Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup amplitunera stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakup amplitunera stereo

Znajomy chce kupic amplituner stereo do 900-1000zl...

Myslalem nad Yamaha RX 397
    http://www.kezard.com.pl/go/_info/?i...6fea97420cd885
    815zl.

2x50W poboru z sieci 130W....

Co o nim myslicie ? Moze mial ktos stycznosc z nim ? Prosze o pomoc w wyborze

wolałbym kupić oddzielnie tuner i wzmaka stereo ;]

Skomentuj

a Ty miales jakies yamahy takero co mozesz powiedziec o nich ?

Skomentuj

właśnie słucham jednej, tyle że 5.1, rxv 361,
        zasadniczo jest ok, może nieco ostra góra, ale dla mnie to nie problem - skompensowałem sobie to zwrotą :)
        Mój ampli kosztował 500 parę zł za nówkę z gwarą i kurierem i dlatego nie bardzo wyobrażam sobie dać 800zł za ampli stereo - wolałbym jakiegoś NADa poszukać , pae ich miałem i wszystkie bardzo fajne były :)

Skomentuj

a co lepiej wypada do sluchania lepiej ? RX-V361 5.1 z trafkiem 280W czy ten co podalem stereo RX 397 z trafem 130W... ?

Skomentuj

pewnie tak samo bo końcówki na bank takie same siedzą ;]

Skomentuj

to pytanie czemu model stereo jest drozszy w takim razie ? ma mniejszy pobor mocy i niby wydajnosc na wyjsciach.. (ale to niewazne)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                pewnie tak samo bo końcówki na bank takie same siedzą ;]
                takero jesteś pewien że te same końcówki?
                W rx-397 siedzą trany sankena, moge podać dokladne numery, pozatym zasilanie jest na kondach nichicona z seri gold tune, może stąd ta rożnica w cenie bo szczerze wątpie rzeby w tym ampli kd byly też koncowki na sankenach.
                Rx-397 gra fajnie wsumie brzmienie typowo yamochowe czyli dynamika, podkreślony dół i charakterystyczny wykop. Dzwięk jest duży raczej ostrzejszy niż ciepły. Normalnie słucham na 1/4 skali lub 1/2 dalej jest już b.głośno. Yama gra z monitorkami na perrlesach hds134&vifa dx25 i wydaje mi sie że to dobre połączenie.
                Pewnie że fajnie byłoby kupić osobno ax-397(sam wzmak) który jst tanśzy pare zł od rx-397 a do tego tuner ale nie przy tych cenach jakie yama sobie rzyczy za samo radio, niewiem jak teraz ale nietak dawno temu cena już dość bliska samemu wzmakowi...
                Ps. te same sankeny siedzą we wszystkich wzmakach/ampli stereo z obecnej seri ax/rx-*97 tyle że w rx/ax-797 sa ich dwie pary a w reszcie jedna para-róznica jest w zasilaniu i bajerach.

Skomentuj

wymienic kondy na zasilaniu problem nie bedzie, pytanie tylko teraz jak z tymi koncowkami mocy.. bo i tak bedzie to gralo jako stereo..

znalazlem:
                  Rx 397 para tranzystorow Sanken A1695/C4468 na wyjściu.

takero moglbys wrzucic fotki RX-V361 i powiedziec na jakich koncowkach jest zrobiony ?

Skomentuj

wrzucam linka do rx 797, tu zebrałem duzo informacji i zrobiłem fotki wnętrza:
                    http://www.hi-fi.com.pl/phpbb_2_0_6/...&highlight=797

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                      pozatym zasilanie jest na kondach nichicona z seri gold tune
                      litości... ;]
                      Zamieszczone przez dolphin123
                      wymienic kondy na zasilaniu problem nie bedzie
                      tylko powiedz mi po co ? ;]

Zamieszczone przez dolphin123
                      takero moglbys wrzucic fotki RX-V361 i powiedziec na jakich koncowkach jest zrobiony ?
                      niestety nie - nie po to kupowałem nówkę ze sklepu z 3 letnią gwarą żeby sprawdzać jakie tam trany siedzą co zresztą jest o tyle nieistotne że dla mnie nie ma znaczenia co, ale jak gra :) Dlatego lepiej zamiast gadać tutaj i kierować się marką kondów w zasilaczu pójśc do sklepu i porównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                        pozatym zasilanie jest na kondach nichicona z seri gold tune
                        litości... ;]
                        litości? niesą to kondy z najwyższej pułki ale lepiej by było gdyby dali kondy niewiadomego pochodznia? dali nienajgorsze więc widać że niebagatelizują zasilania, zwłaszcza w dobie cięcia kosztów gdzie popadnie...
                        zresztą gadając w ten sposób można odrazu przytoczyć powszechnie znaną opinie że brzmienie konstrukcji stereo można porównywać do brzmienia konstrukcji przeznaczonych do kina domowego...ale kilkukrotnie droższych. Tu sie kłania czysta ekonomia-nikt za darmo nieda 5xporzadnych końcówek, dużego trafa i worka procesorów dzwięku i wielu funkcji przydatnych w filmach...za tą samą kase 2 końcówki+selektor i preamp bez masy bajerów zbędnych w muzyce pewnie bedą takie same?litości...

