy zrobię/kupię coś bardziej oklepanego ).

Mam parę pytań:
    1. czy napięcia +-12 V i obciążenie 4om to w dłuższym okresie czasu nie będzie za dużo jak na mostek TDA2040? (w nocie dla 8om jest +-16 V, P=30W, d=0.5; sprawdzałem dziś 'na pająku' przy +-11v z ATX'a i niedużym wzmocnieniu i było ok
    2. jak dobrać pojemności i bezpieczniki? (po 1 na kanał - żebym w razie uszkodzenia jednego miał do dyspozycji drugi), myślałem o 4x3300uF i bezpieczniki np. 6.3A kanał, czyli 3.15A na jednego TDA...
    3. czy czekają na mnie jeszcze jakieś pułapki? np. w TDA brak MUTE, więc pewnie stuk w głośnikach przy włączaniu, coś jeszcze? :)

Po co w ogole sietrudzisz ?? moc jaka uzyskasz to to samo co maja radia samochodowe :P pozatym potrzebujesz napiecia symetrycznego ktorego w samochodzie bez przetwornicy nie ma :P
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Ogólnie poleciłbym TDA 1562q zagra troszkę lepiej, w notach ma napisane 70W przy 14.4V ale wrzeczywistości wypada troszkę gorzej, ale ma wejście mute i jak podłączysz pod remote to ci będzie elegancko działać.

Skomentuj

Jak już rozwiązesz zasygnalizowany przez dulin7'a problem napiecia symetrycznego to:

4x3300uF. A dlaczego nie 7x1542,11uF? :mrgreen: Przy takich mocach w aucie kondensator jest zbędny. Kondensatory stosuje sie albo do prostowania przebiegów zmiennych, albo przy naprawde dużych mocach w aucie. Zauwaz ze 30W masz przy zniekształceniach 0,5%,a to dużo. W praktyce w aucie i tak (przy tym TDA) nie dostaniesz więcej jak 18W (dowód dla zainteresowanych w Elektronice Dla wszystkich).

Bezpiecznik policz sobie z P = U*I. Spodziewasz się (optymistycznie) mocy 20W przy napięciu +/- 14,4V, max prąd wychodzi jakieś 1,5A

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
          (...)
          Przecież jakbym nie miał na myśli przetwornicy, to bym nie pisał o napięciu symetrycznym Kondensatory właśnie z myślą o niej.

Tak więc swoje pytania podtrzymuję - a mocy spodziewam się 30-35w/4om/kanał, czyli dwukrotnie więcej niż z końcówki z radia.

Zniekształcenia 0.5% to raczej nie jest dużo, zwłaszcza w aucie, gdzie szum tła jest więcej niż duży

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
            Kondensatory stosuje sie albo do prostowania przebiegów zmiennych
            A to nowość. Pare dni temu wlasnie jeden nauczyciel wylecial ze szloly za mowienie czegos takiego na lekcji uczniom...

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo
              Przecież jakbym nie miał na myśli przetwornicy, to bym nie pisał o napięciu symetrycznym Kondensatory właśnie z myślą o niej.
              No to jak masz przetwore to po co chcesz sie bawic w symetryczne 12V i mostkowanie gownianych ukladow? Zrob przetwore z projektu Pana Irka, do tego podlacz jakies tda7294 albo jakis lm i bedzie bez bawienia sie w mostki ktore nie wytrzymaja obciazenia 4 om, co do kondow w przetwornicy to moga byc mniejsze niz stosowane w zwyklych zasilaczach i ja proponuje zastosowac niskoimpedancyjne kondy 2x 1000 uF na galaz zasilania i bedzie Ci z tym mostkiem fruwac
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                (...)
                Jak napisałem - głownie z ciekawości jak taki układ zadziała (zwłaszcza że elementy mam = koszt grzania lutownicy).
                Po drugie - dlaczego gównianych? Bo nie mają xxx W ? :) (na pewno będzie to lepsze jakościowo niż popularne TDA stosowane w radiach)
                Po trzecie nie jest mi potrzebne taka moc, jaką oferuje TDA729x czy LM3886, w zupełności wystarczy połowa tego; przy okazji nie muszę nawijać traf/dławików, czego nie lubię...

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo
                  Po drugie - dlaczego gównianych? Bo nie mają xxx W ? (na pewno będzie to lepsze jakościowo niż popularne TDA stosowane w radiach)
                  Po trzecie nie jest mi potrzebne taka moc, jaką oferuje TDA729x czy LM3886, w zupełności wystarczy połowa tego; przy okazji nie muszę nawijać traf/dławików, czego nie lubię...

Nie nie chodzi o xxx watow ale po co mi taki mostek malutkich tda ktore beda pracowaly na wyzszych znieksztalceniach niz wiekszy tda albo lm przy tej samej mocy??? ja tam lubie miec zapas i tyle:P
                  To co TY masz za przetwore skoro nie masz trafa ??? Czyba ze masz juz trafo na 12 V i nie chcesz nawijac nowego co jest wg mnie latwe i przyjemne jak sie poprobuje.
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                    Zamieszczone przez ghazi
                    Kondensatory stosuje sie albo do prostowania przebiegów zmiennych
                    A to nowość. Pare dni temu wlasnie jeden nauczyciel wylecial ze szloly za mowienie czegos takiego na lekcji uczniom...
                    Nie chce zgarnąć kolejnego ostrżeżenia, no ale po co sie czepiać i robić OT, skoro każdy wie, o co chodzi. Ale jak to był Twój, drogi brenciku, nauczyciel i potrzebujesz jakichś porad, to zapraszam na PW

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                      (...)
                      (...)[/quote]
                      Aż tyle mocy (i jej zapasu) naprawdę mi nie trzeba. Idąc tym tropem to można dać i 1kW, bo wtedy jeszcze mniejsze zniekształcenia - nie o to chodzi... Zresztą czy jadąc samochodem jesteś w stanie stwierdzić jakie słyszysz zniekształcenia, np. 0.05 czy 0.5%? Jakoś sobie tego nie wyobrażam :)
                      Trafa/dławiki nawijałem i nie jest to dla mnie czynność przyjemna, a przetwornica będzie bez trafa - za parę dni skończę i wrzucę do gotowych konstrukcji razem ze schematami...

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                        Ale jak to był Twój, drogi brenciku, nauczyciel
                        Moj nauczyciel. Niestety. Ale podwładny....

Skomentuj

I tego tematu się trzymamy!
                          EOT!

Skomentuj

Czaruję...
                          X