Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektrolity starsze ode mnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elektrolity starsze ode mnie

Hey mam pytanko :
    Jak sądzicie czy kondensatory elekrtolityczne "Elwa" chyba, z 82r o pojemnościach 2x4700uF zachowały chociaż część swoich właściwości,mam 4 sztuki<8x4700uF>,tutaj
    mnie by satysfakcjonowało gdyby połwę tego jeszcze miały!
    Po naładowaniu napięciem ok 30V<znamoionowe 40> powoli, z częstotliwością 1V na 1 może 2 sekundy spada w dół potencjał (jest to przypadek dla jednego kondensatora,nie wiem jak beda się zachowywać wszystkie połączone ze sobą)

Jak myślicie czy warto doładować tym dodatkowo wzmacniacz,może chociaż jako boost troszke usztywnią zasilanie,bo jako komplex to raczej się nie spelnią,a może jednak???

Potrzymaj je pare dni pod napięciem zbliżonym do znamionowego, powinno pomóc. W załączniku troche o elektrolitach.

pozdrawiam!
    Załączone pliki

Skomentuj

Jezeli sa bardzo stare (ja np mam 33 000 uF +50 to dobrze jest je troche wysezonowac, najlepiej jakims jednopolowkowo wyprostowanym napieciem przez dlozszy okres.
      Zadaj diode i napiecie na noc i powinno byc ok.Chodzi tylko o to zeby ci sie niespodziewanie dielektryk nie przebil. Po takim sezonowaniu jak bedzie ok to pozniej nie powinienes miec z nimi problemu.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzieki,Polskie kondziorki są wieczne<bo to chyba polskie> :0

[ Dodano: 2004-10-21, 18:37 ]
        Podlączyłem całą baterie pod 46V Dc przypadkowo,myślałem ze bedzie 36 no ale nawet sie nie zagrzały itp,nie ważne bo głównie chciałem sprawdzić ich pojemność . Zatem zwarłem :) miernikiem ( pomiar pradu) bieguny <masa i plus> na kondensatorach ,hmmmm ładunek jeest,fajna niebieska iskra zadymiła płytke no i musze podpiłować końcówke przewodu miernika bo nie przypomina to już stożka...
        oczywiście zwierałem po odłączeniu zasilania

Skomentuj

Czaruję...
        X