Skomentuj

Jeśli już mówimy o względach marketingowych to kto w tych czasach kupuje ampli stereo ? Teraz porównaj tą wielkość z liczbą sprzedawanych ampli 5.1 - i jakie wnioski ? :)
                          Dziś specjalnie przy okazji wyboru nowego tv poszukałem w saturnie czy gdzie to tam było (pół miasta zjeździłem w poszukiwaniu tv który w necie znalazłem ładnych parę setek tańszy niż w marketach, a gdy się zdecydowałem okazało się że tam gdzie miałem go kupić już go nie ma ;] ) i jak dla mnie to żadna rewelka, 800zł bym napewno nie dał za niego , śmiem twierdzić że NADy które niedawno na allegro za 150-200zł kupowalem są lepsze, a napewno nie gorsze od tej yamaszki, niezależnie od tego jakie mają kondy w zasilaczu :)

Skomentuj

Jeśli już mówimy o względach marketingowych to kto w tych czasach kupuje ampli stereo ? Teraz porównaj tą wielkość z liczbą sprzedawanych ampli 5.1 - i jakie wnioski ? :)
                            Dziś specjalnie przy okazji wyboru nowego tv poszukałem w saturnie czy gdzie to tam było (pół miasta zjeździłem w poszukiwaniu tv który w necie znalazłem ładnych parę setek tańszy niż w marketach, a gdy się zdecydowałem okazało się że tam gdzie miałem go kupić już go nie ma ;] ) i jak dla mnie to żadna rewelka, 800zł bym napewno nie dał za niego , śmiem twierdzić że NADy które niedawno na allegro za 150-200zł kupowalem są lepsze, a napewno nie gorsze od tej yamaszki, niezależnie od tego jakie mają kondy w zasilaczu :)
                            Tylko wiesz oprócz tych kondów tam siedzi jeszcze alps z motorkiem :lol: więc niewiem heh a tak troche poważniej pisząc to
                            za te pieniądze można kupić ze 4 takie nad'y tylko co jak taki nad będzie już wyeksploatowany z racji wieku...niewiesz jak trafisz z używką i czy pchać się w tuning polegający na wymianie trzeszczących potków czy wyschniętych elektrolitów?lub jak się trafi na "naprawiany" egzemplarz-kiepska sytuacja w odróżnieniu od kupna czegoś nowego. Pozatym można się tak rozwodzić długo i nic z tego niewyniknie. Rózne rozwiązania mają różne plusy i minusy jak i pewnie tylu zwolenników co przeciwników...ludzie po necie piszą że rx-397/497/797 w tych pieniądzach są dobrym zakupem, w moim odczuciu jest tak podobnie więc to pisze :cool: pozatym ja swojego rx-a kupiłem za 600zl jak kosztował 1000zł :grin: teraz ceny spadły więc bardziej się opłaca. A teraz odpowiem na pytanie kto kupuje ampli stereo-ludzie którzy poza oczywistymi walorami wzmacniacza lubią także korzystać z radia. Coś w tym dziwnego? Dla snobizmu niema sensu(przynajmniej w moim odczuciu) kupować wzmaka i tunera osobno płacąc ok 2x tyle (ceny marki yamaha) niż za ampli stereo...mając takie pieniądze wolałbym 2 x lepsza konstrukcje "zintegrowana".

Skomentuj

Odświeżę temat. Potrzebuje zakupić amplituner do 200zł, który będzie zasilał niewielkie monitorki. Na pewno wielu miało styczność z tanim sprzętem, dlatego będę wdzięczny za sugestie. Nie ukrywam, że fajnie jakby tuner byl cyfrowy i byla mozliwosc pamieci stacji. Jakby mial czasowe wylaczanie i wlaczanie byloby wysmienicie :razz:
                              Interesuje mnie wszystko z tego linku, wybrać trzeba jeden
                              :wink:
                              http://allegro.pl/listing.php/showcat?a_enum[44]=all&buy=1&clear_cookie=0&distance=1&id=358&listin g=0&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enab led=0&state=0&city=&order=p&postcode=&price_from=& price_to=200&view=gtext&change_view=1

Skomentuj

może to? :) mam 7060 i gra wyśmienicie.

Skomentuj

jeszcze taki rotelek jest:
                                  http://allegro.pl/item1064353073_amp..._8_16_ohm.html

Skomentuj

mozesz poszukac thomsona dpl100ht mam go i naprawde jestem b zadowolony. brak dsp no ale to juz nie najnowszy ampli. jest na kostkach stk i ma wyjscie na suba pasywnego z tego co pamietam. kupilem zamiast niego kode http://sklep.rms.pl/index.php?p4074 do kina duzo lepsza ale dzwiek stereo thomson ma rds, usypianie czasowe, pilot :P

Skomentuj

konradzik88, przeczytaj dokładnie temat
                                      tu chodzi o ampli stereo a nie kina domowego

chyba że chodzi ci użyc ampli KD do stereo to wtedy to trochę nietrafiony pomysł, bo nie znajdziesz lepiej grającego ampli kd od stereo w tej samej cenie

Skomentuj

Czaruję...
                                      X